Piemonte | Roero & Negro

Helaas konden we door corona ruim een jaar niet naar Italië en dat was even slikken, want wat is het toch een heerlijk land. Italië kent naast de vele opgravingen en Romeinse architectuur ontelbare leuke plaatsen en prachtige wijnstreken. Iedereen kent natuurlijk Toscane met zijn kenmerkende cipressen, maar er is zoveel meer. In het noorden liggen namelijk ook een aantal wijngebieden: Veneto, Alto Adige en Piemonte om er maar een paar te noemen.

Piemonte is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, zo is de mening van de veel reizende wijnexperts en wijnjournalisten. Als je er bent geweest, vergeet je de wijngaarden op de vele glooiende hellingen nooit meer. ‘Aan de voet van de bergen,’ dat is de Nederlandse vertaling van de Piemonte. Italië laat zich geografisch kenschetsen als een kaplaars. In het noorden, in de kap van de laars, ligt dus  Piemonte. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen zoals de Barolo en Moscato d’Asti. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden. Kijk, zo komen we toch weer bij Toscane uit, maar dat laten we nu voor wat het is. Want in dit artikel zetten we Roero in het zonnetje. Maar eerst Piemonte.

Wijnstreek Piemonte

Piemonte is ook niet voor niets de geboorteplaats van de ‘slow food’ traditie, de vele dorpjes hebben allemaal hun eigen eet- en drinkfestijnen waarbij genieten voorop staat. Piemonte heeft alle ingrediënten voor het goede leven. En dat is niet verwonderlijk in deze streek met zijn vele heuvels en hellingen, wijngaarden voor zover je kan kijken en ontelbare wijnstokken.

De wijnstreek Piemonte bestaat uit de Langhe, de Roero (spreek uit ro-ero) en de Monferrato. De Langhe is beroemd van de Barolo, de Barbaresco en de Dolcetto wijnen. Het aansluitende Roero gebied ligt ten Noorden van Alba. Hier komt bijvoorbeeld de Roero Arneis vandaan, waar Giovanni Negro zo’n grote rol in heeft gespeeld. Arneis is een wit druivenras en een relatieve nieuwkomer in dit rode wijngebied (zie kader). Monferrato, met naast Asti ook de wijnsteden Acqui Terme en Ovada, is het grondgebied van de Asti Spumante, Moscato d’Asti, Barbera d’Asti en de Barbera del Monferrato.

Piemonte kent 18 DOCG en 41 DOC wijnen. In geheel Italië zijn er 74 DOCG’s en 334 DOC wijnen. Hoewel Piemonte qua omvang het vijfde wijngebied is van Italië, loopt het qua kwaliteit voorop. Mind you!

Roero

Roero is met Monferrato, L’Astigiano, Langhe en Alto Piemonte een van de vijf wijngebieden in Piemonte. Roero is een gevarieerd gebied met vele druivenrassen, terroirs en enthousiaste producenten. De belangrijkste druiven zijn tevens de belangrijkste druiven van Piemonte: nebbiolo en arneis. Winebuisness.nl bezoekt een van de meest karakteristieke producenten van de Roero: Negro. Giovanni Negro heeft hoogstpersoonlijk de arneis weer op het eerste plan gekregen, zie verderop in dit artikel.

Roero ligt ten noorden van Alba, links van de rivier de Tanaro. Het terroir van de Roero bestaat voor uit zand en gesteente Deze grondsoorten slijten makkelijker. De Roero heeft daardoor lagere heuvels dan de rest van Piemonte waar het terroir wordt gekenmerkt door kalkmergel. Zand geeft een andere stijl wijn, lichter en eleganter dan die uit de andere gebieden. De tannines zijn fijn en minder stroef, waardoor de wijnen toegankelijker zijn.

Azienda Agricole Angelo Negro ligt in het de Roero, in het hart van de Piemonte, daar waar het terroir elegantie aan de wijnen geeft. Giovanni en Emanuela Negro ontvangen hier met veel liefde hun gasten.

Nebbiolo

De nebbiolo is de belangrijkste druif in Piemonte en Roero. In de rest van Italië kom je deze druif niet of nauwelijks tegen. De druif wordt gekenmerkt door zowel hoge zuren als hoge tannines. Wijnen van nebbiolo hebben een uniek en aards aroma. Truffels, cacao en leer gecombineerd met het rood fruit en kersen. Door de combinatie van zuren en tannines zijn het bij uitstek wijnen om op te leggen Barolo en Barbaresco zijn daar de belangrijkste voorbeelden van. In Langhe Rosso mag de nebbiolo geblend worden, dit zijn meer toegankelijke wijnen. De nebbiolo in Roero is door de ondergrond van zand makkelijker en toegankelijker dan zijn collega’s in de andere Piemonte appellations.

Familiebedrijf

Angelo Negro is al honderden jaren in het bezit van de familie Negro. Het wijnbedrijf Negro heeft naast nebbiolo ook arneis, barbera, dolcetto, en favorita|vermentino aangeplant. De meeste van hun 100 ha, waarvan 75 beplant met wijnstokken, staan in de Roero. Een klein gedeelte daarvan is aangeplant in Barolo en Barbaresco. Negro werkt organisch en met lage opbrengsten. Van de jaarlijkse 400.000 flessen wordt er 55% geëxporteerd. De wijngaarden die zij bezitten zijn de oudste van de streek. De single vineyards van Negro worden apart gevinifieerd, die hebben een heel eigen karakter. Emanuela is exportmanager en ook vertaalster voor haar vader die geen Engels spreekt.

De familie is tot op de dag van vandaag bezeten van wijn. Dochter Emanuela vertelt dat vader Giovanni toen zij vroeger twee jaar was haar speen in de wijn duwde, ‘daar word je groot van’.  En als zij met Oma Dina een boterham met jam at, Dina bij haar brood altijd een glas nebbiolo nam, ‘daar word je sterk van’.

Het hele gezin Negro werkt in de winery. Vader Giovanni, moeder Elisa, Emanuela en haar drie broers Gabriele, Angelo en Guiseppe. Vinificatie, wijngaardbeheer, marketing, communicatie, sales en export hebben ze onderling verdeeld.

Negro kent een familielijn met een lange geschiedenis. Al in 1670 komt in de archieven van de gemeente Monteu Roero de naam Negro voor als bezitter van een huis. Dat huis stond in hetzelfde gebied als waar nu het Perdaunin Estate staat met zijn historische wijngaarden eromheen. In 1947 begon Angelo Negro, de vader van Giovanni, met het verbouwen van nebbiolo en barbera. Zoon Giovanni vinifieerde de eerste droge witte Arneis in 1971 en in dezelfde jaren zeventig kreeg hij met Dina vier kinderen. Het merk Angelo Negro bestaat sinds 1976. Vanaf 2000 breidt de familie haar bezit uit in Barbaresco en Barolo.

Mr. Arneis

Giovanni Negro is een slimme en intelligente maar ook nieuwgierige man. In 1971 ging hij als eerste van de lokale druif Arneis een aparte witte wijn maken. Anno 2020 is Arneis normaal en bekend, dat was het toen niet. Arneis werd vooral in blends gebruikt. Zijn eerste vat Arneis promootte Giovanni in zijn eigen streek en het sloeg enorm aan. Inmiddels is Roero Arneis bijna een merknaam voor een witte kwaliteitswijn. Giovanni heeft sindsdien als bijnaam mr. Arneis.

 Zo schoon mogelijk werken

Het landgoed van Negro omvat nu bijna 75 hectare wijngaard, verdeeld over:

– de historische Cascina Perdaudin in Monteu Roero, Cascina San Vittore in Canale Roero,

– Cascina Basarin in Neive Barbaresco

– Cascina Baudana, in de gemeente Serralunga d’Alba Barolo.

De uitstekende ligging, de verschillende bodems en microklimaten, en het zo schoon mogelijk werken met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en toevoegingen in de wijngaarden en in de kelder, zorgt ervoor dat Negro zeer goede wijnen maakt met karakter, bekend en gewaardeerd over de hele wereld.

Negro in Nederland

Importeur De Monnik Dranken heeft niet alle wijnen van Negro in het assortiment. Dat zijn er nl. heel veel: 22 incl. Grappa’s, zoete en mousserende wijnen. In Nederland staan de volgende 9 wijnen bij de betere wijnhandel. Giovanni heeft ze voor ons op een rijtje gezet in de indrukwekkende kelder met houten foeders en barriques. We gaan proeven. Dochter Emmanuelle zit ook aan.

  • Negro Dolcetto d’Alba 2019: een fruitige wijn met matige rijpe tannines. De wijn is zowel lekker bij de borrel als bij een maaltijd. Wel even koelen, dan komt het fruit meer naar boven met als resultaat een sappige wijn.
  • Negro Barbera d’Alba Dina 2018: Deze wijn heeft een bommetje kersenfruit in het glas met zéér zachte tannines. Heerlijke verleidelijke wijn.
  • Negro Langhe Onorato Favorita 2019: knisperfrisse verrassing van vermentino. Appeltje, peertje, sappig en fruitig. Perfecte lunchwijn.
  • Muscato d’Asti 2018: Warm, rijk, aromatisch, laag alcoholisch. Niet zo zoet als je zou verwachten. IJskoud de beste bij een dessert óf als aperitief.
  • Negro Barbera d’Alba Bertu 2017: De ondergrond van deze wijngaarden bestaat voornamelijk uit klei en kalk. Het is een intens rode wijn met zeer aangename aroma’s van kersen en bramen en zachte tannines. Meer structuur en backbone dan zijn zusje Dina. Soepele jammy structuur, bij curry ontzettend zavht en fruitig. Een eetwijn!
  • Negro Roero Arneis 2019: Mineralig, vettig en rijk met het kenmerkende Italiaanse bittertje en wit fruit. Een witte wijn om indruk mee te maken op je bezoek. Waar komt deze wijn vandaan? En dan gaan vertellen: wisten jullie dat meneer Negro Mr. Arneis als bijnaam heeft?
  • Negro Roero Riserva Ciabot San Giorgio: De Roero Riserva is de ‘huiswijn’ van de familie Negro. De wijn is stevig en sappig met diepgang en lengte. Leer en cacao in de smaak. Een feest van een wijn. Zowel bij de maaltijd als ‘zo’.
  • Negro Barbaresco Basarin 2016: Deze kanjer heeft fruit, diepgang en lengte. Een echte nebbiolo met leer, koffie en tabak. Wel iets bij eten, dit is geen borrelwijn.
  • Negro Barolo Serralungo d’Alba: Now we’re talking. Een serieuze, krachtige, maar elegante blockbuster. In de smaak leer, koffie en tabak. Een absolute eetwijn.

Dit was een indrukwekkende line-up, we zijn er een beetje beduusd van. Giovanni Negro straalt van tevredenheid. Negro is een oud familiedomein met al het mooie van Piemonte te bieden heeft tegen betaalbare prijzen. Zeg het voort. Negro, wijn uit Piemonte, wijn uit de Roero.

 

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl