De Rioja is hét belangrijkste wijnbouwgebied van Spanje en het is ook nog eens een prachtig glooiend landschap met wijngaarden voor zover je kan kijken. Het is een genot om daar doorheen te rijden. Het wijngebied ligt 100 km ten zuiden van de Atlantische kust. Een brede rij bergketens aan de noordkant beschermt het gebied tegen koude zeewinden en overmatige regen. De streek telt zo’n 70.000 hectare aan wijnbouwgebied langs de oevers van de rivier de Ebro. 90% van de wijnen is rood, overige 10% is wit en rosé en de belangrijkste druif is tempranillo.
In anderhalf uur rij je vanuit Bilbao naar de Rioja. De streek begint grofweg bij het stadje Haro aan de Ebro. Verder naar het zuiden ligt Logroňo, wat gezien wordt als de hoofdstad van de wijnstreek Rioja.
Rioja kreeg als allereerste in Spanje de DO status in 1926. In 1991 kreeg het eveneens als eerste de nog strengere DOCa status vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van Rioja wijn.
De hoogte en de ligging aan de Ebro rivier en de klei-kalk bodem maken de deze wijnstreek perfect voor wijnbouw. Het wijnbouwgebied is onderverdeeld in 3 districten: de koelere Rioja Alavesa en Rioja Alta en het warmere Rioja Orientalis (de voormalige Rioja Baja). De wijnen uit Rioja Alavesa en Rioja Alta zijn over het algemeen eleganter en subtieler van smaak, terwijl de wijnen uit Rioja Baja grofweg wat voller en ronder zijn. Het meest verbouwde blauwe druivenras is de tempranillo, gevolgd door garnacha, mazuela en graciano. Voor de witte wijnen is viura veruit het belangrijkste. Malvasia en garnacha blanca worden ook verbouwd.
Ukan
Ukan is van de familie Eguren die al wijnboeren in de Rioja sinds 1870. En met boeren heb je wat deze familie betreft het juiste woord te pakken, want ze zien zichzelf als grape growers ‘het werk gebeurt in de wijngaarden’. De familie is in het trotse bezit van de beste wijngaarden van de hele Rioja streek, ook elders in Spanje (o.a. Toro) heeft de familie wineries. Vandaar misschien de naam Ukan, wat o.a. bezit betekent. Koldo – van de vijfde generatie Eguren – heeft het voortouw bij Ukan.
Ukan ligt in Alavese en maakt maar een beperkte hoeveelheid wijn. Wijn die duurzaam gemaakt wordt van oude wijnstokken. Ukan gebruikt geen herbiciden en insecticiden. De hoofdwijn Ukan komt van zes verschillende plots die apart gevinifieerd worden. De eerste jaargang, 2018, verscheen in 2021. Op dit moment is de 2020 in de handel. De wijn heeft kers, pruimen florale tonen, vanille en sinaasappel op het palatum. Een krachtige ronde en zwoele wijn met fijnen zuren en een stevige body.
Het broertje Senderos de Ukan is soepeler met meer rood fruit in de smaak. De druiven voor deze wijn komen van jongere wijngaarden en de wijn krijgt een kortere houtopvoeding en is meer easy en doordrinkbaar.
Best Of Wines heeft Ukan in het portfolio. Een top Rioja die je gedronken moet hebben. De prijzen van € 40,56 en € 23,60 zijn werkelijk geen geld voor deze kwaliteit.
ChvZ
Foto: @Ukan
#NIX18
#samenwerking