Pillot, Mas Libian, Fratelli Giacosa

Domaine F & L Pillot, Mas de Libian & Giacosa Fratelli

Mas LibianHet is een eindje rijden, maar dan heb je ook wat. Wijnimport Bart organiseerde in Groningen voor de noordelijke sommeliers en horecawerknemers een proeverij met drie aansprekende namen uit resp. de Bourgogne, de Rhône en Piemonte. Het evenement vond plaats in Hotel-Restaurant de Prinsenhof op het Martinikerkhof. Voor de bewoners op dit hofje zal het zaligheid zijn dat er geen auto’s geparkeerd kunnen worden, voor de bezoekers is het wat lastiger.

Gelukkig kent Groningen parkeergarages. Het was een prachtige dag en de aanwezige producenten zullen daarvan genoten hebben. Laurent Pillot van het gelijknamige bedrijf legde op aangeven van Henk Bart al snel uit dat de Bourgogne – en dit jaar met name de regio Beaune – geteisterd is geweest door hagel. Dus dat wordt weer een kleine oogst. Pillot hoopt op een goed 2015. Bart vraagt verder of er geen alternatieve oplossingen voor dit vervelende probleem gezocht worden. ‘We have not yet a solution, unfortunately’, aldus Pillot.

Hagel

PillotOp de muur wordt de wirwar aan premier en grand cru wijngaarden in de Bourgogne geprojecteerd. De broers Fernand en Laurant Pillot hebben wijngaarden in Chasssagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Beaune. Municipalité, premier cru en single vineyards. Om te beginnen was de Puligny-Montrachet Noyer Brets 2009 perfect op dronk: zacht, kristallig, mooie zuren, hazelnoot, mineraliteit, echt een feest. De PM Noyers Brets 2013 gaf wel zijn potentie weer, maar is er nog niet. De drie Chassagne-Montrachets komen van wijngaarden dichter tegen de vallei aan en zijn wat breder in hun smaak. Pillot vertelt dat deze nu met een speciale technische kurk worden afgesloten, wat minder kans op TCA geeft. De rode 2009 Beaune Premier Cru ‘Boucherottes’ heeft een sterke mineraliteit voor een vin rouge, daar kan een proever zich stuk op lopen in een zwart glas. Zeer goede producent.

Vorst

De glazen worden verwisseld en dan komt Aurélien Thibon aan het woord. Hij is de oenologie studerende zoon van de meer bekende Madame Thibon, een waar aanhangster van de bio-dynamische wijnbouw en een principiële vrouw. Vanwege al het geregel om Villages om het label te mogen zetten, heeft zij ervoor gekozen om maar gewoon Rhône te blijven. Überhaupt kan er een boek geschreven worden over de horreur van de Franse bureaucratie voor de wijnboeren, ze zijn meer tijd kwijt met formulieren dan met wijnmaken.

 

We proeven 2012 en 2006 van de Mas de Libian Bout d’Zan, de 2011 Mas de Libian en de 2012 Mas de Libian Khayyam. De wijnen worden gekenmerkt door mooie zuren, volgens Thjibon veroorzaakt door de kiezels in de grond, zoals in de Chateauneuf du Pape. Bout d’Zan, letterlijk stukje drop ‘these wines always have liquorice’, is gemaakt van 80% grenache en 20% syrah. Het zijn mooie, stevige, winterse wijnen. De jonge wijnen hebben een fraîcheur die ontbreekt bij de 2006. 2011 Mas de Libian is een gedegen, doch fruitige en open wijn. Thibon vertelt nog dat door vorst veel grenache is verloren gegaan én veel oogst is verloren in een eerder jaar door verkeerd gelijmde betonnen fermentatietanks. De rechtszaak daarover lijkt inmiddels gewonnen. In de Khayyam 2012 zit ook nog 10% mourvèdre, wat iets aangenaam stallerigs toevoegt.

Zon

kruk fratelliMaurizio Giacosa van de gebroeders ( = Fratelli) Giacosa neemt dan het stokje over. Giacosa is al een vierde generatie familiebedrijf. Ze begonnen als winegrowers en namen op gegeven moment de stap om zelf te gaan wijnmaken. Inmiddels is het een firma met naam en faam én een uitgekiend, mooi en herkenbaar label. Piemonte is net zo versnipperd als de Bourgogne en heeft streekeigen druivenrassen: dolcetto, barbera en nebiolo. Tot zover gaat de vergelijking op. Piemonte kent hete zomers en koude winters en heeft uiteraard een ander terroir. Een terroir waarvan je het verschil volgens Maurizio het beste proeft in de twee verschillende Barbera d’Alba’s: 2012 Bussia en 2012 Maria Giaona, de laatste heeft overigens een afwijkend geschilderd label t.o.v. de ‘tekst’ labels van de andere flessen.

 

The soil from Maria Gioana leads to more acidity and minerality’ en de Maria Gioana heeft idd meer verdieping dan de Bussia. Barbera d’Alba’s kunnen fruitig zijn, maar deze exemplaren zijn eetwijnen. Ze hebben acht tot tien maanden op grote foeders gerijpt, in tegenstelling tot de fruitige Dolcetto d’Alba San Rocco 2012 die enkel rust op RVS. Een hele lichte fruitige wijn. Dan leidt de reis naar het koninklijk echtpaar: de Barbaresco Basarin Vigna Gianmaté 2008 en de Barolo Bussia 2010. De Barbaresco is in het palatum eerst zeer fruitig en dat schiet dan weg, gevolgd door stevige tannines. Deze wijn heeft tijd nodig en een stevige maaltijd. De Barolo 2010 is met zijn lange 30 maanden rijping opvallend open. Naar verwachting zal deze zich weer gaan sluiten.

Bij de lunch in het zeer moderne en goed geoutilleerde restaurant komt een magnum Barolo uit het topjaar 1978 ter tafel. Dan pas realiseer je je wat voor topproducten je krijgt als je het geduld hebt deze te laten liggen. Helaas kunnen heel veel mensen niet meer zo lang wachten. Jammer, want het is de moeite van het proberen waard. Het is inderdaad een eindje rijden, maar het was een prachtige proeverij.

Charlotte van Zummeren

Wijnimport Bart levert aan de Horeca  www.wijnimportbart.nl

De wijnen van F & L Pillot zijn voor particulieren te bestellen via www.qvselect.nl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl