Savoie

Savoie: Ook wijn

 

Door Charlotte van Zummeren

 

savoieDe naam van Savoie komt naar voren in velerlei  producten en geschiedenissen. Om te beginnen Savooie kool: spits, groen of geel. Ook bestaat er een yoghurt uit de Savoie die bijzonder moet zijn. Er zijn een paar koninginnen van Savoie geweest: Margherita  leefde van 1851 tot 1936 en dankt haar faam aan de pizza die haar naam meekreeg. Koningin Maria Christina geboren in 1812 stierf jong, ze werd 24 jaar. Haar bijnaam was La Reginalla Santa en na haar dood werd zijn in 1872 zalig verklaard. Leuke feiten, zult u denken,  maar wat heeft dit met wijn te maken? Dat is net het punt. Er komt vrij veel wijn uit deze streek, maar op een of andere manier zijn ze niet zo bekend.

 

Savoie – inclusief Haut-Savoie – wordt begrensd door het meer van Genève (noord), de Rhône (zuidwest) en de Isère (zuid). Het gebied is zo groot als de Bordeauxstreek; er wordt slechts een vijfde deel  geproduceerd. Als wijnbouwstreek loopt de geschiedenis terug tot 500 voor Christus. Tijdens de Romeinse overheersing lag de regio op een knooppunt van het Romeinse leger die wijn als handelsmiddel gebruikte. De wijngaarden liggen nu nog steeds verspreid over het bergachtige landschap en dat maakt goedkoop werken lastig. De wijnen zijn dan ook niet van het voordelige soort. De witte druivenrassen zijn jacquere, altesse, bergeron/rousanne, gringet en chasselas en voor rood gamay en rondeuse. De AOC Vin de Savoie is een paraplu appellation waarvan de namen van de cru’s, zoals Apremont, Aprin en Cruet, die eronder vallen bekender zullen overkomen dat overkoepelende AOC. Crépy, Seyssel en Roussette hebben een eigen AOC.

 

Van de Vin de Savoie proefde Winebusiness.nl de cru Chignin-Bergeron Les Terasses 2008 uit de Haut Savoie van A& M Quenard. De wijn is gemaakt van rousanne, hier bergeron genoemd. Het is een rijke en volle wijn met aroma’s van honing, lychee en mango met een lange, zachte afdronk. De wijnstokken van de Bergeron staan op hellingen van 50% op een bodem van kalkhoudende morenen. Dit laatste geeft de wijn net wat meer. Tegenover een exotisch karakter moet bij voorkeur een mooi zuurgehalte en of mineraliteit staan, anders wordt het te log. Die verdieping heeft de Chignin-Bergeron.

 

De Smaakboutique.nl van Martine van den Bos heeft wijnen uit deze streek in het assortiment. Deze Chignin-Bergeron en o.a. ook een hele frisse droge witte wijn van de jacquere druif van Domaine Grisard.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl