puur natuur

Puur natuur

Onbespoten wijnen winnen terrein: Drouhin-Vaudon en Aloïs Lageder

 

Door Charlotte van Zummeren

 

albertoAlberto Contador heeft voor de derde keer de ronde van Frankrijk gewonnen. Dit gebeurde in een Tour zonder dopingschandalen. De Tour werd volledig ‘schoon’ gereden. Sommige wielerexperts wijzen erop dat er in dit schone jaar ook geen lange ontsnappingen waren of dominantie van bepaalde ploegen. Wielrenners worden tegenwoordig weer gewoon moe. Een groot verschil met jaren geleden toen de één na de andere affaire de Tour ontsierden. Het is nu een kwestie van puur natuur geworden en de wielerliefhebber is daar blij mee. Consumenten van wijnen stellen ‘schoon’ werken ook op prijs. In Frankrijk werden  dit jaar in supermarkten 60% meer biologische wijnen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

Importeurs in Nederland melden ook een toename in de verkoop van biologische wijnen. Het aantal biologische wijngaarden groeit ook nog steeds. Het wordt gewaardeerd en er is een markt voor.  Smaakt het ook? Winebusiness.nl nam de proef op de som en keurde de wijnen van Drouhin-Vaudon uit de Chablis en de Dolomites Beta-Delta chardonnay-pinot grigio van Aloïs Lageder.

Drouhin-Vaudon

Ieder wijnbedrijf heeft zijn eigen regels op het gebied van bio-dynamisch werken en er bestaan rekkelijken en preciezen met betrekking tot de leer van Rudolf Steiner. Ieder heeft zijn eigen interpretatie, die voor leken moeilijk te vatten zijn. Moulin de Vaudon is een oude watermolen en eigendom van Drouhin. Het bedrijf is al sinds 1968 actief in de Chablis en ter gelegenheid daarvan is vanaf de oogst 2008 de naam veranderd in Drouhin Vaudon. Dit bedrijf stemt de vinificatie af op de stand van de hemellichamen en bemest met koeienmest, eikenschors en kiezelaarde. Ook maakt het bedrijf gebruik van homeopathische preparaten zoals paardenstaart, brandnetel en smeerwortel. Dat is dus behoorlijk precies. Drouhin-Vaudon heeft 4 Grand Cru percelen, 3 Premier Cru percelen en nog eens 27 hectare A.O.C. Chablis verdeeld over 8 percelen. De basis Chablis uit 2009 heeft zo’n zeven maanden op RVS gerijpt en komt van eigen percelen en gecontracteerde boeren. Het is een hele makkelijk drinkbare, fruitige wijn. Je proeft duidelijke citrustonen, wat de wijn niet alleen geschikt maakt als aperitief, maar ook als begeleider bij visgerechten. Mits de vis niet te zwaar is bereid. domaine-drouhin-vaudon logoDe Premier Cru Vaillons 2008 gaat meteen een stapje omhoog.  De wijn is 12 maanden gerijpt op 2e hands Frans eiken en de mineraliteit neemt toe. Het glas heeft de beendroge kimmeridge in de smaak zitten en dit is wat je verwacht van een hoge Chablis. De wijn heeft meer verdieping in zich en kan nog zeker jaren ouderen. De Grand Cru Les Clos 2008 heeft nu al die minerale belegenheid die de grootsheid van de streek weergeeft. De fijne zuren en de mildheid maken van dit glas, in combinatie met een tropische noot, een wereldwijn.  Het heeft de voorkeur om de fles nog een aantal jaren een plek in de kelder te gunnen. Al zal dat niet makkelijk zijn. Op dit moment is Les Clos 2008 namelijk al een perfecte combinatie met Brie de Meaux.

Aloïs lageder

alfaAloïs Lageder is natuurlijk, net zoals Drouhin-Vaudon, bekend als kwaliteitsproducent en ook hij maakt bio-dynamische producten. De Griekse letters Beta en Delta staan voor leven en dynamiek. Het label geeft de vier elementen weer: aarde, water, lucht en vuur. In de holistische visie van de biodynamische wijnbouw zijn deze termen respectievelijk gerelateerd aan wortels, blad, bloesem en fruit van de wijnrank. De druiven voor deze zeer bijzondere wijn zijn afkomstig van wijngaarden in Magrè, Salorno en Pochi, gelegen op 230 tot 500 meter boven de zeespiegel, op een droge bodem van kiezelhoudend zand met een hoog gehalte aan kalksteen. Het lokale warme mesoklimaat biedt grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht; de wijn wordt hierdoor zeer aromatisch. Het eerste woord wat bij deze wijn naar boven komt is zachtheid. Ieder slok lijkt verpakt in een fluwelen dekentje. Je zou zeggen: de rondte van de chardonnay gecombineerd met het aroma van de pinot grigio. Rudolf Steiner heeft deze wijn zijn zegen gegeven. Hallelujah, wat een wijn!

Drouhin-Vaudon en Aloïs Lageder maken duidelijk dat je fantastische producten kunt maken als je verantwoord werkt. Bij ieder van deze wijnen ga je denken dat de hemellichamen een liedje hebben gezongen toen de wijnmaker zich meldde voor een activiteit in de wijngaard. Schoon werken beloont, zoveel is duidelijk.

Het is niet bekend of Alberto Contador en Andy Schleck van bio-dynamische wijnen houden. Het is te wensen dat ze volgend jaar aan het einde van de Tour een stevig glas met z’n tweeën gaan drinken en dat ze terug kunnen kijken op weer een  ‘schone’ Tour, maar wel met meer spektakel. Want dat hebben we dit jaar wel gemist.

 

Drouhin-Vaudon wordt geïmporteerd door Walraven-Sax, Aloïs Lageder door De Gouden Ton


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl