Proefschrift is een praktijkschrift voor liefhebbers en nieuwsgierige wijno’s. Het is een schrift om in te schrijven. Het is een schrift om de eigen mening te geven over wijnen op te schrijven.
Cees van Casteren MW is al decennialang jurylid in internationale wijncompetities en weet hoe wijnen te beoordelen. En in dit boek doet hij dat met een methode die CACHET heet en die is uitgewerkt in een tabel, analoog aan die van de organisatie die aan de basis staat van al die competities (OIV). Ook de methode KARAAT is opgenomen in proefschrift. Iedere letter staat voor een facet van de te proeven wijn: kleur, aroma, restsuikers, aciditeit, alcohol en tannine. Zoals ook met CACHET: concentratie, afdronk, complexiteit, harmonie, euforie en toekomstperspectief.
Van Casteren MW heeft daarbij een subjectief aspect opgenomen. De reden hiervan is dat de belangrijkste twee critici volledig uiteenlopende scores voor de 2003 Château Pavie en primeur gaven ( Robert Parker vond het met 97/100 punten een fantastische wijn terwijl Jancis Robinson MW de wijn met 12/20 diskwalificeerde). Dit laat duidelijk zien dat de persoon van de proever van invloed is op het proefresultaat. En dat is subjectief.
In Proefschrift is het subjectief karakter onderdeel van de methode gemaakt. Dit werkboek is ook bruikbaar voor mensen die het eerder verschenen Proeven als een Pro niet hebben, daarom is er eerst een samenvatting. Verder geeft dit boek zowel voor rood als voor wit een overzicht waarbij je direct ziet wat voor conclusies je kunt trekken uit de gemaakte proefnotitie, én geeft het een kijkje achter de schermen van de wijncompetities waarbij lezers worden geënthousiasmeerd om vooral hun eigen mening te geven. Wijnproeven is tenslotte subjectief.
Het boek stimuleert de lezer dus om een eigen cijfer te geven en zich niks aan te trekken van de cijfers die links en recht in de vakpers gegeven worden.
Cees van Casteren is Master of Wine
ChvZ
Proefschrift. Proeven als een Pro | Cees van Casteren |
ISBN 978 94 93423091 |
Hardback, 192 pagina’s
€ 24,95

