Australië staat bekend om de gemakkelijke chardonnays met veel vanille en botertonen voor een schappelijke prijs. Maar ze kunnen er ook zeer verfijnde en delicate chardonnays maken. Winebusiness.nl proefde de M3 uit 2022 van Shaw + Smith uit Adelaïde Hills. Een hele fijnzinnige wijn, net zo delicaat als een Puligny Montrachet. Deze wijn staat op de kaart bij sterrenrestaurants, zoals François Geurds** in Rotterdam en Ciel Bleu** in Amsterdam. Dat zegt wel iets.
Ecologisch
Michael Hill Smith en Martin Shaw zijn neven en gingen in de relatief koele streek van de Adelaide Hills wijn maken. Ze wilden subtiele terroirwijnen maken en dat is precies wat ze hebben gedaan. Shaw + Smith telt 46 hectare en er wordt op alle fronten verantwoord gewerkt. De sauvignon blanc én de shiraz zijn in Australië al in de prijzen gevallen. Shaw + Smith valt op downunder, ze zijn een van de weinigen die wijn maken met verfijning, finesse en terroirkenmerken. Shaw en Smith zijn gespecialiseerd in sauvignon blanc, chardonnay, shiraz en pinot noir.
De M3 chardonnay: grapefruit en zachte nectarine in een romig omhulsel, delicate tonen van noten, toast en mineralen en een mooie lengte. Even in de karaf en dan niet te koud – ik blijf het zeggen – serveren in een ruim Bourgogneglas.
De wijnen van Shaw + Smith worden onder andere verkocht bij Colaris De wijnkost een paar tientjes, maar dan heb je ook wat!
ChvZ