Perfecte zomerwijnen | Languedoc | Laurent Miquel | Albarino

Nu de mussen van het dak vallen, de warmte en de droogte aanhouden, wordt het tijd voor zomerwijnen. Wijnen die doordrinkbaar zijn, niet te zwaar en het gemoed verlichten. De hitte valt sommigen zwaar op het dak tenslotte.

Voor de wijn van vandaag reizen we naar de Languedoc in het zuiden van Frankrijk. Laurent Miquel is daar een van de grootse producenten.  Het wijnhuis Laurent Miquel kent een lange geschiedenis.  In 1791 werd het vijf eeuwen oude huis Cazal Viel, dat lang gerund werd door monniken, overgenomen door de familie Miquel. Wijnbouw was toen iets wat de familie erbij deed. Bijna 200 jaar later wordt er in deze Zuid-Franse wijngaarden op grote schaal syrah verbouwd. Henri Miquel, ook wel monsieur syrah genoemd, brengt in 1980 zijn eerste vintage uit. Miquel kocht ook in andere Languedoc appellations zoals de Corbières wijngaarden. Inmiddels is Laurent Miquel en van de grote jongens in de Languedoc.

Vandaag de dag zet Laurent Miquel, van de achtste generatie alweer, het werk van zijn voorouders voort. Voor Miquel is wijnmaken vooral een kwestie van goede wijnstokken en een goed terroir; kleine rendementen en duurzame wijnbouw. Dit heeft geleid tot een groot huis met gegarandeerde kwaliteit.

Laurent Miquel maakt véél wijnen, maar hij maakt ook opvallende keuzes. Zo ging hij ook albariňo planten. Deze rieslingachtige druif is vooral uit Noord-Spanje bekend. Miquel ontdekte wijngaarden hoog boven het dorp Lagrasse. De combinatie van de bodem van kalksteen, het koele microklimaat en de waterdoorlaatbaarheid boden goede omstandigheden voor de albariňo. Het is een prachtig product geworden.

De wijn komt uit de Languedoc, maar kan de competitie aan met zijn Spaanse zusjes. Licht, aromatisch maar ook zwoel en opulent. Een aperitiefwijn én een eetwijn in één. Goed koelen en genieten maar. De wijn kost op dit moment € 9,99 bij winkels van de Wijnkring en de betere wijnwinkels.

Laurent Miquel Shop


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl