Salentein @Mariënwaerdt

José Galante was even in het land en Verbunt Wijnkopers pakte deze gelegenheid aan om de najaarstasting op Heerlijkheid Mariënwaardt op te luisteren met een proeverij van Galante. Want deze Galante is namelijk niet de eerste de beste. José Galante is Chief Winemaker bij Bodegas Salentein en als professor verbonden aan de Universiteit van Mendoza. Galante werkte 34 jaar bij Catena Zapata – al decennialang een enorme naam in de wijnwereld – voordat Pon hem vroeg naar Salentein te komen.

Hij wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke wijnmakers van Argentinië. José Galante staat garant voor de verfijnde smaak van de Salentein wijnen. Daarnaast heeft hij zich tot doel gesteld om verder onderzoek te doen naar de ontwikkelingen van malbec op grotere hoogte en de initiatieven van Salentein op dit gebied verder te ontplooien.

En over deze  hoogtes ging het vandaag. Salentein en Galante hebben op grote hoogtes – variërend grofweg tussen de 1100 en 1800 meter – in Uco Valley wijngaarden aangelegd. Sommige van deze wijngaarden (bijv. San Pablo) hebben al een status als subappellation, de naderen hopen dat te verwerven. Op deze wijngaarden groeien malbec druiven, maar er is ook een Single Vineyard sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir. Zoals van Houtert toevoegt ‘Het zijn geen steillages, maar wijngaarden op hoogte.

Hoogte

Druiven die op hoogte groeien ontwikkelen zich anders dan druiven die op zeeniveau groeien. De temperatuur daalt per 100 meter 1 graad. Ook is het verschil in dag- en nacht temperaturen groter. Deze twee omstandigheden helpen bij de rijping van de druiven en het behoud van de frisheid. Dit is belangrijk in een warme wijnstreek als Mendoza en Uco Valley. In hoge gebieden is de intensiteit van de zon hoger. Dankzij de UV-stralen krijgen de druiven een dikkere schil, om beschermd te blijven tegen het licht. Hierdoor hebben de duiven veel meer smaak. Daarbij zorgt de Andes voor een constante toelevering van het zuiverste water voor de druiven. De wijngaarden van Salentein zijn aangeplant begin jaren negentig. De wijngaarden op hoogte zijn rond 2000 aangelegd.

Op deze prachtige zondag in de lommerrijke Heerlijkheid Mariënwaerdt  presenteert Galante de nieuwste jaargangen van zijn goddelijke malbecvocht. Want de Single Vineyards La Pampa, San Pablo en El Tomillo leveren prachtexemparen van monocepages. Galante ‘We are now almost ten years at work with the single vineyards and we keep learning’. De verschillen zijn subtiel en het is feest deze te ontdekken. Echter, wel de wijnen koelen tot een graadje of vijftien, dan komen ze veel beter uit. Ik blijf het zeggen, hoor!

Galante presenteerde ook ‘the first vintage’ van  Alyda, gemaakt van de champagne druiven. Ook de Numina Malbec 2014 en Primus Malbec 2014 dansten in het glans. Minder geconcentreerd dan de SV’s, maar de wijnen tonen elegantie ten top.

Galante heeft er een lange reis opzitten en een proeverij in het Engels is een extra uitdaging. Maar dat deze man met Salentein innoveert en fantastische kwaliteit levert, moge duidelijk zijn. Mind you!

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl