Selezione 2

Selezione di Toscane: Vicchiomaggio en Castellare

 

john mattaEr worden zoveel wijnen in Chianti en Chianti Classico aan de onderkant van de markt gemaakt dat men weleens vergeet wat voor mooie wijnen de sangiovese druif kan opleveren. De Selezione di Toscane, een intraregionale competitie, is een tweejaarlijkse mogelijkheid om die producten te proeven. De betaalbare wijnen van bijvoorbeeld Castello Vicchiomaggio, een winery van de Amerikaanse Italiaan John Matta zijn hiervan een voorbeeld. De wijnen van Vicchiomaggio zijn grotendeels gebaseerd op sangiovese. De blends bestaan verder uit canaiolo, colorino en cabernet sauvignon. Matta maakt ook een IGT van 100 % cabernet sauvignon. De meeste indruk maken toch de blends met sangiovese. De Agostino Petri is 90% sangiovese met canaiolo en cabernet.

 

 

De wijn heeft eerst zes maanden gerust op kleine barriques en wordt daarna overgebracht naar grote foeders. Het jaar 2007 is op dronk en kan bewaard worden. De neus biedt veel en de smaak blijft niet achter. Rood fruit met zijdezacht geïntegreerd hout. Sap,mokka en ietsje mint. Matta had de fles had uren open staan en dat deed hem goed. Zoals zo vaak bij Italiaanse wijnen, werkt decanteren zeer bevorderlijk voor de smaak. De wijnen van Vicchiomaggio, bijv. de Ripa delle Mandorle en Ripa delle More, worden internationaal goed besproken en vallen regelmatig in de prijzen. Toch zijn ze niet overdreven duur. De meesten zijn onder de 10 Euro verkrijgbaar, in Nederland onder andere bij de Hanos.

 

castellare

 

Castellare di Castellina

Een ander ster aan het Toscaanse firmament is Castellare di Castellina. De labels van deze wijnen zijn herkenbaar aan de fraaie etiketten met afbeeldingen van verschillende vogels. Met dit gevleugelde uiterlijk wil Castellare di Castellina aangeven dat ze zo schoon mogelijk proberen te werken. Binnen de Castellare ‘holding’ bestaan nog twee wineries, één in Sicilië en één in Maremna. Er kon binnen de regio niet verder worden uitgebreid, daarom zijn de wijngaarden elders aangekocht en aangeplant. De 80 ha van Castellare zijn echter de basis van het bedrijf. De winery ligt zo’n twee kilometer van Castellina in het hart van de Chianti Classico. De druif wordt hier lokaal sangioveto genoemd, Allessandro Cellai is Direttore Generale van Castellare. ‘we prefer a quality harvest above a big harvest’. Per jaar worden zo’n 112.000 flessen Chianti Classico gemaakt waarvan het leeuwendeel de normale Classico betreft. Castellare maakt nog een ouderwetse Governo di Castellane waarbij toegevoegde gedroogde druiven een tweede fermentatie veroorzaken. In kleine oplages maakt het bedrijf mono-cepages van merlot, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc – ook een blend van deze twee – en een vin santo, waarbij de productie nooit de vraag aankan.

selezione 011

 

Vin Santo

De druiven van deze kwaliteits vin santo hangen te drogen en in een aparte ruimte en na vinificatie rust de wijn zes jaar op fust. Het resultaat is niet droog, niet zoet, verfijnd en verrukkelijk. Het hoofdproduct Chianti Classico is gemaakt van autochtone druiven, sangioveto, canaiolo en colorino. ‘we don’t ad any south Italian wine to make the colour dark. It is the ruby red of the sangiovese’. Onbewust van voornoemd aanleng-gebeuren proeft winebusiness.nl een karakteristieke sangiovese. Noem het diepgang, noem het spanning in het glas, maar iedere ‘snuif’ en iedere slok biedt een nieuw palet. Elegant, beetje crèmig, zijdezacht, toegankelijk en een mooi mandje fruit. Het is een wijn die zowel makkelijk drinkt als nieuwsgierig maakt. Ook hier helpt openstaan en decanteren. Bij Henri Bloem kost de wijn net geen twaalf Euro en dat is voor zo’n wijn niet veel geld. De single vineyard- en topwijnen van Castellare zijn uiteraard duurder en rijker, maar de instapwijn geeft al aan wat de kwaliteitsnormen hier zijn. De Selezione di Toscane verrast met zijn regionale wijnen; de sangiovese laat zijn ware en mooie gezicht zien.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl