Emiliana Organic Vineyards

Emiliana Organic Vineyards

Seinpost 029Alvar Espinoza, consulting winemaker van Emiliana Organic Wines, was even in Nederland en dat ging niet ongemerkt voorbij. Albert Heijn, in het algemeen al zeer actief op het gebied van organische producten, is de trotse representant van het Emiliana offtrade aanbod. Collega-importeur Coenecoop heeft ontrade in de portefeuille. Bij de proeverij plus lunch waren zowel wijnkopers van Albert Heijn en Coenecoop aanwezig als ook ambassadrice Hare Excellentie Maria Teresa Infante.

Ondanks haar uitgebreide titulatuur is de Excellentie uiterst aardig en aanspreekbaar. De ook aanwezige Christophe Desplas Pizarro van ProChile, het Export Promotie Bureau van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Chili, stelde adequate vragen over gebruikte druivenrassen en natuurwijnen. Wijnmaker Espinoza blijkt daar overigens geen voorstander van. Te snelle oxidatie.

EmilianaEspinoza heeft in vloeiend Engels veel tekst. Niet zo raar, want het cv van de man staat als een huis: Alvaro holds a degree in Agricultural Engineering with a specialization in Enology from the Catholic University of Chile and received his National Diploma in Enology from the Institute of Enology of the University of Bordeaux in 1989. He has been the Consulting Winemaker at Emiliana since 2000 and has helped create the premium organic and biodynamic wines from the Casablanca, Maipo, and Colchagua Valleys, Chile’s most prestigious wine regions. Alvaro is one of Chile’s most widely recognized winemakers and has been part of many successful projects, including the introduction of biodynamic agriculture for vitivinicultural production. Over the years he has developed a philosophy for wine production based on a strong belief in the potential of Chilean wine and its unique characteristics. (Van de Banfi site, die Emiliana importeert in Italië).

Organic

Daarnaast valt er over Emiliana veel te vertellen. Zeer veel. Emiliana, voluit Viñedos Organicos Emiliana, is sinds 1998 geheel overgeschakeld op organische en biologisch-dynamische wijnbouw en werd daarmee het eerste bio-gecertificeerde wijnbedrijf in Chili .

Rond de wijngaarden liggen ecologische corridors die nuttige insecten aantrekken. Ongedierte wordt bestreden met ganzen en kippen die onder de wijnranken scharrelen. Bemesting geschiedt met onder andere middels biodynamische preparaten van bloemen- en kruidenmengsels. Espinoza is fervent voorvechter van deze vorm van landbouw.

Het domein van Emiliana is gigantisch. Het omvat ruim 270 hectare wijngaard in de Casablanca Valley, 102 hectare in de Maipo Valley, 159 hectare in de Cachapoal Valley, 551 hectare in de Colchagua Valley en tot slot 33 hectare in de Bio-Bio Valley. Het bezit is nog groter, eromheen liggen 670 hectares aan bos.

Naast de bio-dynamie heeft het bedrijf nog een uitgebreide sociaal, scholings- en economisch programma voor alle werknemers. Emiliana is een bedrijf met en missie, zoveel is duidelijk.

De wijnen

Seinpost 030Bij de tasting 4 wit, 4 rood en 2 chique rood op de tafel. De ranges zijn oplopend: Adobe, Novas, Signos, Coyam en Gé, de icoonwijn. Alle 4 witte wijnen kwamen uit Casablanca Valley. De Adobe Chardonnay 2013 ( € 5,99) met overwegend chardonnay en een paar procentjes sauvignon blanc en marsanne en de Novas Chardonnay Gran Reserve 2012 ( € 7,99) zijn crèmige nieuwe wereld chardonnays. De bloemige Novas Viognier 2013 (€ 7,00) is 10% op barrique opgevoed. De Signos 2013 ( 9,99) met chardonnay, rousanne, viognier en marsanne is een zacht en veelzijdig product.

Bij de rode wijnen zijn de Adobe en Novas uit Colchaqua carmanere gedomineerd. De Adobe Carmenerère Reserva ( € 5,99) is op prijs en kwaliteit gebied een absolute topper. Hier overheerst de subtiele mint en eucalyptus die de wijn heel soepel maakt. De Novas garnache/syrah 2012 € 7,99) en Signos Cabernet Sauvignon 2011 ) € 11,99) komen uit respectievelijk Cachapaol en Maipo. De eerste is zeer sappig, de tweede stevig. Een echte eetwijn.

De Coyam 2011 ( € 14,99) van syrah en carmanere met merlot, cabernet sauvignon, mourvèdre en malbec uit Colchaqua is een gebalanceerd, stevig, kruidig en fruitig product. De Gé 2011 ( € 39,00) is een icoonwijn, van carmanere, syrah, en cabernet sauvignon gemaakt om te ouderen, maar is op deze leeftijd ook al indrukwekkend met veel lengte en verdieping.

Restaurant Merkelbach

De tasting en lunch was door Melman Communications georganiseerd in restaurant Merkelbach, ook een zaak met sterke bio-oriëntatie. Ze verzorgden een mooie lunch en hierbij werden de al geproefde flessen losjes op de tafels gezet. Prima idee. En heerlijk dat wijnen van zo’n winery gewoon bij Albert Heijn gekocht kunnen worden.

Charlotte van Zummeren

Behalve voornoemde wijnen zijn de volgende wijnen verkrijgbaar bij AH:

Een frisse, licht zwoele en tropische Adobe Sauvignon Blanc Reserva 2014 € 5,99, een in de neus zeer aromatische Adobe Gewurztraminer Reserve 2014 € 5,99 in het palatum overheerst zachtheid en crèmigheid. Een zachte, kruidige Adobe Syrah Reserve 2013 van € 5,99. De Novas grenache/Syyrah en Viognierarriveren in het eerste kwartaal 2015 evenals de Signons Cabernet Sauvignon, de Signos chardonnay blend en de Gé.

Foto’s: Alvaro Espinoza en Gert Zwitser van Albert heijn


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl