Sancerre | Domaine du Pré Semelé

De Loire staat zijn mannetje in het Franse wijnlandschap. De Loire is de derde AOC-wijnproducent van Frankrijk, na Bordeaux en Rhône, en de grootste als het gaat om de productie van witte en mousserende wijn, Champagne buiten beschouwing gelaten. Het is de tweede producent van rosé, uiteraard na de Provence.

Maar over witte wijn weten ze veel in de Loire. Een van de beroemdste appellations komt uit de Loire: Sancerre. En over Sancerre hebben we het vandaag, en met name de Sancerre van Domaine du Pré Semelé.

Biologisch

Het Domaine du Pré Semelé ligt in het kleine plaatsje Maimbray, 5 km ten noorden van Sancerre. De wijngaard is al 4 generaties in de familie en de 2 broers Julien en Clément Raimbault vinden het ook heel belangrijk dat dit zo blijft. Zij bewerken hun 20 ha wijngaard met respect voor het terroir en de natuur. Er wordt zoveel mogelijk biologisch gewerkt op de kalk/leistenen ondergrond en zijn nu officieel in conversie naar bio. Clément werkte van 2004 tot 2009 bij verschillende wijnhuizen in binnen- buitenland om ervaring op te doen. Tot de wijnhuizen behoorden Domaine Trapet in Gevrey-Chambertin, Te Mata in Nieuw-Zeeland en drie producenten in Sancerre, Domaine Pinard, Domaine Alphonse Mellot en Chateau de Sancerre. Deze ervaring komt tot uiting in de zuiverheid en balans van zijn sauvignon blanc-wijnen en de diepte en rijkdom van de pinot noir-wijnen. Finesse en balans zijn het allerbelangrijkste.

Green harvest

De groene trossen druiven worden in het groeiseizoen gedeeltelijk weggeknipt. Dit zorgt voor een lagere opbrengst en druiven met een intens karakter. Tijdens de oogst worden de druiven ‘s morgens vroeg geplukt om zoveel mogelijk frisheid te behouden. Daarna worden ze onmiddellijk geperst. Vergisting vindt plaats in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten bij 16-18 °C en duurt tussen de 10 en 15 dagen.

Sancerre Blanc & Rosé & Rouge

Domaine du Pré Semelé Sancerre blanc: Het resultaat van de zorgvuldige wijnbereiding is een verfijnde wijn met een frisse aanzet. In de neus zeer aangename aroma’s van mineraliteit, citrus en grapefruit. De smaak is fris en levendig met een mooie finesse in afdronk. Drink deze wijn niet te koud, een half uurtje voor consumptie uit de ijskast halen.

Domaine du Pré Semelé Sancerre blanc Montée St. Romble: 100% Sauvignon Blanc met alcoholpercentage van 13; de druiven groeien op mergel met kalksteen op oud Kimmeridge terroir met 50 jaar oude wijnstokken; biologisch geteeld en vergist en opgevoed op RVS. Een knisperfrisse, elegante en chique wijn met een goede zuurgraad en rijp fruit.

Domaine du Pré Semelé Sancerre Rosé: Sancerre Rosé wordt gemaakt van 100% pinot noir van druivenstokken tussen de 5 en 40 jaar oud. De wijngaarden hebben een bodem van kalksteen en klei, die ze laten begroeien met gras. Ook gebruiken ze geen onkruidverdelgers of insecticiden. Een frisse wijn met veel rood fruit als aardbeien en bessen.

Domaine du Pré Semelé Sancerre Rouge: De pinot noir komt van een aantal steile percelen met ijzer- en kalkhoudende kleibodem rond Sury-en-Vaux in het noordelijk deel van de Sancerre-appellation. Een wijn met rood fruit en met een vleugje vanille. Zijdeachtige structuur met zachte tannines. Zeer elegante rode wijn.

Domaine du Pré Semelé Sancerre Rouge Camille: Een 100% pinot noir van klei en leisteen op oud Kimmeridge terroir met 50 jaar oude wijnstokken. Een geconcentreerde wijn met zwarte bes, bramen en de geroosterde tonen van vatrijping. Rond en rijk  met zijdezachte tannines. Een wijn die kan ouderen met balans, lengte, intensiteit en complexiteit.

De Monnik Dranken is de trotse importeur. Voor verkoopadressen even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl 

ChvZ

Foto: Julien en Clément Raimbault @PreSemele


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl