Piemonte | G.D. Vajra

Piemonte is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, zo is de mening van wijnexperts en wijnjournalisten. ‘Aan de voet van de bergen,’ dat is de Nederlandse vertaling van de Piemonte. Italië laat zich geografisch kenschetsen als een kaplaars. In het noorden, in de kap van de laars, ligt Piemonte. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen zoals de Barolo en Langhe rosso. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden.

Piemonte is ook – of juist – beroemd om zijn wijnen. Sinds 2014 staat het wijngaardlandschap Piemonte op Unesco Werelderfgoederenlijst en dat zegt genoeg. En wat betreft de wijn: In de jaarlijkse top 100 van wineries van Wines & Spirits staan steevast een paar wijnbedrijven uit de Piemonte. G.D. Vajra is een van die wijnbedrijven uit de top 100 en over G.D. Vajra hebben we het hier.

G.D. Vajra

Het wijnbedrijf G.D. Vajra werd in 1972 door Aldo Vaira gesticht. De initialen G.D. verwijzen naar Giuseppe Domenico, de grootvader van wie hij de wijngaarden erfde in de hoogstgelegen gemeente van de Barolo, Vergne. Met zijn vrouw Milena bouwde hij het bedrijf op. De familienaam Vaira werd in het verleden geschreven als Vajra, ze hebben de naam van de winery zo gelaten om het gescheiden te houden van de familienaam. Vajra heeft nu 40 ha eigen wijngaarden en staat hoog aangeschreven.

De belangrijkste druif van Varja is uiteraard de nebbiolo, dit is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de bekendste rode wijnen van Piemonte en dus ook van G.D. Vajra. De familie Vaira produceert hun Barolo’s op traditionele wijze: nadruk op elegantie met een verfijnd bouquet en een gebalanceerde smaak. Heel veel Barolo’s zijn voor de gemiddelde consument te zwaar en te log. Die van Vajra zijn dat zeker niet. Dit bereiken zij door naast roestvrijstalen vaten voor de vinificatie te werken met grote foeders van Sloweens eiken.

Dat verfijnde en elegante karakter vind je terug in al hun wijnen.

In de loop van de jaren zijn dochter Francesca en de zonen Giuseppe en Isidoro ook in het bedrijf gekomen. G.D. Varja is naast een topproducent een creatief bedrijf. Achter hun labels zit vaak een betekenis.

G.D. Vajra maakt een groot portfolio. Hieronder bespreken we vijf kenmerkende wijnen.

G.D. Vajra Langhe Bianco Dragon: Deze wijn is ontstaan als een experiment om chardonnay en sauvignon in één wijn te verenigen. Naast chardonnay en sauvignon clanc wordt een klein deel nascetta en riesling gebruikt. De oogst is handmatig en de vinificatie vindt plaats bij 16 graden in RVS. Een enorm aromatische, frisse, tintelende witte wijn met veel fruit en zachtheid. Heerlijk.

G.D. Vajra Langhe Rosso: Het visitekaartje van Vajra en de instapwijn van de regio. In Langhe Rosso mogen  naast nebbiolo ook andere druivenrassen geblend worden. In deze wijn zit naast nebbiolo ook nog dolcetto en pinot noir. Een ronde, soepele wijn met genoeg backbody om maaltijden te begeleiden.

G.D. Vajra Barbera d’Alba Bio: De Barbera d’Alba van Vajra heeft zijn oorsprong in zeer verschillende terroirs, deels in het dorpje Barolo. De wijngaarden zijn hier schoon en geduldig bewerkt.De wijn rijpt op hout en roestvrij staat en behoudt daardoor zijn fruit. De wijn is zeer fruitig, een tikkeltje bloemig en met kracht en structuur.

G.D. Vajra Dolcetto d’Alba: De meest vriendelijke rode wijn van Piemonte. De wijn zit boordevol aroma’s van aardbei, bessen en kersen.   De smaak is toegankelijk, fruitig met
zachte tannine en goede frisheid.

G.D. Vajra Muscato d’Asti: Een mousserende lichtzoete wijn met een alcoholpercentage van 5,5%.  Een uitbundige aromatische en exotische wijn. Heerlijk bij desserts, maar ook als standalone glas.

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl