ProChile

ProChile

 

ProChili MDA 003Christophe Desplas Pizarro heeft zijn kantoor op de Raamweg in Den Haag, slechts een aantal panden verwijderd van het kantoor van Sopexa. Dat komt nu goed uit want Sopexa organiseert op 9 september a.s. de Chilean Winetour. Sopexa is toch een Franse landbouworganisatie zult u zeggen? Dat klopt, maar Michèle Lainé heeft haar antwoord paraat. Wij moeten als Sopexa in Nederland gewoon onze eigen broek ophouden en meedoen met allerlei pitches om opdrachten te krijgen’. Vandaar dus dit ‘tripje’ naar Chili.

 

Het is de negende keer dat ProChile, het Export Promotie Bureau van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Chili, de proeverij organiseert. Een en ander zal geschieden tijdens de vakbeurs Dranken & Pakket Expo 2013.

 

Desplas ‘Chili is booming. We hebben 6% economische groei, met 6% een laag werkloosheidscijfer en wereldwijd 6 % export. De exportgroei van wijn is enorm gestegen de laatste jaren. In 2005 werd voor 34 miljoen dollar wijn geëxporteerd en in 2012 voor 89 miljoen dollar.’ Dat is inderdaad een behoorlijk verschil. De groei heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van Chileense wijnen in de supermarkten over de hele wereld. Ook de plek waar zo’n tachtig procent van de Nederlandse wijninkopen plaatsvinden.

 

Dit heeft er zelfs toe geleid dat de traditionele top drie van de beste verkochte wijnlanden in Nederland veranderd is. Was het vroeger Frankrijk, Spanje en Italië, nu is dat Frankrijk, Zuid Afrika en Chili. Spanje en Italië vinden we terug op de vijfde en zesde plek. Argentinië bezet nummer acht. Frankrijk leidt met 31% van de Nederlandse markt, Zuid Afrika heeft 17% en Chili volgt met 12%. De laatste jaren is het Chileense aandeel met 8,4% gegroeid.

 

Nederland is dus een interessant land voor de Chileense wijnwereld. Na de U.K. en de USA is Nederland de grootste markt. Dat verklaart dat zoveel wijnboeren van belang zoals Aurelio Montes en Brett Jackson van Valdivieso aanwezig zullen zijn op 9 september. De Chilean Tour, zoals deze proeverij heet, vindt overigens plaats in meerdere landen. In Zuid Amerika en in Oost en West Europa.

 

Desplas ‘Op de Chilean Wine tour zullen de nieuwe A.O.C. in een seminar worden uitgelegd en tijdens een doorlopende proeverij worden de wijnen gepresenteerd van een twintigtal producenten, de winnaars van het Perswijn Chileense Wijnconcours en The route of Senses. Dit laatste heeft te maken met de nieuwe A.O.C. ‘s’

 

Nieuwe appellations

De organisatie Wines of Chili heeft drie nieuwe top appellations gecreëerd die boven de huidige staan. Dit zijn achtereenvolgens Costa, Entre Cordilleras en Andes. Als 85% van de druiven uit een van deze gebieden komt, mag de subappellation ook vermeld worden. Dit gaat bijvoorbeeld op voor de vele subappellations van Maipo en Rapel Valley. Doel is vereenvoudiging en profilering van het terroir. Het koele klimaat aan de kust, de temperatuurwisselingen aan de Andes en het warme klimaat in het binnenland met de invloeden van de koele Humboldt.

 

Desplas heeft er alle vertrouwen in ‘De wijnen in Chili zijn verschillend en dat komt zo beter uit de verf’. ProChile doet meer dan alleen wijnen. Zo blijkt Chili een belangrijk exporteur van zalm en Pisco. Op 9 september is het  echter wijn wat de klok slaat.

 

Charlotte van Zummeren

 

 

 


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl