Piemonte is een schitterend wijngebied in het noorden van Italië. Piemonte betekent letterlijk aan de voet van de bergen. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot hazelnoten en chocolade én karakteristieke wijnen. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden.
Het wijngebied Roero ligt naast het bekende Barolo. Barolo is een aaneenschakeling van 2.000 hectare wijngaarden. Roero is de helft kleiner en kent een grote biodiversiteit. Het terroir van Roero bestaat uit zand en gesteente. Omdat heuvels van deze samenstelling eerder slijten, heeft Roero daardoor lagere heuvels dan de rest van Piemonte, waar het terroir wordt gekenmerkt door kalkmergel. Zand geeft een andere stijl wijn, lichter en eleganter dan uit de andere delen van Piemonte. De tannines zijn fijn en minder stroef, waardoor de wijnen toegankelijker zijn.
Pelassa lig Montà d’Alba, vlakbij de stad Alba. De broers Davide en Daniele Pelassa bezitten wijngaarden in de Roero maar ook in Verduno in Barolo. Ze exporteren over de hele wereld. En de wijnen verkopen ook goed in het eigen thuisland.
Vader Mario Pelassa richtte in 1960 Pelassa op en produceerde samen met zijn echtgenote Maria Teresa Viglione meer dan vijftig jaar wijn. Volgens Davide en Daniele is Maria de beste vrouw op aarde. Italianen zijn natuurlijk gek op hun moeder.
Davide werkt nu in de wijngaarden en Daniele is het gezicht naar buiten toe. Hij is de wijnmaker en verkoopt de wijnen. Hij is onvermoeibaar in het promoten van hun Pelassa wijnen.
De wijnen
Pelassa is groot in arneis, barbera en nebbiolo. Het huis kent een lichte stijl met veel finesse en elegantie. Pelassa haalt ieder jaar hoge scores bij Decanter en Parker. De 2016 Barolo San Lorenzo di Verduno haalde de hoge score van 96 punten bij Robert Parker.
Pelassa Tucci Roero Arneis: een ronde witte wijn met een bittertje, crèmig, wit fruit. Een typische en sappige Roero Arneis.
Pelassa Langhe DOC Corte Enrichetta: een blend van barbera en nebbiolo. Fruitig boeket met rood fruit, frambozen en een vleugje cederhout en vanille. Een elegante wijn met structuur, rood en zwart fruit en lange afdronk.
Pelassa Barbera d’Alba Superiore San Pancrazio: een rode wijn met frisse zuren die een jaar in Frans en Slavonisch eikenhouten vaten rijpt en een jaar op fles. Tonen van rijpe kers, kruidnagel en een vleugje boerderij. Fruitig en sappig met milde tannines.
Pelassa Nebbiolo D’Alba Sot: tonen van fruit met een vleugje bloemigheid, rood fruit zoals aardbeien, frambozen en bessen met kruidigheid. Fluweelzacht en soepel. Een ingetogen rode wijn met klasse en stijl.
Pelassa Roero Riserva Antaniolo DOCG: een rode wijn van nebbiolo met tonen van rijpe kersen, drop en aardbeienjam met zachte, perfect geïntegreerde tannines. Een prachtig alternatief voor de alom schaarse Barolo of Barbaresco.
Pelassa Barolo San Lorenzo di Verduno: deze Barolo San Lorenzo di Verduno is getooid met een prachtig klassiek Barolo label en is de absolute topcuvée op basis van 100% nebbiolo. De wijn rijpt volledig op eiken vaten. Een rode wijn met een boeket van rood en bramen met een vleugje cederhout. Een lichte en aangename bloemige wijn met rijp zwart fruit, cacao en milde tannines. Een doordrinkbare Barolo die je al snel kunt drinken. Je kunt de wijn wel opleggen, maar het hoeft niet. Een topper!
ChvZ