Het is maar weinig wijnhuizen gegeven dat de naam bij velen gelijk een belletje doet rinkelen. Niet zomaar een belletje, maar een belletje van goed nieuws. Delas Frères is er daar één van. Dat heeft Delas Frères bereikt door consequent uitstekende wijnen te maken.
Sinds de oprichting in 1835 legt Delas Frères zich met hart en ziel toe op het produceren van de beste wijnen van topwijngaarden in de Rhône. Dat is dus al bijna 190 jaar, over ervaring gesproken.
Rhône
De Rhône is vernoemd naar de rivier die er doorheen loopt, de Rhône, en ligt in het zuidoosten van Frankrijk. Het gebied loopt ongeveer van Lyon tot Avignon, een traject van bijna 300 kilometer. Het wijngebied bestaat uit de noordelijke en zuidelijke Rhône, waarbij het zuidelijke deel de meeste wijn voortbrengt. Het noorden wordt gedomineerd door syrah, het zuiden door grenache. Het noordelijke gedeelte brengt de beroemde Hermitage, Crozes-Hermitage, Côte-Rôtie, Saint-Joseph en Cornas voort. Vele wijngaarden op steile hellingen op de oevers van de Rhône. Het zuiden is weer befaamd vanwege de Côtes du Rhône, Chateauneuf du Pape en Gigondas.
Delas Frères
Audibert et Delas werd opgericht door Charles Audibert en Philippe Delas begon in 1835. Twee zoons van Philippe Delas trouwden niet lang daarna met twee dochters van Charles Audibert. Die twee zonen van Delas namen in 1924 het bedrijf over en veranderden de naam in Delas Frères.
Delas Frères had wijngaarden op de steile, granietachtige hellingen van de Hermitageheuvel. In de loop der jaren breidden de broers het portfolio aanzienlijk uit met bijvoorbeeld wijngaarden in Châteauneuf du Pape en andere topappellations. Het familiebedrijf groeide onder leiding van de Frères uit tot één van de grote en meest prestigieuze wijnhuizen van de Rhône-vallei. Tot op de dag van vandaag is Delas Frères eigenaar van topwijngaarden in Hermitage zoals Les Bessards en Marquise de la Tourette, Chateauneuf-du-Pape, Côte Rôtie, Cornas, Condrieu, St. Joseph, Crozes-Hermitage en Côtes du Rhône en de Ventoux regio.
Op initiatief van Fabrice Rosset, die in 1996 de leiding over het wijnhuis kreeg, werden grote investeringen gedaan. Naar aanleiding van 180-jarige bestaan van Delas werd de winery gevestigd in het hart van de Côtes-du-Rhône in het stadje Tain-l’Hermitage. Daar staat nu een state-of-the-art winery. De bezoeker ziet de de wijngaarden en de rivier en kan natuurlijk gebruik maken van de moderne proefzaal. Delas Frères maakt nu onderdeel overigens uit van het portfolio van Roederer.
De wijnen
De flessen van Delas Frères zijn getooid met het wapen van de familie. Chateauneuf du Pape heeft uiteraard het eigen zegel in het glas. Delas bezit meerdere domaines waarbij de naam ook op het label staat. Bij Côtes du Rhônes is dat bijvoorbeeld Esprit. Delas staat ook op ieder label en daarmee worden hieronder de wijnen weergegeven.
Delas Frères Viognier: De druiven voor de viognier van Delas zijn afkomstig van wijngaarden in de zuidelijke Rhône en worden ‘s nachts geplukt. Om de wijn zijn frisse en fruitige karakter te laten behouden ondergaat de wijn geen malolactische gisting. Het is een frisse viognier met tropisch fruit, bloemigheid, mooie zuren en frisheid.
Delas Frères Crozes Hermitage blanc: Crozes Hermitages ligt in de noordelijke Rhône en deze zachte vettige witte wijn wordt gemaakt van marsanne en rousanne. De neus is expressief met bloemige aroma’s en exotisch fruit, zoals lychees en mango’s, en frisheid. Zacht, fris en fruitig, wat wil een mens nog meer.
Delas Frères Crozes Hermitage rood: De Delas Frères Crozes Hermitage van syrah heeft geen lange opleg nodig zoals Hermitage en Côte Rotie. Het is al meteen een doordrinkbare wijn met bosbessen, kersen met hints van rook en zwarte peper. Zachte tannines en frisse zuren completeren de smaak.
Delas Frères Côtes du Rhône rood: Deze wijn is gemaakt van grenache en syrah en heeft een warm boeket van rood en zwart fruit met hele lichte kruiden. Een verfijnde wijn met bramen, bessen, vanille, lichte kruiden en jam. Een prijskwaliteit topper.
Delas Frères Chateauneuf du Pape: Er mogen wel dertien druivenrassen in Chateauneuf diu Pape. In de praktijk speelt grenache de hoofdrol ondersteund door syrah. Grenache krijgt meestal geen houtopvoeding op kleine barriques, dat werkt niet goed bij deze druif. Grote foeders werkt beter. Door deze krijgt de Chateauneuf een mooie structuur met specerijen en rijp rood fruit zoals bosaardbei, framboos en kers en mooie tannines. Zwoel met zoethout, kruiden en specerijen. Licht koelen doet deze wijn goed.
Delas Frères Gigondas: Gigondas is een Cru binnen de Côtes du Rhône van grenache en syrah met zwarte kersen en zwarte olijven. Gigondas is een stevige jongen, krachtig. De smaak is warm en koppig, de structuur is rond en zijdeachtig. Drink deze wijn bij een stevige dis en geniet.
ChvZ
Trotse importeur is Fourcroy