Piemonte is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, zo is de mening van wijnexperts en wijnjournalisten. ‘Aan de voet van de bergen,’ dat is de Nederlandse vertaling van de Piemonte. Italië laat zich geografisch kenschetsen als een kaplaars. In het noorden, in de kap van de laars, ligt Piemonte. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot karakteristieke wijnen zoals de Barolo en Langhe rosso. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden.
Piemonte is ook – of juist – beroemd om zijn wijnen. Sinds 2014 staat het wijngaardlandschap Piemonte op Unesco Werelderfgoedlijst en dat zegt genoeg. En wat betreft de wijn: In de jaarlijkse top 100 van wineries van Wines & Spirits staan steevast een paar wijnbedrijven uit de Piemonte.
Piemonte heeft een grote reputatie als het gaat om rode kwaliteitswijnen. In Piemonte huisde vanaf 1563 het koninklijk Huis van Savoye en die hielden wel van een slokje van de lokale wijn. Vandaar de koninklijke associatie, maar het duurde nog tot 1980 tot Barolo de felbegeerde DOCG-status kreeg.
In het zuiden van Piemonte ligt de wijnstreek Langhe en deze wijnstreek is prachtig met zijn glooiende heuvels en wijngaarden waar je maar kijken kunt: dit gebied staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ten zuiden van het stadje Alba liggen de wijngaarden van Barolo geconcentreerd rondom elf communes of village territories zoals La Morra en Serralunga d’Alba waar de typische Barolo druif nebbiolo groeit. Naast Barolo is de Langhe bekend van barbera, arneis, Langhe nebbiolo, dolcetto en chardonnay. Nebbiolo is geen allemansvriend, het is een kleine druif met veel tannines en subtiel fruit.
Houtopvoeding doet de nebbiolo goed. Barolo moet 38 maanden rijpen waarvan 18 maanden op barrique. De Barolo Riserva moet zelfs 62 maanden rusten, waarvan 18 op hout. Dat maakt dat het huidige jaar 2021 – en 2020 voor de Riserva – is. En dat is voor een Barolo tergend jong. Maar decanteren helpt.
Cordero di Montezemolo
Cordero di Montezemolo is een befaamde wijnproducent uit Piemonte. Het wijnhuis heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. Cordero is een echt familiebedrijf , Alberto Cordero di Montezemolo heeft nu de touwtjes in handen. De wijnen van Cordero di Montezemolo elegant, complex en hebben diepte. De meesten van de wijngaarden liggen op zuidelijke hellingen en de druiven worden handgeplukt. Organisch werken en duurzaamheid staan hoog op de agenda. Cordero di Montezemolo is een topnaam in de wijnwereld.
De 2.000 hectares van Barolo zijn verdeeld onder een paar honderd families, sommige hebben maar een paar hectare. De beperkte verkrijgbaarheid én de lange productiemethode zorgen ervoor dat Barolo niet een van de goedkoopste wijnen is. Cordero di Montezomole, de hoofdrolspeler van vandaag, heeft 54 hectares – uiteraard niet allemaal voor Barolo – en is daarmee een grote producent. Nogmaals, de geschiedenis van dit familiebedrijf gaat terug tot 1340 en ze hebben het regime van het Huis van Savoye aan den lijve meegemaakt.
Cordero di Montezemolo zit in La Morra in Monfalleto Estate, in het hart van het Barolo gebied op een heuvel omringd door wijngaarden. De geschiedenis van die specifieke wijngaarden gaat twee eeuwen terug. Cordero werkt ook nog eens zo schoon mogelijk en zit dus in conversie naar volledig organisch. De wijngaarden zijn nu al gedeeltelijk organisch.
De Cordero di Montezemolo Barolo Monfalletto is het visitekaartje van de familie. De Barolo Monfalletto is een generieke Barolo. Het is een blend van druiven uit de Monfalletto wijngaarden. Mild en sappig met soepe tannines en tonen van rijpe rode bessen en specerijen. Een wijn met structuur die niet te dwingend is en body.
Cordero di Montezemolo Barbera d’Alba: de barbera is een druif uit Piemonte die hier al eeuwenlang wordt verbouwd. In de Cordere di Montezemolo is Barbera d’Alba een wijn met fruit, kracht en finesse en tonen bessen, kersen en specerijen.
Cordero di Montezemolo Langhe Nebbiolo: de Langhe nebbiolo is wat makkelijker in de omgang en daardoor soepeler om te drinken. Een nebbiolo voor alle dagen.
Langhe Arneis: arneis is een witte druif die het goed doet in Piemonte. Wijnen van arneis worden wel een witte Cru van Piemonte genoemd. De Cordero di Montezemolo Arneis komt uit de Langhe en is aromatisch met een licht bittertje. Heerlijk!
In Nederland zijn deze bijzondere wijnen te koop bij VinVinWines Dé website voor premiumwijnen.
ChvZ





