Port is een hartverwarmende drank. Zeker in februari, wanneer het weer op z’n koudst is, is een glas port niet te versmaden. Port wordt gemaakt in de Douro streek in het noorden van Portugal. Oh ja, Douro spreek je uit als Dooruu, met een diepe u.
Er zijn vele porthuizen, maar sommigen hebben een streepje voor zoals bijvoorbeeld Ramos Pinto.
Ramos Pinto, opgericht in 1880, is een klassiek porthuis waar kwaliteit nadrukkelijk voorop staat. Ramos Pinto gebruikt alleen druiven van eigen wijngaarden, wat in de Douro nauwelijks voorkomt. Dit porthuis is maar liefst eigenaar van vier prachtige quintas in de Douro met zo’n 360 hectare wijngaarden: Quintas do Bom Retiro, Quinta da Urtiga, Quinta dos Bons Ares en Quinta de Ervamoira. De druiven voor de wijnen van Ramos Pinto zijn afkomstig uit deze wijngaarden.
Oprichter Adriano Ramos Pinto begon 140 jaar geleden. Hij was destijds zo slim om zijn port te introduceren op de Braziliaanse markt. Ramos Pinto wordt daar een doorslaand succes. Begin 20ste eeuw was Ramos Pinto goed voor meer dan de helft van de gehele Portugese export van wijn naar Zuid-Amerika. Ook in Portugal en de rest van de wereld groeide Ramos Pinto uit tot een grote speler.
Ramos Pinto is ook groot in stille wijnen. Onder het label Duas Quintas worden zeer goede stille witte en rode wijnen gemaakt.
De wijngaarden liggen aan weerszijden van de rivier de Douro. De druivenstokken zijn geplant volgens zgn. terrassenbouw. Via de terrassen kunnen de boeren makkelijker bij de druivenstokken. De Douro meandert door het dal en de streek wordt gezien als een van de mooiste wijnstreken ter wereld.
Door toevoeging van alcohol wordt het gistingsproces voortijdig gestopt, waardoor de port enigszins zoet blijft. Deze procedure geldt voor alle Ports, maar er zijn onderling wel verschillen tussen de diverse ports.
Ondanks het intensieve productieproces blijft port altijd betaalbaar, een unicum in de wijnwereld.
Druiven
De meest gebruikte druivenrassen voor rode port zijn touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, touriga nacional en tinto cão. Voor witte port spelen donzelinho branco, sercial, folgasão, gouveio branco, malvasia fina, rabigato branco, viosinho en verdelho de hoofdrol.
In the old days werden de druiven voor port letterlijk met voeten getreden in grote betonnen bakken, de zgn. lagares. Dat gebeurt nog steeds bij sommige producenten voor speciale ports, maar er wordt nu meer gebruik gemaakt van de zgn. autovinificatie, een doorlopend automatisch proces.
Verder is de opvoeding van belang, op fles of in vaten die in de Douro pipes heten; ze zijn groter dan de barriques die voor wijn gebruikt worden, zo’n 550 liter.
De Ruby categorie wordt grotendeels op fles opgevoed. Late Bottled Vintage (LBV) spendeert een tijd op pipes, maar de meeste tijd brengt de LBV door in de fles. Een fles LBV kan daardoor wel een maand open blijven zonder smaakverlies.
Tawny port rust 10 tot 40 jaar en of zelfs nog langer op hout. Hoe jonger, hoe meer fruit. Hoe ouder, hoe meer belegen en verfijnder. Door het lange contact met hout raakt het toch hoge alcoholpercentage van 20% meer geïntegreerd. Het is een kwestie van smaak welke Tawny de voorkeur heeft.
De ports van Ramos Pinto
Adriano Reserva White: Ramos Pinto Adriano Reserva White is een blend van ports van de verschillende huizen van Ramos Pinot met een strogele kleur en tonen van gedroogde vijgen en honing. Deze aromatische port heeft mooie zuren die een pas-de-deux aangaan met de milde aangename zoetheid.
Adriano Reserva Tawny: een blend van zeven of acht jaar oude ports van de verschillende huizen van Ramos Pinto die op houten vaten gerust hebben. Een port met vers rood fruit met op de achtergrond pruimen, balsamico en noten.
Tawny RP 10 Quinta de Ervamoira: de druiven voor deze port komen van Quinta de Ervamoira en de port is 10 jaar met een oranjerode kleur. De port is fruitig met sinaasappel, abrikoos en pruim en vanille- en houttonen. Een mooie port met een goede structuur soepel, vol en fruitig.
Ramos Pinto Unfiltered Late Bottled Vintage (LBV): de druiven voor Late Bottled Vintage komen van één jaar, de LBV spendeert een gedeelte van het leven op pipes, maar de meeste tijd brengt de Port door in de fles. LBV heeft vier tot zes jaar op hout gelegen en is gewend aan zuurstof. LBV kan wel een maand geopend blijven zonder smaakverlies. Zeer rijpe aroma’s kenmerken de LBV: zure kers, chocolade en een zekere vettigheid. Mooie structuur in de mond en vol van rijp fruit, met ronde tannines en een fruitige afdronk.
De stille wijnen van Ramos Pinto
Duas Quintas Branco: de druiven voor Duas Quintas Reserva Branco zijn afkomstig van Quinta de Ervamoira en Quinta dos Bons Ares. Slechts 10% van de most vergist in eikenhouten vaten, dat geeft zachtheid aan de wijn. De druiven zijn rabigato, viosinho, en arinto. De wijn heeft geel fruit, citrustonen, en een klein beetje vanille in de neus. Het is een wijn met zuiver fruit en frisse zuren.
Duas Quinta Tinto: de druiven voor Duas Quintas Reserva Tinto zijn afkomstig van Quinta de Ervamoira en Quinta dos Bons Ares. Na vergisting rijpt twintig procent van de wijn in Franse eikenhouten vaten voor de duur van twaalf maanden, dertig procent rijpt in grote houten foeders en de rest blijft in RVS. De wijn wordt 18 maanden later gebotteld. Het is een fruitige rode wijn met rijpe pruimen, bessen, cassis, delicate bloemigheid, tonen van tabak, chocolade en kruiden. Een sappige wijn met rokerige tonen, kruidigheid en lengte.
ChvZ
Fourcroy is de trotse importeur van Ramos Pinto.