ProWein bouwt koppositie verder uit

Van 18 tot en met 20 maart kwam de internationale wijn- en gedistilleerdbranche voor haar toonaangevende beurs ProWein naar Düsseldorf. 6.870 exposanten uit 64 landen (2017: 6.615 exposanten uit 62 landen) boden een wereldwijd uniek overzicht op het huidige aanbod van wijnen en gedistilleerd. Meer dan 60.000 vakbezoekers (2017: 58.500) benutten dit platform om bestellingen te plaatsen en informatie in te winnen. Daarmee noteerde ProWein 2018 opnieuw records. ‘Wie zijn beroep heeft gemaakt van de thema’s wijn en gedistilleerd kan niet aan ProWein in Düsseldorf voorbij gaan,‘ aldus de conclusie van Hans Werner Reinhard, directeur van Messe Düsseldorf over het fenomeen ProWein.

ProWein wist vooral door de hoge internationaliteitsgraad en de kwaliteit te overtuigen. Iedere tweede bezoeker kwam van buiten Duitsland naar Düsseldorf – uit meer liefst 133 landen. Meer dan 70 procent van de bezoekers behoorde tot het top- of middenmanagement. Voor al deze mensen is ProWein onontbeerlijk. Rond 85 procent van de bezoekers ziet ProWein bovenal als orderplatform, 90 procent waardeert het intensieve netwerken en voor 95 procent is ProWein bovenal een belangrijke informatiebron. De meeste bezoekers interesseerden zich dit jaar vooral voor de nieuwe jaargangen uit Duitsland, Frankrijk en Italië. Er werden ook nieuwe records gevestigd bij de algemene beoordeling: iedere tweede bezoeker bevestigde nieuwe leveranciers te hebben gevonden Twee derde kon met zinvolle informatie over trends en noviteiten naar huis terugkeren en circa 95 procent gaf aan dat ze hun beursdoel volledig hadden bereikt.

Wereldwijd uniek aanbod

In totaal presenteerden dit jaar 6.870 exposanten uit 64 landen hun aanbod op ProWein. Daardoor hadden de vakbezoekers de mogelijkheid om in drie dagen het complete, wereldwijde aanbod aan wijn en gedistilleerd te verkennen. Naast de grote wijnbouwlanden als Italië (1.700 exposanten), Frankrijk (1.550 exposanten) en Duitsland (990 exposanten), waren ook producenten van Overzee (700 exposanten), en dan met name uit de USA, Zuid-Afrika, Argentinië, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland vertegenwoordigd. Dit jaar lag er een speciale nadruk op Duitsland als wijnbouwland. Zo verscheen tijdens de beurs de speciale uitgave Wine made in German’, waarin alle dertien Duitse wijnbouwgebieden en de Duitse exposanten inclusief het proeverijprogramma extra onder de aandacht werden gebracht. Monika Reule, directeur van het Deutsche Weininstitut (DWI) zei hierover: ‘De vakbezoekers uit het binnen- en buitenland toonden op de afgelopen editie van ProWein een grote interesse voor de wijnen uit de Duitse wijnregio’s. Er was vooral aandacht voor de lichtere, verfijnde witte wijnen van het jaar 2017, daar deze goed aansluiten bij de huidige smaaktrend van consumenten. De Duitse exposanten hebben na afloop van de beurs dan ook eensgezind een positieve balans opgemaakt. Vooral voor de enorme professionaliteit van de beursbezoekers was er volop lof.’

Ook in het gedistilleerd-segment van ProWein waren veel noviteiten te vinden. Rond de 400 exposanten uit 30 landen toonden hun bijzondere specialiteiten waaronder mooie brandewijnen, gin, whisky, cognac, single malt, grappa en het exotische cachaça.

Nieuwe presentatie van craft drinks

Het thema ‘craft’ kende onder het motto ‘same but different’ een geheel nieuwe presentatie op ProWein. Vooral binnen de gastronomie zijn craft drinks een absolute trend. Reden voor ProWein om hiervoor dan ook een ideaal platform te bieden. In een hippe ambiance presenteerden 76 exposanten uit 15 landen in hun eigen hal 7.0 een speciale selectie van bieren, bijzondere sterke dranksoorten en cider. ‘Ons nieuwe aanbod is vol enthousiasme ontvangen. Hieruit blijkt dat we de juiste snaar van de branche hebben geraakt en het thema op de goede manier hebben gepresenteerd. We zijn op de goede weg en verheugen ons erop het concept in de toekomst verder uit te breiden,‘ aldus Marius Berlemann, Global Head Wine & Spirits en projectleider van ProWein.

Er was ook veel aandacht voor het veelomvattende aanbod in het bio-segment. Hier vonden de vakbezoekers alle relevante organisaties voor biologische wijnen uit Duitsland, Italië en Frankrijk en daarnaast talrijke individuele exposanten van overal ter wereld. In totaal telde dit segment rond de 300 producenten. In de speciale tentoonstelling Organic World was daarnaast nog een keur aan aanvullende informatie te vinden. De toonaangevende Duitse bio-organisaties Bioland, Demeter en Ecovin boden bovendien met de Organic Lounge een extra bron aan informatie, inclusief een passend gastronomisch concept.

ProWein is niet alleen het orderplatform van de branche; ook het thema ‘informatie’ neemt een steeds belangrijkere plek in en stond volop in de belangstelling. Op de stand van de exposanten en in het ProWein Forum in hal 10 en 13 vonden circa 500 informatieve evenementen en talrijke hosted tastings plaats. Een verkenningstocht door de thematische evenementen en proeverijen van de individuele exposanten laat zien, dat er op de beurs diepgaande knowhow werd geboden. Het zwaartepunt van de evenementen lag bij de thema’s Champagne, sterke drank, craft drinks, bio en biodynamie, rijping en potentieel en de combinatie van gerechten en wijn, maar ook bij thema’s voor de handel zoals marketing en logistiek. Rond de 70 evenementen waren speciaal aan het thema ‘Wine made in Germany’ gewijd.

Welke thema’s zullen in de toekomst een rol spelen? Ook aan deze vraag werd op de afgelopen editie van ProWein aandacht besteed. Het aanbod toonde, dat de trend vooral bij lichte, soepele wijnen lag. Ook was er aandacht voor wijnen uit klimaatregio’s waar twintig jaar geleden kwalitatieve wijnbouw nog voor onmogelijk werd gehouden, zoals Denemarken, Polen en Groot-Brittannië. Deze en vele andere trends waren ook door de nieuwe trendscouts van ProWein opgemerkt en tijdens de beurs in het ProWein Forum gepresenteerd.

ProWein goes city – heel Düsseldorf in het teken van ProWein

Terwijl de professionals van de branche in de beurshallen hun zaken doorliepen, was ook Düsseldorf door het ProWein-virus gegrepen. Talrijke wijnbouwers presenteerden na afloop van de beurs hun verfijnde producten op bijzondere locaties. Onder het motto ‘Prowein goed city’ waren er 110 events in restaurants, hotels en vakhandels, waarbij alles om wijn en gedistilleerd draaide. Het spectrum reikte van een Sloveense wijnavond via een culinaire wijn-lezing tot aan een keuken-party met top-wijnbouwers.

En zo gaat het verder
Aansluitend op ProWein in Düsseldorf vindt van 24 tot en met 27 april in Singapore ProWine Asia 2018 plaats. ProWine China 2018 in Shanghai volgt van 13 tot en met 15 november. De volgende ProWein in Düsseldorf staat van 17 tot en met 19 maart 2019 op het programma.

Prowein

Bron: persbericht
Foto: Messe Düsseldorf / ctillmann


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl