Niet alle wijngaarden in Piemonte liggen in Barbaresco of Barolo. Er zijn ook wineries in de uithoeken van het gebied. Cantina della Serra is bijvoorbeeld een coöperatie die ligt op de zuidelijke helling van de Serra. De coöperatie werd in 1953 opgericht door honderd leden van Piverone en omliggende dorpen. De bouw van Cantina della Serra werd in 1954 voltooid en toen werd er overgegaan tot de eerste vinificatie.
Tegenwoordig heeft Cantina della Serra ongeveer 230 leden, verspreid over 18 gemeenten met een productiemogelijkheid van ruim een miljoen flessen. 30% van de druiven is de witte erbaluce di caluso: een mooie naam en een druif met veel gezichten. Er kunnen mousserende wijnen van gemaakt worden, zoete wijnen, frisse wijnen en houtopgevoede wijnen.
60% van de wijngaarden van de leden is DOC-gebied en 60% van de wijnen is rood en vooral van barbera, nebbiolo en canavesse.
Winebusiness.nl proefde vooral de erbaluce di caluso van de cantina en was vooral gecharmeerd van de LaRol. Een houtopgevoede witte wijn waarvan de cantina maar 2.000 flessen per jaar maakt. De wijn ligt een jaar op foeders en zacht, fruitig en crèmig. Een intense en complexe wijn met frisheid, vettigheid en verdieping. Citrus, hazelnoot en gedroogd fruit, specerijen en vanille.
De Cantina maakt vooral frisse en mousserende wijnen van de erbaluce di caluso, maar deze LaRol sprong er ons insziens uit.
ChvZ
Foto: @CantinadelleSerra