San Filippo | Het beste uit Montalcino

San Filippo ligt in het felbegeerde gebied ten oosten van Montalcino waar de beste Brunello wordt geproduceerd. San Filippo was een van de oorspronkelijke wijnbouwers die eind jaren zeventig begonnen met het bottelen van Brunello. Het wijnhuis ligt in het noorden van Montalcino tegenover de beroemde Il Greppo-wijngaard van Biondi Santi. De huisstijl is gestructureerde elegantie met complexe mineraliteit en goed gepolijst fruit.

Elf hectares sangiovese grosso (die wordt dus brunello genoemd) – incl. kleine hoeveelheden merlot en syrah – vormen de helft van in totaal 22 hectare. Biodiversiteit is hier gegarandeerd, zoals overigens ook in rest van Toscane. De vier single vineyards – La Storta, Le Raffiche, Le Lucére en La Smarrita – liggen dicht bij Cerbaiona en hebben allemaal een uitzonderlijke ligging. Koelere temperaturen en dagelijkse temperatuurschommelingen maken wijngaarden bijzonder geschikt voor de crème de la crème van de sangiovese. De wijngaarden liggen tussen de 240 en 300 meter hoogte. Het terroir bestaat over het algemeen uit klei met mergel en kalksteen.

Onlangs heeft eigenaar Roberto Giannelli de wijnmakerij, de kelder en de proeflokalen gerestaureerd en gerenoveerd. In totaal produceert het landgoed jaarlijks slechts 2500 kisten Brunello di Montalcino en 800 kisten Rosso di Montalcino. DOC Rosso di Montalcino is gedeclasseerde DOCG Brunello di Montalcino met druiven van jongere aanplant.

By the way: 50 jaar geleden waren er nog maar 11 wijnproducenten die Brunello di Montalcino bottelden, waaronder dus San Filippo. Tegenwoordig zijn er meer dan 200 producenten. Ook het aantal hectares is toegenomen; van 60 naar 2000.

Wijnen

De wijnen van San Filippo worden hogelijk gewaardeerd door wijncritici als Decanter, Robert Parker en James Suckling en dat is niet voor niets. Het wijn wijnen met balans, lengte, complexiteit en intensiteit. Wijnen die je bij iedere slok verrassen. Het landgoed produceert drie verschillende Brunello’s waaronder de single vineyard Le Lucere en een Riserva die alleen in uitzonderlijke wijnjaren wordt geproduceerd. In de wijngaard wordt met biologische landbouw gewerkt met veel zorg en aandacht voor detail wat resulteert in goed gestructureerde wijnen met een uitstekende balans en finesse.

Winebusiness.nl proefde de ‘algemene’ Brunello: Brunello di Montalcino dei Comunali 2018. Hoewel een klein percentage druiven uit de La Lucère wijngaard komt, wordt de wijn voornamelijk gemaakt van een lager gelegen, noord- tot noordoostelijk perceel dat dicht bij de winery ligt. Zoethout, kruiden, van salie tot lavendel, houttonen en vuursteen. Omfloerst fruit met kersen en aanwezige doch milde tannines. Een stevige wijn met frisheid en fijne zuren. De wijn rust op staal, cement en eikenhout. Deze combinatie is ‘vriendelijker’ dan alleen barriques.

Deze wijn van ongeveer 50 Euro is een voorbode van de kwaliteit van de single vineyards. San Filippo staat op eenzame hoogte met zijn topkwaliteit Brunello’s.

Best of Wines heeft de portfolio van San Filippo in het assortiment. Perfecte wijnen voor bij de kerstdis, hoewel de wijnen in andere seizoenen ook uitmuntend bevallen.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl