Pinot noir | Uit Luxemburg

Luxemburg is al jaren met afstand het grootste wijnland binnen de Benelux. Het Groothertogdom telt 1300 hectares. 9% van het areaal wordt in beslag genomen door de pinot noir en die doet het heel goed in Luxemburg.

Luxemburg is een Groothertogdom dat grenst aan Frankrijk, Duitsland en België.
Luxemburg is een piepklein staatje met een oppervlakte van ruim 2.500 vierkante meter (Nederland is ruim 41.000 vierkante meter). Er wonen 600.000 mensen van wie de helft niet de Luxemburgse nationaliteit heeft. Tijdens werkdagen stromen nog eens 400.000 mensen van buiten het land in. Het land is enorm groen en heuvelachtig. Mooi om in rond te rijden en door het vele groen rustgevend.

Luxemburgse wijnbouw

De wijngaarden liggen in een smalle strook langs de Moezel, van Schengen – ja, deze stad ligt dus in Luxemburg – in het zuiden tot Wasserbillig in het noorden. De wijngaarden liggen op zuidelijke en zuidoostelijke hellingen om optimaal van de warmte te genieten.

In 1911 werd de Fédération des associations viticoles du Grand-Duché de Luxembourg opgericht. Nu zijn er 50 wijndomeinen en ongeveer driehonderd grapegrowers. 90% van de productie is wit, 10% is rood. In 1972 zijn alle wijngaarden geherstructureerd, de wijngaarden waren te versplinterd. Weinig wijngaarden zijn ouder dan 1972, maar ze zijn er gelukkig een paar vergeten. De AOP Moselle Luxembourgeoise bestaat sinds 1985. Gemiddeld wordt er jaarlijks zo’n 130.000 hectoliter geproduceerd, 25% daarvan zijn crémants. In 1991 werd Crémant de Luxembourg ingevoerd.

AOP Moselle Luxembourgeoise

Vroeger was er het Grand Marque Nationale. De wijnen werden in een panel geproefd en kregen al dan niet de kwalificatie Grand Premier Cru. Vanaf de AOP kunnen wijnen die een kleinere opbrengst hebben dan 75 hectoliter Grand Premier Cru op het label zetten. Luxemburg kent nog grote opbrengsten namelijk. Sommige producenten die in aanmerking komen zetten dit erop en andere weer niet.

Het belangrijkste kenmerk van de AOP is de kwaliteitsgarantie op basis van de geografische oorsprong van het product. Een voorwaarde om de naam van een geografische eenheid te mogen gebruiken, is dat het betreffende gebied heel nauwkeurig gedefinieerd moet zijn. De kwaliteitseisen zijn strikt, zo is bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel druiven er per hectare geoogst mogen worden en wat het minimale oechslegehalte moet zijn.

De wijnen van de AOP

 • Lieu-dit: terroirwijnen. Deze wijnen zijn afkomstig van de beste wijngaarden van de Luxemburgse Moezel, de opbrengst is beperkt en worden handmatig geoogst.
 • Coteaux de Grevenmacher of Remich. Deze premiumwijnen zijn afkomstig van excellente wijngaarden in de kantons Grevenmacher of Remich. Tegelijk vertegenwoordigen ze twee verschillende bodemtypes: schelpkalk (kanton Grevenmacher), of keuper met kalkmergel (kanton Remich). Handmatige oogst en beperkte opbrengsten.
  Côtes de: wijnen Voor alle druivensoorten is de maximale productie vastgelegd op 100 hectoliter per hectare; bij Elbling en Rivaner is dat 115 hectoliter per hectare.
 • Crémant de Luxembourg.

Daarnaast bestaan er de zgn. Charta wijnen: Domaine et Tradition, Charta Schengen Prestige en charta.privatwënzer. Oogst is hier een doorslaggevend element. Zo mogen er bijvoorbeeld maar 2 druiventrossen per tak hangen. Producenten kunnen jaarlijks beslissen of zij Charta wijnen willen maken. Het is geen eeuwigdurende verplichting

Druiven

Wit is de hoofdmoot. Zo telt rivaner 25% van het areaal, pinot gris 15%, auxerrois 14%, riesling en pinot blanc ongeveer 13%. Pinot noir blaast met 9% zijn rode partijtje mee. Verder is er nog wat ebling, gewürztraminer, chardonnay, saint laurent e.d.

En pinot noir de praktijk?

De pinot noir van Luxemburg lijkt met zijn kenmerkende droogje en fruitigheid op de pinot noirs uit Zwitserland. Vele Zwitserse pinot noirs krijgen een medaille bij het Mondial de Pinot Noir in Sierre, die van Luxemburg verdienen dat ook.

De volgende pinot noirs proefden we:

 • Domaine Clos des Rochers 2016: pure pinot noir, mooi droogje, veel fruit, zachte tannines.
 • Keyser Kohll PN Coteaux d’Ehnen by Kohll-reuland 2018: magnifieke PN met veel fruit en zachte doch aanwezige tannines. Een eetwijn!
 • Cep D’Or Pinot Noir Barrique Stadtbretmus Fels 2018: fruit en tannines. Eetwijn, aangenaam. Beetje scherp.
 • Berna Pinot Noir Grande Reserve 2018 14,5%: blockbuster. Typische krachtige pinot noir, fruit, droogje.
 • Bernard-Massard PN 2019 AOP Moselle Luxembourgoise: Elzas-achtig licht, met dat heerlijke fruitige droogje. 13,5 % Borrelwijn.
 • Lyra 2018 Domaine-Viticole Schumacher-Knepper: een stevig én fruitige pinot noir. Kersen! Droogje.

Veraf en dichtbij

Uit Luxemburg komen gewoon hele mooie pinot noirs. Luxemburg is dichtbij en lokaal is het heden en de toekomst. Een mooi landschap en heerlijke en stevige keuken. De kwaliteit is overall goed. In Nederland importeert Kwast wijnen en mousserend van Gales en her en der zijn er mondjesmaat ook Luxemburgse wijnen te vinden. Probeer ze eens en geef ze een kans!

 

Charlotte van Zummeren

Foto’s: @IVVLuxembourg


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


  Hoofdmenu
  error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl