Pellegrino uit Sicilië | Bio-kwaliteit én design

De wijnen van de eilanden worden de Vini Mediterranei genoemd, wijnen afkomstig van de grote eilanden Sicilië en Sardinië. En over Sicilië hebben we het hier. Carlo Pellegrino is een echte Siciliaanse wijnboer!

Sicilië is de op 1 na grootste wijnbouwregio van Italië. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio’s rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d’avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en catarratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d’avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken.

Carlo Pellegrino – ook Organic!

De familie Carlo Pellegrino maakt in Sicilië al sinds 1880 marsala en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren 3 wijnhuizen gebouwd: in de stad Marsala wordt marsala gemaakt. In een moderne winery buiten Marsala worden de stille wijnen gemaakt. Op Pantelleria wordt van zibibbo oftewel muskaat zoete witte wijnen gevinifieerd. In de provincie Trapani, van de kust tot aan het achterland cultiveert Pellegrino inheemse Siciliaanse rassen en internationale rassen zoals malbec. De wijngaarden van Pellegrino bevinden zich in het meest westelijke deel deel van Sicilië, gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan microklimaten en terroirs. Het westen van Sicilië wordt beschouwd als het meest geschikte deel van het eiland voor wijnbouw. In de kelders van Cardilla, exclusief gewijd aan de vinificatie van witte en rode wijnen, wijnen van één enkel druivenras, ook nog eens biologisch, allemaal met een geweldig karakter en uitgesproken persoonlijkheid, authentieke uitingen van hun herkomst. Pellegrino werkt organisch in de wijngaarden én in de kelder

De Tenute wijnen

De Tenute wijnen zijn het chique visitekaartje van Pellegrino. De labels van de (Bourgogne) flessen zijn prachtig vormgegeven met schreefloze letters. Het zijn stuk voor stuk wijnen van de beste terroirs én microklimaat voor de desbetreffende druif. Er zijn zeven varianten, alle zeven van één druivenras. De woorden op het label vòòr het druivenras wijzen naar de wijngaard waar de druiven vandaan komen.

Rakalia Malvasia: de wijngaarden in het noordelijke deel hebben koolstof in de bodem, goed voor structuur en aroma’s. Malvasia is een aromatisch druivenras. Een intens en complex, bloemigen geurig in de neus. Mooie zuren en tropische tonen zoals perzik. Intens , zeer zacht, fris en sappig.

Gazzerotta Grillo Superiore: Ook deze stevigere grillo superiore met een hoger alcoholpercentage en een zwart label komt van Mazaro del Vallo. Intens, complex met veel structuur,
bloemig en geurig. Licht vanille, amandel en botertje, een mooi Italiaans bittertje en tropische tonen van perzik. Intens , zeer zacht, romig en fruitig.

Gazzerotta Malbec: Een malbec van Siciië?! Je moet maar durven, maar dat is Carlo Pellegrino en zijn familie wel toevertrouwd. Ook de malbec komt van de droge valktes van Mazara del Vallo. De Gazzerotta Malbec heeft uitgesproken tonen van rood fruit met zoethout en kruidigheid. Het is een zeer zachte fruitige en elegante wijn met een goede structuur, evenwichtig met een aangename frisheid. Een aanrader!

Gazzerota Nero d’Avola: De 90 ha wijngaarden met Nero d’Avola bevinden zich bij Mazara del Vallo, een droge locatie met grote verschillen in temperatuur. De ondergrond is van mineraalrijke klei, die zeer droog is. Opvoeding op RVS en barrique. Wijn met structuur, veel fruit en sap en een miniem zoetje wat de wijn zeer doordrinkbaar maakt. Een verleidelijke wijn.

Rinazzo Syrah: De wijngaarden van de Rinazza Syrah liggen in een woestijnachtige omgeving waar het zeer droog is en waar grote temperatuurverschillen zijn tussen dag en nacht. Opvoeding op RVS en barrique. Een elegante wijn met een subtiel pepertje en een backbone van kruiden en licht tabak. Bijzonder!

Kelbi Cataratto: De 19 ha Kelbi-wijngaard bevindt zich in het Siciliaanse achterland bij het plaatsje Mazara del Vallo, op een plek waar er goede waterreserves zijn en waar de wind wat koelte brengt. De ideale omstandigheden voor de inheemse Catarratto druif. Bloemige en zeer elegante wijn met fijne zuren. Veel sap en fruit en een matig alcoholgehalte. Een feestje!

Il  Salinaro Grillo: De Salinaro wijngaarden liggen op 800 meter van de kust. De frisse zeewind zorgt voor een daling van temperatuur in de wijngaarden. Ook de ondergrond is karakteristiek voor de locatie: kalk en zand. Deze wijn zit wat hoger in zijn zuren met een zacht crèmige afdronk. Een wijn voor sauvignon liefhebbers.

De prijs van deze zeven wijnen ligt rond de 12 à 13 Euro en dan haal je smaak en design in huis.

De Tenute wijnen van Carlo Pellegrino zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Adressen? email Monnik Dranken

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl