Sherry | Is en blijft uniek

Er wordt de laatste tijd steeds meer Sherry gedronken en de basisinformatie over deze versterkte wijnen is bij velen bekend, zoals de variatie in smaak (droog tot zoet) en variatie in kleur (licht tot donker). Er is echter ook veel te vertellen over de wijngaarden en de druivengroei in de Sherry driehoek, want hoe kunnen de druiven bijvoorbeeld groeien in het loeihete Spanje en welke punten dragen nog meer bij aan het unieke karakter van Sherry Wijnen? De befaamde Sherry driehoek ligt op een paar uur rijden van Sevilla en Malaga en wordt gevormd door de idyllische dorpjes Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María.

De Sherrydriehoek ligt in een hete, droge hoek van Zuidwest Spanje, waar de zomers ontzettend heet zijn. Ondanks deze hitte is irrigatie van de wijngaarden op elk moment van het jaar verboden. Het enige water dat voor de wijngaard beschikbaar is, is regen; iets wat relatief schaars is. Het is daarom dan ook van belang dat elke druppel regen die valt, wordt opgevangen in de bodem. Daarbij schiet de zogeheten Albariza bodem te hulp. Deze bodem zuigt regenwater op als een soort spons en de zon bakt dan een harde korst op het oppervlak die het water insluit zodat het water niet kan verdampen. Om de Albariza bodem een handje te helpen, wordt de grond tussen de rijen wijnstokken uitgegraven tot kleine vierkante troggen waarin het water zich kan ophopen. Op deze manier krijgen de wortels toch het nodige water.

De wijngaardgebieden in de Sherrydriehoek zijn verdeeld in verschillende zones, die ‘Pagos’ worden genoemd. Elke Pago heeft verschillende klimaat-, aspect-, geografische- en bodemkenmerken die bijdragen aan de kwaliteit en het karakter van de druiven. Zo is er bijvoorbeeld een debat ontstaan over of het zeewater het ziltige karakter aan de Manzanilla geeft.
Verder draagt het feit dat een deel van de oogst nog altijd met de hand wordt gedaan ook bij aan het uniek karakter van Sherry Wijnen. In sommige gevallen wordt de oogst zelfs nog volledig handmatig uitgevoerd. Dit om eerder in het proces de kwaliteit van de druif te ontdekken. De kwaliteitscontrole kan eerder plaatsvinden en zorgt ervoor dat de bedorven druiven eerder uit het proces worden gehaald

De basiswijn voor Sherry Wijnen die van de druiven wordt gemaakt moet zo min mogelijk oxidatie bevatten. Het risico op oxidatie neemt toe met de hitte en aangezien het oogstseizoen eind augustus is, een van de heetste maanden in Spanje, moest er een oplossing worden bedacht. De wijngaarden worden over het algemeen dus ’s nachts geoogst als het koeler is. Een baan voor de echte nachtbraker dus.

Het laatste feit gaat over Pedro Ximenez. Deze Sherry Wijn wordt gemaakt van druiven die in de zon zijn gedroogd om hun suikers te concentreren. Door deze periode van zonnebaden worden niet alleen de suikers in de druiven geconcentreerd, maar worden ook de smaken geconcentreerd en verrijkt. Dit zorgt voor de karakteristieke smaak in deze Sherry Wijn.
Zoals beschreven in deze bovengenoemde feiten, kenmerken Sherry Wijnen zich doordat ze op een authentieke en traditionele manier, onder unieke bodem- en klimaatomstandigheden zijn geproduceerd. D.O. Vinos de Jerez zijn met hun 3000 jarige traditie één van de grote wijnjuwelen van de wereld. Het zijn perfecte wijnen voor iedere gelegenheid, van het aperitief tot het diner, van de traditionele keuken tot de avant-garde.

Over de Consejo Regulador
De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de “Sherry Azijn”. Deze wordt sinds 1994 eveneens beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een honderdtal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van de betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen. Kijk voor meer informatie op Ontdek Sherry. Interesse in het verbreden van je kennis? Schrijf je dan snel in voor een gratis online cursus via de Sherry Academy!


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl