Piemonte | Batasiolo

Piemonte is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, vinden wijnexperts, wijnjournalisten én toeristen. Aan de voet van de bergen is de Nederlandse vertaling van Piemonte. In het noordoosten van Italië ligt het wijngebied Piemonte, dat 4 sub-gebieden kent: Alto Piemonte, Asti, Langhe en Monferrato. Langhe is de bekendste met onder meer Barolo en Barbaresco. De winery van vandaag – Batasiolo – bevindt zich in de Langhe.

Piemonte is niet alleen mooi, maar ook zo’n 25.000 vierkante kilometer groot. Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van zo’n 42.000 vierkante kilometer. Piemonte heeft een indrukwekkend groot wijngebied van circa 44.000 hectare. 94% van de wijnen uit dit wijngebied vallen maar liefst onder een appellation. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot chocolade en hazelnoten (Nutella!). En natuurlijk zijn karakteristieke wijnen, zoals de Barolo en Moscato d’Asti. Het leven is goed in Piemonte.
Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden. Het wijngaardlandschap van Piemonte staat – niet voor niets – sinds 2014 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit geeft wel aan hoe mooi het is. Het gebied ligt in het zuidelijke deel van Piemonte, tussen de rivier de Po en de Ligurische Apennijnen.

Batasiolo

Piemonte is vooral een streek van de kleine familiebedrijven, maar er zijn uitzonderingen. Batasiolo is weliswaar een familiebedrijf, maar zeker niet klein. In 1978 begonnen de gebroeders Dogliani met de historische tenuta Kiola in La Morra, een van de sub-gebieden van Barolo. Batasiolo heeft nu 9 ‘tenuta’s’ of wineries en 264 ha aan wijngaarden. Nebbiolo heeft met 150 ha hierin het grootste aandeel.

Doordat Batasiolo zo groot is, heeft het de mogelijkheid om veel Piemontese wijnen te produceren, variërend van klassiek rood (Barolo en Barbera) tot delicaat wit en de sprankelende rode  Brachetto d’Acqui. De familie Dogliani is nog steeds de bevlogen eigenaar van Batasiolo.

Batasiolo maakt vijf Cru’s. Deze komen alle vijf uit een specifiek gedeelte van Barolo; de fles draagt naast Barolo de naam van het sub-gebied op de fles zoals Busssia. De vijf Barolo’s zijn Il Boscareto, Briccolina, Brunate, Cerequio en Bussia. Daarnaast maakt Batasiolo nog een gewone Barolo en een Barolo Riserva  met langere rusttijd op barrique en fles. Barolo-wijnen kunnen zwaar zijn, maar Batasiolo maakt lichtvoetige Barolo’s met rood fruit, bloemen, een vleugje leer en fijne zuren.

 De wijnen van Batasiolo in Nederland

Batasiolo Gavi di Gavi Granee: de Gavi de Gavi Granee is een zachte en ronde wijn met veel fruit en fijne zuren. Een doordrinkbare witte wijn die menigeen op ieder moment zal plezieren met een verfijnde en zuivere smaak.

Batasiolo Roero Arneis: Roero Arneis is de witte topwijn van Piemonte. Arneis werd eerst gebruikt in blends, maar is nu als witte wijn een echte ster. Batasiolo Roero Arneis is fris en fruitig met dat typische Italiaanse bittertje, een vleugje citrus en wit fruit als appel en peer.

Batasiolo Brachetto d’Acqui: brachetto is een minder bekend Piemontees druivenras dat gekenmerkt wordt door veel fruit en lage tannines. De Batasiolo Brachetto d’Acqui is mousserend, zacht, intens en aromatisch. Veel rood fruit zoals kersen en bessen en een laag alcoholgehalte (5,5%)

Batasiolo Barolo:  de druiven voor deze wijn komen uit Serralunga d’Alba, een van de subgebieden van Barolo. De wijnen die hier vandaan komen hebben wat meer stevigheid. Deze Batasiolo Barolo is vol en complex en wordt zeer soepel bij de dis met bij voorkeur vleesgerechten. Het is een wijn met karakter en zwarte kers, pruimen, chocolade, een vleugje drop en tabak. Een topper!

Batasiolo Barbera d’Alba Sovrana: barbera is een populaire druif, waar veel wijnen van worden gemaakt. De druif zorgt voor fruitige wijnen met veel backbone, dus deze wijnen doen het goed bij de maaltijd. De Batasiolo Barbera d’Alba Sovrana heeft rood en zwart fruit, en een vleugje kruidigheid. De houtopvoeding was Frans en Slavonisch, dus het is een wijn met een stevig, rondborstig en fruitig karakter.

 

ChvZ

 

Fourcroy is de trotse importeur van Batasiolo

 

Foto: @Batasiolo

 

#NIX18
#ad
#samenwerking


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl