Op maandag 24 november werd Rotaria gelanceerd, een nieuw project van een groep van achttien Roero-producenten. Het initiatief behelst een introductie van de Roero in samenhang met nebbiolo. De rijkdom van het terroir, de producenten en de ambitie om een samenhangend verhaal over de Roero te vertellen staan hierbij centraal.
De naam Rotaria
Volgens een oude legende waren de heren van Roero afstammelingen van de Lombardische koning Ròtari, aan wie ze hun naam ontleenden. Het is een van die middeleeuwse verhalen met verovering, mondelinge overlevering en mythes, een verhaal van bijna 1400 jaar oud.
Het huidige Rotaria bouwt voort op die erfenis. Het herinnert aan een tijd waarin de invloed van de Roero zich ver uitstrekte tot ver buiten de huidige grenzen, tot over de gehele linkeroever van de Tanaro.
“Rotaria is opgezet om nuttige tools te bieden voor het begrijpen van de Roero“, legt Nicola Pasquero-Hilberg, woordvoerder van Rotaria, uit. “Het gaat verder gaat dan wijn alleen. De bredere culturele identiteit van de Roero en de biodiversiteit ervan gaan terug tot de historische wortels van het gebied: het creëren van verbindingen en het versterken van landschappen, tradities en diversiteit.”
Ieder van de achttien producenten kon deze dag twee journalisten uitnodigen. Dat waren vooral Italiaanse journalisten en een drietal buitenlanders waaronder ondergetekende die was uitgenodigd door een van de oudste producenten van het gebied: Angelo Negro, een wijnbedrijf dat is opgericht in 1670. Zo zaten er deze dag in hotel Allbergo in Ponnenzo een gezelschap van 100 mannen en vrouwen aandachtig te luisteren naar inleidingen over de Roero. Er was een vertaler voor degenen die geen Italiaans spraken. Altijd handig in Italië, waar ze dit ook weleens vergeten.
Terroir
Roero is vooral bekend als het ‘broertje’ van Barolo en Barbaresco, het ligt er ook vlakbij. Het is echter een gebied met een heel eigen karakter en terroir. Het is een ruig landschap met veel biodiversiteit. In tegenstelling tot Barrolo zijn er nog wijngaarden te koop voor een normale prijs. Als je deze al in Barolo kunt vinden, zijn die wijngaarden onbetaalbaar. Het aantal hectares wijngaarden in Roero is ongeveer de helft van die in Barolo (1.000 t.o.v. 2.000) maar het gebied is veel groter met zelfs gedeeltes zonder wijngaarden. Dat is in Barolo ondenkbaar.
Mergel, zand en klei zijn de belangrijkste geologische terroirs van de Roero. Nebbiolo, de kenmerkende druivensoort van de regio en de druif achter de grote wijnen van de Langhe, werd door Rotaria gekozen als rode draad, omdat iedere producent een andere wijn van dezelfde druif maakt, mede door het terroir, de ligging van de wijngaard en de keuzes in het wijnmaken.
Geologie vormt het uitgangspunt voor het begrijpen van de complexiteit van de Roero, door middel van onderzoek naar formaties, bodems en hellingen. De wijnen van de achttien producenten worden door de aanwezigen geproefd om te laten laten zien hoe deze kenmerken de vele uitingen van nebbiolo beïnvloeden. Producenten lichtten hierbij hun wijnen toe.
Rotaria brengt producenten samen met verschillende achtergronden, grootte en agrarische benaderingen, verenigd door de wens om bij te dragen aan een gedeeld begrip van de Roero. Het collectief bestaat momenteel uit:
Alberto Oggero, Angelo Negro, Bajaj (Adriano Moretti), Cascina Chicco, Cornarea, Cordero Gabriele, Deltetto 1953, Ghiomo, Giovanni Almondo, Hilberg Pasquero, Malvirà, Manuele Priolo, Marco Porello, Matteo Correggia, Rabel, Rosavica Benotti, Sandrone Luciano & Valfaccenda. De heren en een dame staan op de foto bovenaan dit artikel.
De achttien producenten zijn verdeeld over de drie terroirs: zand, mergel en klei. Angelo Negro bijvoorbeeld heeft zijn meeste wijngaarden op kleigronden en enkele op zand. Waar de ene producent lichtere wijnen produceert zoals Priolo, maakt Negro wat steviger wijnen. Als je deze wijnen koelt en in een groot glas serveert, komt dat de smaak ten goede. En dit geldt uiteraard voor meer Roero wijnen.
Roero is een heel interessant wijngebied, wat een meer prominentere plaats op de wijnkaart verdient. Roero is vooral bekend van de arneis, maar juist de nebbiolo laat het diversiteit in terroir zien. De meeste producenten bottelen het meeste van hun nebbiolo onder de DOC Langhe Nebbiolo, maar het zou wenselijk zijn als ook deze nebbiolo een eigen Roero-appellation zou krijgen, zoals de Roero en Roero Riserva. Daarvoor is er wel meer aandacht, ook van de vakpers, nodig. En daarom, Rotaria, ga zo door!
Charlotte van Zummeren

