Piemonte | Mura Mura

Mura Mura is de naam van een winery, maar de naam van een van de eigenaren is nog bekender: Guido Martinetti. Een beenmagere lange man die groot is geworden in het ijs oftewel de gelato. Martinetti komt uit een wijnmakersgezin en heeft ook oenologie gestudeerd, voor zijn studie heeft hij stages gelopen in vele wijndistricten over de wereld. Hij wilde een eigen winery, alleen ‘it takes a billiion to earn a million’. Je moet wel geld hebben om een winery te beginnen en dat had hij niet. Dus hij ging ijs maken met Frederico Grom.

De grond waar de winery nu op staat, had hij al omdat hij daar o.a. fruit teelde voor het ijs. Voor topijs is topfruit nodig, dus begonnen ze met het zelf telen van diverse fruitsoorten. Sowieso reisde hij de wereld over om het beste fruit voor de gelato te vinden. Martinetti en Grom verkochten het ijs ook nog eens in honderd eigen winkels. Uiteindelijk verkocht hij in 2015 dat ijsbedrijf aan Unilever en toen kon hij beginnen met Mura Mura. In 2017 startte hij hier met wijnmaken. Wijngaarden kocht hij her en der aan, zodat hij de diverse appellations van Piemontese kon ‘bewijnen’.

Mura Mura ligt midden in Piemonte tussen Langhe en Monferrato. En alles aan de winery en het hotel is state-of-the-art, goed verzorgd en prachtig om te zien. De winery, het hotel en het restaurant. Het hotel heet Le Marne Relais: een hotel met luxe faciliteiten zoals een spa en een zwembad van 25 meter. Restaurant Radici is gespecialiseerd in de Piemontese keuken. Als we later daar lunchen verklapt Martinetti dat hij altijd cappuccino drinkt. Dat doet ons deugd, want in Italië geeft het weleens gedoe om na de lunch cappuccino te bestellen. Melk middags is voor baby’s, zo denken sommige Italianen

Mura Mura bezit nu 35 hectare, waarvan 15 hectare aangeplant staat met wijnstokken. De wijngaarden staan aangeplant met nebbiolo, maar ook barbera, grignolino en ruchè voor de rode wijnen. Daarnaast hebben ze in Monleale ook een klein perceel met timorasso, een populaire inheemse witte druif uit Piemonte.

De wijnen

Martinetti gelooft heilig in het werk in de wijngaard, daar worden de wijnen gemaakt. Mura Mura heeft alle wijnen mooie namen gegeven en afgedekt met wax waar je wel een kurkentrekker makkelijk doorheen komt. Dat is heel prettig. Alle wijnen zijn dus op dronk, de wijnen hebben ook nog eens mooie namen.

Favorita: Een zachte, witte en fruitige romige wijn van vermentino.

Beatrice: De witte wijn van timorasso, de wijn heeft wit gruit men een bittertje. Wel iets bij eten.

Rosato: Een krachtige en fruitige rosé van barbera en nebbiolo.

Miolera: Een barbera met fijne en mooie zuren. De wijn zit hoog in het fruit.

Romeo: een blend van 70% barbera, 25% nebbiolo, 3% grignolino en 2% ruché. Het is een stevige wijn met veel backbone en rood en zwart fruit. Een gastronomische wijn.

Garibaldi: een rode wijn van grignolino die van een single vineyard komt. Deze soepele rode wordt opgevoed in foeders.

Mercuzio: een Langhe DOC nebbiolo uit Barberesco. Het zijn de jongste wijnstokken. Een wijn met kruiden, elegantie en finesse. Een echte eetwijn.

Serragrilli: een barbaresco van de serragrilli cru. Een wijn met kers, pruim, aardbei, kruiden, vanille en cederhout. Gestructureerd, krachtig, puur en verfijnd.

Starderi: Barbaresco Starderi is afkomstig van een klei-leemachtige mergel die de wijn structuur, breedte en een compacte en zijdezachte tannine geeft. Een wat straffere wijn waar je echt wat bij moet eten.

Sorano: Een Barolo uit Serralunga die al goed drinkbaar is. Koffie, leer, veel structuur, een vleugje bloemigheid.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl