Roussillon | Château des Jaume

Chateau des Jaume is een klein huis in Roussillon en befaamd om zijn stille wijnen. De Roussillon-streek ligt in het uiterste zuidwesten van Frankrijk tegen de Pyreneeën aan.  Op ongeveer 40 procent van Roussillon staan wijngaarden. Net zoals in de Languedoc wordt er al millennia lang wijn gemaakt. Roussillon is een van de warmste wijnstreken van Frankrijk en het kan er ook behoorlijk spoken met veel neerslag. De wijngaarden staan op de hellingen en pakken zo veel zon. Dat verklaart ook dat de alcoholpercentages hoog liggen. Meer dan 15 procent is geen uitzondering. Het terroir bestaat uit voornamelijk graniet wat frisheid meegeeft, iets wat de krachtige wijnen goed kunnen gebruiken.

De druivenrassen in Roussillon zijn carignan – dominant aanwezig – , grenache noir, mourvèdre, syrah, lladoner pelut – vermoedelijk een variant op de grenache –  en cinsault. Voor witte wijnen vind je macabeu, malvoisie, grenache blanc, grenache gris, marsanne, rolle of vermentino en roussanne.

Roussillon is natuurlijk vermaard om de Vin Doux Naturels (VDN), aangesterkte wijnen. De meest interessante is de zoete rode VDN uit Roussillon, waarbij de grenache een belangrijk deel is van de wijn. Deze druivensoort wordt laat geplukt, zodat het veel suiker kan ontwikkelen in de hete zon.

Chateau des Jaume is onderdeel van GCF en maakt tegen betaalbare prijzen ( 10 tot 16 Euro) prachtige stille wijnen  in Roussillon.

De wijnen

De flessen zijn getooid met blokjes of afgesloten met wax.  Carignan, lladoner pelut en grenache spelen een hoofdrol. Het alcoholpercentage ligt rond de 15 %

Chateau des Jaume Cotes du Roussillon villages Infusion Sans Sulfite: Het AOP voor de Côtes du Roussillon Villages dateert van 1977. De blend moet bestaan uit minstens 3 druivenrassen, meestal is dat iig carignan en grenache. Vier gemeenten mogen hun naam achter villages zetten: Caramay, Latour-de-France, Lasquerde en Tautavel. Maar in geval gaat het dus om de gewone Cotes du Roussillon Villages.  Deze infusion heeft kruidigheid en cacao. Het is een geconcentreerde wijn met  violet en zoethout en frisheid. Kan jong gedronken worden, kan ook ouderen.  Prijs ligt rond de 11 Euro en dat is geen geld.

Chateau des Jaume Cru Maury: Maury is voornamelijk bekend van de zoete wijnen, maar er mogen ook droge wijnen gevinifieerd en dat doet Chateau des Jaume heel leuk.  De wijn wordt gemaakt door de gepassioneerde wijnmaker Charlie Faisant van 100% grenache en heeft tonen van rode bessen en vanille. De wijn is kruidig ​​met veel rood fruit dat elegante fijne tannines. Een stevige jongen, lekker bij een goede steak of blauwe kaas. Ongeveer € 14.

Chateau des Jaume Tautavel la Pierre Taillée: Tautavel is een van de dorpen die de naam achter Villages mag zetten. Het is gelegen in het uiterste noorden van de Roussillon en bestaat uit 2 dorpen. Grenache en lladoner pelut zijn hert belangrijkste in de blend, carignan speelt ook een rol. De wijnen worden minimaal 12 maanden opgelegd. Een krachtige wijn met structuur en frisheid. Veel rood fruit aangevuld met fijne tannines, en een lange afdronk. Dit is een eetwijn! Ongeveer € 16.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl