Barolo is een relatief klein gebied in Piemonte. Piemonte telt 55.000 hectares en Barolo 2.000. 20% daarvan hoort bij een coöperatie, want er zijn legio hele kleine bezittingen Barolo. Barolo is een gebied met vele heuvels en nog meer subzones. Er zijn 170 cru’s – of zoals ze daar zeggen MGA: Menzione Geografica Aggiuntiva – en zo’n 30 cru’s worden geëxporteerd naar het buitenland. De rest komt nog niet eens het land uit. Op de labels is het zoeken naar die Cru’s i.v.m Europese regelgeving en vermeldingen op het label. In de drie subzones Seralunga, La Volta en La Morra zitten natuurlijk meerdere MGA’s die soms met een afkorting ergens staan. Grofweg komen van La Morra de lichtste wijnen en van Seralunga de zwaarste tannineuze wijnen. La Volta zit ertussenin.
Marrone, de hoofdrolspeler in dit artikel, zit in Annunziata di La Morra boven op een heuvel. Drie dochters leiden het bedrijf, Serena met haar man Marco doen de ontvangst. Op de begane grond is de ontvangst al meteen hartelijk door de Limburgse Nina, die hier enige tijd geleden is neergestreken. Op de begane grond is de kelder met houten barriques, foeders en de vinificatiekelder. Een paar trappen hoger beland je op een terras met een fenomenaal uitzicht. Vele heuvels en waar je ook kijkt wijngaarden. Dat is Barolo, aaneengesloten wijngaarden als een breiwerk van druiven. Marrone heeft naast de Barolo vele hectares in de Langhe, Barbaresco en Alba.
Marco en Serena vertellen dat Marrone al wijn maakt sinds het eind van 19e eeuw en dat de winery nu pakweg 100 jaar oud is. Het bezit loopt via de ouders van Serena, die het nu ‘rustiger’ aan doen. Moeder Giovanna is nog steeds verantwoordelijk voor de gerechten in het restaurant van Marrone. De dochters zijn in charge van het wijnbedrijf, en Marco werkt met veel plezier mee als exportmanager. Valentina is oenoloog, Denise is o.a. voor hospitality en Serena is verantwoordelijk voor de administratie en de orders. Wie je ook tegenkomt in dit sfeervolle wijnhuis, iedereen is enthousiast, gepassioneerd en aardig.
Marco, de echtgenoot van dochter Serena, is er bijzonder trots op dat hij als enige van de drie zwagers vader is geworden van een zoon. Op mijn vraag of die zoon dan de achternaam van zijn vrouw krijgt, als dat überhaupt mogelijk is in Italië, volgt een volmondig ‘Nee, hij draagt mijn naam!’ Marco heeft ooit rechten gestudeerd, maar het leven in de Winebusiness bevalt hem stukken beter. Voor Marrone reist hij de hele wereld over.
Restaurant
Een verdieping onder het terras zit het drukbezochte restaurant, jaarlijks komen er zeker 25.000 gasten. Het is hier waar Serena en Marco de proeverij houden. We zitten aan een tafel achter in het restaurant. Waar je ook kijkt zie je alleen maar wijngaarden.
Aan een tafel gaan we proeven en aan de andere tafel gaan we straks Piemontees lunchen. De volgende wijnen verschenen ter tafel. Nota bene: Barolo’s en Barbaresco kun je het beste een aantal uren van tevoren openzetten.
- Marrone Langhe Favorita: Favorita is een lokaal Piemontees ras verwant aan de vermentino, de naam dankt de druif aan zijn populariteit. Een zeer fruitige wijn. Wit fruit, bloemigheid, een bittertje. Echt een doordrinkwijn.
- Marrone Langhe Arneis : Zeg je Piemonte, dan zeg je ook arneis. Appel, perzik, citrus en meloen. Zacht, fris en vettig met een lekker bittertje.
- Marrone Langhe chardonnay: Marone heeft maar 1,5 hectare. Dat weerhoudt ze er niet van een dijk van een chardonnay te maken. Zacht, fruitig en met lengte. Rijpt op Sloveens eikenhout waardoor de houttonen matig zijn. Een vleugje vanille, zachtheid en romigheid.
- Marrone Langhe Rosato Dolcevita: een waanzinnige rosé van nebbiolo uit La morra en barbera. Een krachtige droge rosé. Rosé is in Italië niet heel populair. Marrone wilde wel een rosé maken, maar dan moest die ook meten goed zijn. Deze rosé heeft het beste van 2 werelden: de complexiteit van bebbiolo druif en het frisse van de barbera. De nebbiolo en barbera worden apart gevinifieerd. Daarna rijpt de wijn nog 7 maanden sur lie. Een krachtige fruitige rosé met een uitzonderlijke lengte.
- Marrone Langhe Nebbiolo: Deze nebbiolo is gemaakt om soepel te zijn, om dagelijks te kunnen drinken. Fruit, zachte tannines en een vleugje cacao.
- Marrone Langhe Passione: Een wijn van nebbiolo en barbera. De blend is 50/50 uit hetzelfde jaar. Hier proef je echt kersen in met een soepele structuur en zachte tannines.
- Marrone Barbera d’Alba Suoperiore La Palantera: 100% barbera uit Alba. Kersen hoort bij barbera evenals cassis met lichte zoetheid, elegant maar intens met frisheid. De druiven komen van oude stokken en de wijn rust 18 maanden op eerder gebruikt eikenhout, dat geeft minder effect. Toch is dit geen slobbertje, maar een serieuze eetwijn.
- Marrone Barbaresco: 100% nebbiolo met een minimale opvoeding van 21 maanden waarvan 9 op hout. 2020 is een nu al drinkbare wijn met frambozen en rode en een zekere bloemigheid, maar ook groene peper, vanille en zelfs mint.
- Marrone Barolo: Barolo heeft vele gezichten, van ontoegankelijk tot vriendelijk. Deze is soepel en toegankelijk met wel duidelijke tannines. De 2019 is een allemansvriend met rood en zwart fruit en soepelheid als je er iets bij eet.
- Marrone Barolo Pichemej: Barolo Pichemej betekent de eerste en beste pluk. Alleen de beste druiven worden geperst. Barolo moet 36 maanden rijpen waarvan 12 maanden op hout. 2019 is een heel goed jaar. Een nu al zeer drinkbare wijn met kruidnagel, mint en gedroogd fruit. Hele elegante wijn.
- Marrone Barolo Bussia: Bussia is een van de subzones en ligt in Monforte d’Alba en heeft 30 eigenaars. Deze 2018 Bussia bevat aardbei, kers, chocola, zoethout en laurier. Een hele goede kwaliteit.
Marrone maakt verder nog een dessert Barolo Chinato, Muscato d’Asti en diverse grappa’s. Bij de daarop volgende lunch kwamen diverse Piemontese specialiteiten op tafel zoals steak tartaar, pasta pin, vitello tonnato en ga zo maar door.
Het was een pracht bezoek en Marrone is een tophuis met alleen maar leuke mensen.
Anker Amsterdam Spirits is de importeur in Nederland.
Charlotte van Zummeren