Na bijna 10.000 publieksstemmen en vijftien onaangekondigde jurybezoeken werd vanmiddag op de Horecava de ‘Wine Bar of the Year 2019’ bekend gemaakt. De genomineerde wine bars verzamelden zich rondom The Flying Wineba” van Pitch PR, Walraven Sax en Coravin, waar zij te horen kregen dat Shiraz uit Amsterdam zich Wine Bar of the Year 2019 mag noemen. Shiraz was in 2018 al een kanshebber en dit jaar een absolute nummer 1. Nummer twee is geworden wine bar 1574 in Leiden en de derde plek is voor wine bar Meesters in Wijn in Maastricht.
Shiraz
Na vorig jaar al kanshebber te zijn geweest kan Shiraz zich dit jaar de terechte winnaar van de Wine bar of the Year-verkiezing noemen. Uit het juryrapport blijkt: ”Alles klopt bij de bar van wijnondernemer Wim Wiersma. Bij binnenkomst is er het enthousiaste ontvangst van opgeleide sommeliers, een heldere uitleg van de wijnkaart, en alle rust om te kiezen. De inrichting is zeer sfeervol, hoge tafels afgewisseld met lage zitjes en een fijne bar. Opvallend is dat er veel locals komen, in een toch wel heel internationale omgeving van onze hoofdstad. En zowel hippe millenials als ervaren wijnliefhebbers in alle leeftijden weten Shiraz te vinden – en komen regelmatig terug. De gerechtjes op de kaart zijn spannend en fantastisch bereid. De wijnkaart is zeer goed verzorgd met duidelijke icoontjes voor alle smaakprofielen, het aanbod van wijnen per glas is zeer ruim, en er is ook een enorme range van wijnen per fles met een sympathieke vaste opslagprijs. Extra pluspunt is de inpandige wijnwinkel.”
Top 5
Aan de hand van een puntensysteem voor onder andere sfeer, wijnaanbod, glaswerk, service, wijnkennis, foodaanbod en inrichting kreeg Shiraz de hoogste score. Maar de andere wine bars in de top 15 zijn ook zeker het benoemen waard, hieronder de top 2 tot en met 5 volgens de jury:
2. Wijnbar 1574 in Leiden: “Prachtig, sfeervol pand ademt wijn, bevlogen eigenaar, indrukwekkende wijnkaart met hele leuke kleine kaart en paar gerechten bereid door chef.”
3. Meesters in Wijn in Maastricht: “Wát een ontdekking, 469 wijnen per glas, puike wijnkennis, lekkere bar bites en een wijnbeleving van hier tot Tokio. ”
4. Most in Utrecht: “Een indrukwekkende zaak met By The Glass wanden waarin meer dan honderd open wijnen, fantastische happen en heel veel wijnkennis.”
5. Paskamer in Amsterdam: “Een zaak om de hele avond te zitten en te eten. Geweldige wijnen en ultiem glaswerk. Laat je vooral adviseren door de eigenaar, een lopende wijngids.”
Een speciale benoeming dit jaar krijgt Vindom in Oldenzaal. Al drie jaar hebben zij met grote voorsprong het meeste aantal publieksstemmen. Zij weten hun achterban te bereiken via social media en berichten in lokale kranten, en de jury waardeert hun inzet enorm.
De jury bemerkt een duidelijke verandering in het segment wijnbars. Er begint een steeds groter verschil te ontstaan tussen wijnbars waar de focus ligt op een hele uitgebreide wijnkaart per glas met een paar gerechtjes, kaas- en charcuterieplankjes als ondersteuning, en wijnbars met een groot wijnaanbod, maar waar ook gerechten een prominente rol spelen. Deze laatste categorie is volgens de jury te betitelen als wijnrestaurant. Van de top 15 vielen zeker 5 wijnbars onder deze laatste categorie.
Wine bars doen veel aan opleiding, sommige bars bieden hun medewerkers een interne opleiding aan, andere wine bars gaan nog verder en heeft WSET-opgeleid personeel in de bediening rondlopen. In steeds meer provinciesteden zie je professionele en hele aangename wine bars met veel kennis en waarbij, ook opvallend!, de eigenaar dagelijks aanwezig is. Robert van Dijk van Coravin hierover: “Samen met de wijnbars willen we verder bouwen aan deze ontwikkeling. Om consumenten een bijzondere wijn-per-glas-ervaring te geven is meer nodig dan alleen de wijn zelf. Kennis is een onlosmakelijk onderdeel van die ervaring.”
Naast eeuwige roem, gaat Shiraz naar huis met een prachtig prijzenpakket: zij ontvangen een Coravin Wine Access Systeem, de Anthology Box, met daarin 5 iconische wijnen van wijnproducent Torres, en een wijnproeverij van Torres in hun eigen wine bar.
Foto: Robert Verhoeven (Pitch PR), Anita Boezaard en Wim Wiersma (Shiraz Amsterdam)