Weer een restaurant in een kerk | Ambrozijn in Valkenburg

Chef Sven en gastvrouw Joëlle Nijenhuis openden hun restaurant Ambrozijn in Valkenburg . Het fine-dining-restaurant is gevestigd in de voormalige Irenekerk aan de Plenkertstraat 45 in Valkenburg. Uniek voor Limburg is het zogenaamde one-table-restaurant op de begane grond, waar gasten rond de open keuken aan de chef’s table eten. Restaurant Ambrozijn is gevestigd in de uit 1891 stammende Irenekerk, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers. Na een brand in 2018 is het pand ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. De naam Ambrozijn is afkomstig uit de Griekse mythologie, waarin ambrozijn het voedsel, dan wel de drank van de goden is.

Bijzonder aan Ambrozijn is de open keuken in het midden van het restaurant. Sven Nijenhuis: “Rond de keuken staat de chef’s table, de enige tafel op de begane grond. Hier kunnen 18 gasten op individuele reservering op hoge comfortabele stoelen eten, terwijl ze de keukenbrigade aan het werk zien. Voor zover ons bekend is dit uniek voor Limburg. Op de vide is plaats voor 24 gasten. Zij eten aan eigen tafels en hebben via een doorkijk in de vloer zicht op wat er beneden gebeurt.

Drankorgel als eyecatcher

Designer Tim Reiters van Ontwerpbureau Reiters in Maastricht tekende voor het interieurontwerp. De chef’s table is gemaakt van keramiek dat er uitziet als beton. Eyecatcher op de vide is het ‘drankorgel’, de bar met orgelpijpen van blauwstaal. De muren zijn ruw en onafgewerkt gelaten, waarbij door de brand zwartgeblakerde delen te zien zijn. Als contrast zijn er zachte materialen als stof en leer gebruikt voor de bekleding van de banken en stoelen en hangen er stoffen gordijnen.

Ruime ervaring in topsegment

Joëlle en Sven Nijenhuis hebben als gastvrouw, respectievelijk (sous-)chef ruime ervaring in het topsegment opgedaan in Nederland en België. Sven Nijenhuis kookt hedendaags vanuit een klassieke Franse basis, waarbij hij gebruik maakt van moderne kooktechnieken en waarbij het hoofdingrediënt herkenbaar blijft. De kaart bestaat uit een menu en à la carte gerechten. Sous-chef is Sven Cobben, die eerder werkte bij Ralf Berendsen (voorheen La Source) in Lanaken, Château Wittem in Wittem en Vanille in Eijsden.

Wijnkaart ingedeeld op smaakprofiel

Op de compacte wijnkaart staan wijnen van veelal kleinere kwaliteitshuizen. Joëlle Nijenhuis: “De indeling van de wijnkaart is lekker eigenwijs, we hebben de wijnen gerangschikt op smaakprofiel in plaats van herkomst. Natuurlijk is er aandacht voor Limburgse wijnen en bieden we naast ongeveer 15 open wijnen ook cocktails aan. RegisterVinoloog Heleen Loopstra van wijnhandel Vinolo adviseert ons team over de wijninkoop, de wijnkaart en de wijn-spijscombinaties.”


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl