Recensie: Sonja van de Rhoer | Succesvolle seizoensrecepten mét wijnadviezen

Sonja van de Rhoer schrijft al decennialang over food. Van jongs af aan is zij met voedsel bezig, want zo heette dat vroeger. En bijpassende wijn had ook haar aandacht omdat haar vader een drankengroothandel had. Succesvolle seizoensrecepten is haar 65e kookboek, mind you! Ruim dertig jaar had zij een kookcolumn in de Trouw. In de wereld van culis is zij een constante ster aan het firmament. Net zoals in de wijnwereld barst het ook in culinaire journalistiek van bloggers, vloggers en nieuwkomers, maar Sonja van de Rhoer schreef al over koken en aanverwante zaken ver voordat het internet was uitgevonden.

Van de Rhoer is een adept van het zgn. 80 – 20 koken. Véél groenten (80%) en een bijrol voor vlees of vis. Desgewenst kun je die vlees of vis vervangen door een ander eiwithoudend product. In Succesvolle seizoensrecepten met (h)eerlijke wijnadviezen staan naast de 80 – 20 recepten tal van vegetarische gerechten. En wat er ook erg leuk aan is, is dat bij ieder thema – een aantal recepten over bijvoorbeeld pasta, bieten etc., het hele boek is thematisch opgebouwd – een wijnadvies wordt gegeven met naam en toenaam. Er staat een foto van de desbetreffende wijn bij en uitleg waarom deze het meest geschikt is. Neem bijvoorbeeld sauvignon blanc. Die staat in meerdere landen aangeplant en ook in meerdere streken in hetzelfde land. Het scheelt nogal of je een sauvignon uit de Loire of uit Bordeaux drinkt. En dat wordt ook allemaal netjes uitgelegd. De kenners zullen in de wijnen het portfolio van De Monnik Dranken herkennen. Een solide wijnimporteur waar Sonja van de Rhoer al haar pareltjes voor bij de gerechten heeft gevonden.

Vers, gezond en seizoensproducten. Zo is het boek opgedeeld in lente, zomer, herfst en winter. Ze vertelt dat bepaalde groentes in dat seizoen meer voorkomen, maar ze geeft suggesties bij om het te vervangen door andere ingrediënten als het toevallig een andere tijd van het jaar is.

In 186 pagina’s staan pakweg 100 recepten met vervangsuggesties. Als actieve kokkin weet Van de Rhoer ook maar al te goed hoeveel stress onverwacht bezoek kan geven. Zij geeft daarom een ingrediëntenlijst om altijd in huis te hebben én recepten die je uit je keuken kunt toveren zonder te veel stress.

Dit maakt Succesvolle seizoensrecepten tot een uiterst praktisch boek met uitleg over alles waarover zij schrijft. Zoals bevriende collega Janny van der Heijden in haar voorwoord schrijft: het is een kookboek voor op het aanrecht.

Eens!

Charlotte van Zummeren

Succcesvolle seizoensrecepten echt (h)eerlijk met wijnadviezen
Sonja van de Rhoer
Hardcover 186 pagina’s
Uitgeverij Ezowolf
ISBN 978-90-831-4438-2
€ 25,–


Rubriek(en):
Recensies
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl