Tastin’ France Bio 15 oktober | Lijst met producenten

Business France geeft een speciale editie van Tastin’France. Tijdens deze proeverij kunt u (gecertificeerde) biologische en biodynamische wijnen van een twintigtal Franse producenten uit verschillende regio’s proeven. Ook kunt u zich inschrijven voor een presentatie van M. Stéphane Béquet, technisch en wetenschappelijk directeur bij het Syndicat des Vignerons Bio d’Aquitaine en wijnbouwadviseur bij het Franse Instituut Biologische Landbouw. In zijn dagelijkse werk is hij bezig met onderzoek en experimenten op het gebied van biologische wijnbouw. Tijdens zijn presentatie zal hij o.a. vertellen over de biologische Franse wijnproductie, consumptie en export. U kunt kiezen tussen een presentatie van: 14.30-15.30 of 16.00-17.0o

De locatie is vlak goed bereikbaar: Hotel Nhow Amsterdam RAI, Europaboulevard 2b, 1078 RV Amsterdam. Mede namens twintig Franse wijnproducenten uit tien Franse
wijnregio’s wordt u hartelijk welkom bij onze Tastin’ France 2024. Daar kunt u wijnen proeven uit 10 Franse wijnregio’s: Bordeaux,
Zuidwesten, Elzas, Loire, Bourgogne, Beaujolais, Bugey, Languedoc,
Provence en Rhône.

Dit zin de producenten:

Domaine La Dentelle ligt in het dorp Gravelles in het hart van de AOP Bugey-Cerdon. Marcel Perinet, beste sommelier van Frankrijk in 1977, is gepassioneerd door wijn, verliefd op zijn land en trouw aan tradities die hij in stand houdt door een unieke biologische sprankelende Cerdon te maken. Deze fijne en delicate rosé is volledig natuurlijk en gevinificeerd volgens traditie. De Cerdon van Domaine La Dentelle staat bekend om zijn fruitige aroma’s, zijn unieke kleur, de lichtheid van zijn natuurlijke schuim en de finesse van zijn bubbels. Deze wijn is een blend van Poulsard (80%) en Gamay (20%) waardoor je gekonfijt rood fruit proeft. De wijn is romig. Marcel Perinet oogst uitsluitend handmatig en doordat hij volgens traditie vinificeert ontstaan er een natuurlijk schuim en fijne/delicate belletjes.

La Cave du Luberon staat voor 100 jaar geschiedenis, knowhow en innovatieve technieken bij de productie van AOP Luberon, AOP Ventoux of IGP Méditerranée wijnen. Onze wijngaard, gelegen aan de voet van de Luberon, profiteert het hele jaar door van veel zonneschijn en ligt beschut tegen de wind wat gunstig is voor de ontwikkeling van de wijnstokken. We zijn HVE-3 gecertificeerd en 10% van de wijngaard is biologisch gecertificeerd. Van onze 400 hectare wijngaarden produceren we ongeveer 20.000 hectoliter per vintage: veel rosé (50% in 2023) en rood (30%) maar ook mooie witte wijnen (20%). Onze kracht ligt in samenwerking en het delen van elkaars krachten. Onze wijnboeren zijn gedreven door dezelfde passie, die vaak van vader op zoon wordt doorgegeven. We zijn op zoek naar nieuwe partners om de Luberon en Ventoux wijnen te introduceren als uitstekende alternatieven voor de Côtes du Rhône!

Alexander Krossa Wines selecteert zorgvuldig wijnen die geproduceerd zijn onder een beschermde oorsprongsbenaming op basis van hun typiciteit, kwaliteit en authenticiteit. De focus ligt op de regio’s Languedoc Roussillon, Provence, Côtes du Rhône, Beaujolais, Bourgondië en Zuidwest. Ons portfolio bestaat uit cépagewijnen, AOC’s, IGP’s, Crus Classés, zowel stille als mousserende wijnen, evenals biologische en biodynamische wijnen.

Vinartus: Het bedrijf is in 2001 opgericht door Hugh Ryman, een pionier in de ‘vliegende wijnbouw’.

Onze missie is om een ​​plezierige ervaring te creëren voor de mensen die op het land werken en voor degenen die betrokken zijn bij de wijnproductie. We willen dat onze passie gevoeld wordt in de verschillende takken van ons bedrijf, waardoor een pioniersgeest ontstaat die ons in staat stelt verder en sneller te gaan. Onze visie is om anderen te inspireren om kwaliteitswijnen te produceren en om een symbool van uitmuntendheid te worden.Onze wijnbedrijven zijn allemaal biologisch gecertificeerd.

D&C Associates : Onze wijnbedrijf is sinds 1990 gevestigd in  de regio Bordeaux, onze wijngaarden liggen prachtig op de heuvels en op het plateau van Sainte Foy la Grande. We zijn biologisch gecertificeerd sinds 2004 en biodynamisch (Demeter certificatie) sinds 2010. We hebben 14 hectare wijnstokken in productie. Sinds 2023 hebben Antoine en Manuela Comps, de kinderen van Brigitte en Michel Comps, het wijnbedrijf van hun ouders overgenomen. Ze werken samen met Thomas en Matthias Desruets (familievrienden en eigenaren van Champagne Joseph Desruets) om het familieavontuur voort te zetten. Ons doel is om de knowhow die de familie Comps de afgelopen 30 jaar heeft verworven te gebruiken en tegelijkertijd de traditionele knowhow te combineren om originele lokale wijnen met karakter te creëren.

Château Cazebonne is in 2017 overgenomen door Jean-Baptiste die onmiddellijk begonnen is met de conversie tot biologische en biodynamische wijnbouw. Hij zet zich in om de beste expressieve terroir Graves te produceren. Het landgoed beschikt over 6 zeer verschillende terroirs op verschillende geologische terrassen: kalksteen met asteria’s (Darche), diep grind (Cazebonne), leemachtige bodems (Maine), klei (Bouché en Peyrous). Jean-Baptiste is gepassioneerd door de geschiedenis van de Bordeauxwijn en heeft alle druivensoorten die ooit op het landgoed bestonden op nieuw aangeplant. Er zijn nu al 26 druivensoorten opnieuw aangeplant, binnenkort 70. Hij ziet nu al dat sommige van deze druivensoorten geschikt zijn tegen de opwarming van de aarde (lagere graden, meer zuurgraad, enz.).

Chateau La Loge: Sinds de overname van de 6 hectare wijngaard in 2018, zijn Audrey en Maxime met de conversie tot de Biologische wijnbouw. De wijnstokken worden handmatig behandeld met een mengsel van “bouillie bordelaise” met citrus- of sinaasappelessences. De grondbewerking gebeurt door middel van tractie van trekdieren om de bodem en het leven in de ondergrond te beschermen. De rij tussen de wijnstokken is ingezaaid met verschillende grassen die voor natuurlijke stikstof zorgen, essentieel voor de wijnstokken. Halverwege het seizoen verwijderen ze de ongewenste trossen (vendanges vertes) om de bessen van de andere trossen te versterken. De wijn die ze produceren is daarom zeer fruitig.

Les Vignobles Foncalieu is opgericht in 1967 in Arzens in de Aude en is een verankerde coöperatie in het hart van de Languedoc. Onze 619 wijnboeren werken elke dag aan het verbeteren van onze terroirs, van de uitlopers van de stad Carcassonne tot de oevers van de Middellandse Zee. We produceren uitzonderlijke of plezierwijnen die voldoen aan de smaak van de consument van vandaag. Onze waarden: authenticiteit, teamgeest, knowhow en innovatie zijn de basis van onze samenwerking om een meer verantwoorde wijnbouw aan te bieden.

Les Domaines Auriol is een innovatief wijnbedrijf gelegen in het zuidwesten van Frankrijk (Lézignan-Corbières), dat in de jaren 2000 dankzij Claude Vialade werd opgericht. Het bedrijf bestaat uit vier domaines:

  • Maison Vialade,
  • Saint Auriol,
  • Château Cicero
  • Montmija.

Het bedrijf is gespecialiseerd in biologische wijnen en richt zich op drie beroepen: Producent, Wijnmaker en Handelaar. Het Domaine bezit ruim 1.500 hectare en is daarmee een van de belangrijkste wijnexporteurs in de regio Occitanië. Les Domaines Auriol is een familiebedrijf. In 2016 begon het overdrachtsproces toen Jordi Salvagnac, de zoon van Claude Vialade, bij het bedrijf om het uiteindelijk in 2019 over te nemen toen hij operationeel directeur werd.

Les Maitres vignerons de la presqu’ile de Saint-Tropez :

Les Maîtres Vignerons van het schiereiland Saint-Tropez is een toonaangevende producent van de Côtes de Provence die 11 domaines en 4 coöperaties telt op gezamenlijk 1000 hectare wijngaarden.  De aromatische en elegante wijnen hebben allemaal dezelfde identiteit die de terroir van de Provence uitdrukken.

Maisons & Vignobles Strasser Radziwill is een familiegroep opgericht in 2016 door de heer en mevrouw Strasser.

Isabelle en Arnaud Strasser waren altijd geïnteresseerd in wijnbouw en gastronomie, voordat ze in de Vaucluse investeerden met het Domaine de la Pousterle aan de voet van het dorp Ansouis. Sinds 2016 heeft het duo 4 wijndomeinen in de Rhône verworven in AOP Châteauneuf du Pape, Beaumes de Venise, Tavel en Luberon. Ze zijn evenals eigenaar van restaurant La Mère Germaine met één Michelin-ster.

Domaine de Mourchon begint in Schotland in de jaren zeventig, toen Walter McKinlay en zijn vrouw Ronnie ervoor kozen om een ​​uitstekende Vacqueyras toe te voegen aan de wijnkaart van hun restaurant. Toen ontstond bij de familie de interesse voor wijnen uit het zuiden van de Côtes du Rhône.

Later, in 1998, was het echtpaar op zoek naar een klein landgoed voor hun pensioen. Ze werden verliefd op een wijngaard op een heuveltop in de Provence en kochten ze de 17 hectare oude wijnstokken. Walter kocht de wijnstokken van dit uitzonderlijke terroir op deze verbazingwekkende locatie, onder de hellingen van de Mont Ventoux. Het Domaine de Mourchon had toen geen kelder of huis maar hij ging de dubbele uitdaging aan om een ​​ultramoderne kelder te bouwen en een merk te creëren. Hij nam Sébastien in dienst die net klaar was met zijn wijnopleiding in Bordeaux en in 2000 produceerden ze samen hun allereerste vintage. Al snel kreeg Walter gezelschap van zijn dochter Kate, die vandaag de dag samen met Sébastien het landgoed beheert.

Tegenwoordig produceren ze biologische wijnen en zijn in biodynamische conversie. Ze maken hun wijnen van Grenache- en Syrah met een lage opbrengst op 35 hectare in de AOP Côtes-du-Rhône Villages Séguret.

Domaine de La Citadelle is een karakteristieke wijngaard dat leunend tegen de noordelijke helling van de Luberon in 1990 is aangelegd. Het strekt zich uit over ongeveer veertig hectare aan de voet van het dorp Ménerbes op 4 verschillende terroirs waarvan sommige zeer uitzonderlijk en op verschillende hoogtes, tot 300 meter. Ze werken met 15 druivensoorten.

Het land wordt nauwkeurig bewerkt en er is veel aandacht voor de wijnstokken en de druiven. In de kelder worden de vinificatie en de rijping uitgevoerd (in rvs-tanks, in houten vaten, demi-muids, betonnen eieren, amforen) om de expressie van het fruit en het terroir optimaal te onthullen. Zo biedt het Domaine wijnliefhebbers uitzonderlijke wijnen aan die verkrijgbaar zijn in 3 kleuren. Valérie en Yannick Panagiotis die het bedrijf in 2022 hebben overgenomen zijn gehecht aan de natuur en respecteren levende wezens. Sinds 2016 zijn hun wijnen biologische gecertificeerd. Ze pleiten voor een ecologische aanpak en ploegen van paarden, grazen in de wijngaarden, het behoud van heggen en de installatie van bijenkorven.

EARL Delacroix Kerhoas is een familiebedrijf met 7,5 ha wijngaarden en 3 ha boomgaard dat gelegen is op 10 km van de Pont du Gard op de rechteroever van de Côtes du Rhône. De percelen rondom het dorp worden sinds 1973 bewerkt volgens de biologische landbouw en beschikken ook over het label Nature & Progrès. Het domaine produceert van mei tot oktober wijn, olijven, olijfolie en fruit zoals kersen, abrikozen, perziken, nectarines, appels, peren, dadels, pruimen en tafeldruiven die ook biologisch geteeld zijn. In het land van abrikozen, wijn en tafeldruiven is het voor ons belangrijk om een ​​gediversifieerde landbouw in stand te houden. Alleen al in onze boomgaard staan ​​ruim 100 verschillende soorten fruit. Diversiteit omringt ons en motiveert ons! Onze wijnen, AOP Côtes du Rhône en Vins de France, brengen ons klei-kalksteenterroir tot uitdrukking in een mediterraan klimaat. Van het snoeien tot het bottelen, we besteden de grootste zorg aan elke fase van de productie. We gebruiken geen sulfieten want het behoud van het aromatische potentieel van onze wijnen zijn de belangrijkste drijfveren voor ons werk in de kelder. Onze producties, of het nu gaat om vers fruit, geperst fruit, gefermenteerd of niet, hebben als gemeenschappelijk doel een bron van plezier en delen te zijn.

Château Gigognan is gelegen in het hart van de Rhônevallei, op enkele kilometers van de beroemde Cité des Papes in Avignon. Château Gigognan beschikt over 110 hectare wijngaarden. De geschiedenis van het château gaat terug tot de Romeinse tijd. De wijngaarden rusten op een terroir van opgerolde kiezelstenen. Onze wijnen zijn gevinificeerd, gerijpt en gebotteld op het château en zijn verkrijgbaar in de drie kleuren en in vier prestigieuze appellations: Châteauneuf-du-Pape, Signargues, Côtes-du-Rhône Villages en Côtes-du-Rhône. Afhankelijk van de wijnjaren kunnen onze wijnen verschillen maar ze belichamen allemaal de uitdrukking van hun terroir en zijn allemaal biologische gecertificeerd. Ons assortiment bestaat uit verschillende cuvées en jaargangen : 6 in Châteauneuf-du-Pape, 1 in Signargues, 3 in Côtes-du-Rhône Villages en 4 in Côtes-du-Rhône. Onze terroir, onze knowkhow en onze veeleisende en respectvolle manier van werken komen allemaal tot uitdrukking in al onze wijnen; van de topcuvées tot de alledaagse fruitige wijnen.

La Cave de Tain is in 1933 opgericht door Louis Gambert de Loche. De coöperatie profiteert van de expertise van 255 wijnbouwers verspreid over ongeveer 1.150 hectare wijngaarden. Sinds de oprichting hebben opeenvolgende generaties wijnboeren het bedrijf laten groeien, een baanbrekende en toonaangevende wijnmakerij in de noordelijke Rhônevallei ervan gemaakt. Op de linkeroever van de Rhône, tussen Lyon en Valence, domineert de Hermitage-heuvel de AOP Crozes-Hermitage. Op de rechteroever, verspreid over terrassen, van noord naar zuid, de wijngaarden van Saint-Joseph, Cornas en Saint-Péray. De natuur heeft ons unieke edele druivensoorten gegeven die het meest geschikt zijn gebleken voor onze veeleisende terroirs. Syrah is  de enige druivensoort die wordt gebruikt om onze rode wijnen te maken en Marsanne wordt vooral voor onze witte wijnen gebruikt.

 Domaine Stiller-Bourdillon

Maakt een Beaujolais Blacé valt onder de AOP Beaujolais Villages Contrôlée en is verkrijgbaar in rood en wit, Van de 5,2 hectare bestaat de productie uit 2,5 hectare Gamay, 2 hectare Chardonnay en 0,7 hectare Syrah (exclusief in de AOP Beaujolais Villages)

Nadat hij afgestudeerd is als oenoloog en landbouwingenieur in de Bourgogne heeft Cyprien Stiller-Bourdillon een tijdje in verschillende vakgebieden gewerkt voordat hij zich in januari 2022 in het plaatsje Blacé vestigde. Zijn wijngaarden staan hoofdzakelijk op vulkanische heuvels. Zijn Gamay ligt op het zuiden op een bodem van graniet van het type ‘blauwe steen’, zijn Chardonnay ligt op gneis in het noorden en zijn Syrah op het zuidwesten op rode Görrh. Ondanks de beperkingen van de hellingen bewerkt Cyprien zijn wijngaarden zonder toevoeging van chemisch bestrijdingsmiddelen en hij laat het gras tussen de wijnranken groeien voor een betere evenwicht van het terroir. Hij vinificeert zijn wijnen op traditionele wijze, met behulp van inheemse gisten met zo weinig mogelijk interventie zoals thermovinificatie. De oogst is handmatig en de wijnen rijpen voornamelijk in betonnen vaten. De toevoeging van sulfieten is beperkt indien echt nodig en vóór het bottelen.

Château de Passavant in de Anjour (Loire Dal) is al 5 generaties in handen van onze familie. Wij produceren een breed assortiment AOP- en Vins De France wijnen. We zijn al 25 jaar bezig met de biologische landbouw en daar zijn we trots op. We proberen oplossingen te vinden op de uitdagingen op het gebied van klimaat en milieu door de integratie van gemengde landbouw, ecologische begrazing via schapenhouderij en van agroforestry (teelt van bomen en gewassen). Wij zijn gehecht aan ons terroir en bieden authentieke wijnen aan die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn.

La Cave du Tonnelier

Het wijnbedrijf van de familie Hauller is sinds 1776 gevestigd in Dambach la Ville in de Elzas. De familie Hauller was oorspronkelijk een  familie van kuipers. De wijngaard strekt zich uit over 40 hectare, verspreid over verschillende gemeenten. De familie Hauller is bijzonder bezorgd over het milieu en het bedrijf is biologisch gecertificeerd. Elk lid van het team werkt dagelijks aan de ontwikkeling van mooie flessen door veel zorg te besteden aan hun terroirs, aan de wijnstokken en aan de vinificatie.

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl