Rioja | Bodegas Montecillo

Denk je aan Spaanse wijn, dan denk je snel aan Rioja; de belangrijkste wijnstreek van het Iberisch schiereiland. Een van de oudste wijnbedrijven in Rioja is Bodegas Montecillo. Montecillo’s geschiedenis is verweven met twee families – Navajes en Osborne – en met passie voor wijn. Rioja is een prachtige streek, het is een genot om daar door de wijngaarden te rijden. Rioja telt ongeveer 65.000 hectare aan wijnbouwgebied en de wijngaarden liggen langs de oevers van de rivier de Ebro. In Rioja Alta heerst een iets koeler klimaat dan in de rest van Rioja en zijn de bodems relatief arm. Dit koelere klimaat zorgt ervoor dat de vroeg rijpende tempranillo druif – de belangrijkste druif in de streek – relatief laat rijp is. De rode Rioja wijnen uit Rioja Alta hebben daarom een bijzondere verfijning. Zo ook de wijnen van Montecillo. Rioja is een echte rode-wijn-streek: 90% van de wijnen is rood, de overige 10% is wit aangevuld met een beetje rosé.

Bodegas Montecillo

In 1870 start Don Celestino Navajas bodegas Montecillo in zijn geboortestad Fuenmayor in Rioja Alta. De andere kwaliteitszones in de Rioja zijn Rioja Alavesa en Rioja Orientalis (de voormalige Rioja Baja). De naam Montecillo betekent kleine heuvel  en is gekozen omdat de wijngaarden van Montecillo tot op de dag van vandaag op die kleine zonnige heuvels liggen. In Fuenmayor bouwde Don Celestino zijn wijnkelder en die bestaat nog steeds als historisch erfgoed, de wijn wordt tegenwoordig in modernere kelders gemaakt.

Don Celestino stuurt eind 19e eeuw zijn zoon Alejandro naar Bordeaux om daar de fijne kneepjes van het wijn maken onder de knie te krijgen. Alejandro’s zoon, José Luis, gaat op zijn beurt naar Bourgogne voor zijn opleiding.  Deze José Luis Navajas heeft in 1973 geen opvolger en besluit Bodegas Montecillo over te dragen aan Osborne, een van de oudste familiebedrijven in de wereld. Het een na oudste wijnbedrijf in de Rioja Alta, Bodegas Montecillo voelt zich thuis bij het oeroude familiebedrijf Osborne. Momenteel is Rocio Osborne, de zesde generatie van de Osborne familie, de trotse en gepassioneerde brand ambassador van bodegas Montecillo.

Barricas

Onlosmakelijk verbonden met rode Rioja is de opvoeding in eikenhouten vaten, barricas genoemd in Spanje. Men gebruikt daarbij (over het algemeen) geen Frans eikenhout, maar meer smaak afgevend Amerikaans eikenhout. Het resultaat geeft zeer zachte en rijpe Rioja wijnen, met kruidige aroma’s en een hint van vanille. De wijnen van Montecillo zijn een schoolvoorbeeld van de Rioja stijl. De wijnen van Montecillo zijn elegant, ingetogen en klassiek met veel fruit en een zachte en strakke structuur. Wijnen die alleen maar mooier worden als je ze een dag open laat staan. Spaanse wijnen komen pas op de markt als ze op dronk zijn. Dus als er in een wijnhandel een fles Montecillo op het schap staat, is deze zeker op dronk.

De wijnen (Consumentenprijs staat achter de proefnotitie)

Montecillo maakt ook een witte Rioja:

Montecillo Blanco Barrel Fermented: een blend van tempranillo blanco, viura en sauvignon blanc, waarbij de druiven (deels) op hout worden vergist en de wijn vervolgens nog enkele maanden op zijn velletjes rust. Een zachte, ronde wijn met wit fruit en mooie zuren. € 12,00

Montecillo Crianza: een blend van tempranillo, garnacha en graciano met minimaal 12 maanden rijping op Amerikaans eiken. Veel rood fruit, strak en elegant. Deze wijn werd uitgeroepen tot Best Buy of 2020 door WineEnthusiast. € 9,50

Montecillo Reserva: een krachtige blend van tempranillo, garnacha en mazuelo met minimaal 18 maanden houtlagering. Een wijn met veel body, rijp fruit, lichte kruidigheid met een vleugje cederhout en vanille een en mooie backbone en structuur. Bij een stevige maaltijd komt deze wijn helemaal los. De Montecillo Reserva 2013 stond in de Wine Spectator top 100 van 2020 op 25, dat is 30 plaatsen hoger dan R. López de Heredia en 24 plaatsen lager dan de nummer 1 Bodegas Marqués de Murrieta. Er staan 3 Rioja’s in de lijst en dat alle drie huizen van naam en faam. € 13,50

Montecillo Gran Reserva: de druiven voor deze Gran Reserva komen van de oudste wijngaarden van Bodegas Montecillo. De wijn rustte minimaal 24 maanden op barrica en daarna nog eens minimaal 36 maanden op de fles. Het resultaat is een complexe robijnrode wijn met zijdezachte tannines, geïntegreerd rijp fruit en een lichte vanilletoets. Een absolute topwijn, zwoel en krachtig. Bij deze moet je echt gegrild of geroosterd vlees eten. € 21,25

Montecillo Edicion Limitada: een blend van tempranillo en graciano met een lagering op barricas van 26 maanden en 18 maanden op fles. De wijn heeft karakter en diepgang en een kruidige elegantie, veel rood en zwart fruit en structuur. De Edicion Limitada is een gastronomisch genot. € 18,25

ChvZ

Voor verkooppunten even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

#NIX18
#ad
#samenwerking

Foto: @Montecillo

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl