Tip | Punch, Kaneel en Clairet

De redactie stuitte op een leuk receptenboekje voor allerlei historische alcoholische dranken van collega Mariëlla Beukers, zij is historica en vinoloog en combineert deze kwalificaties immer aardig. Om met de geschiedenis te beginnen, koffie en thee waren er pas begin 17e eeuw. Tot die tijd dronk men water, dat was gratis en hopelijk niet te vervuild. De stadsbesturen probeerden tenminste met allerlei maatregelen het water tegen vervuiling te beschermen. Daarnaast dronk men bier en wijn, afhankelijk van de portemonnee. En er was de factor huisvlijt. Men brouwde zelf wat en deze recepten verspreidde zich onder de vriendenkring en verder. De meeste dranken in het boekje Punch, clairet en kandeel zijn alcoholisch, limonades en siropen zijn present maar in de minderheid.

Deze recepten heeft Mariëlla Beukers her en der weten op te diepen. In de verantwoording van dit kleine leuke boekje staat waar zij de recepten vandaan heeft.

Zij heeft de meeste recepten ook zelf gemaakt. Zo niet, dan staat het erbij.

De originele recepten gaan vergezeld van een moderne bewerking voor onze tijd, zodat de geïnteresseerde het zelf kan uitproberen. En met de korte historische achtergronden wordt bekend wanneer de drankjes werden gedronken en wie ze maakten.

Veel van die drankjes waren overigens niet bedoeld als dorstlesser, maar meer als oppepper, aperitief, digestief of zelfs medicijn. Zo wemelt het in de handschriften van kruidenwijnen en andere kruidige brouwsels. Soms staat erbij voor welke kwaal ze goed waren, soms ook niet. Deze oscuba, een verbastering van het Gaelic usquebaugh (letterlijk levenswater), was bijvoorbeeld goed voor de koliek – buikkrampen.

Één drank – de clairet – liet Beukers in kleine oplage maken en bottelen. En deze proefde de redactie van winebusiness.nl. Het drankje is gemaakt van kersen, frambozen, aalbessen, brandewijn en wat kruiden. Het is een sappig, maar ook wel bitter drankje. Wel leuk om iets te drinken wat halverwege de 18e eeuw courant was.

Aan de hand van Punch, clairet en kaneel is het maken van limonades, likeur, kruidenwijn en warme winterdrankjes van weleer binnen en handomdraai in de buurt. Lees over bekende en onbekende drankjes als hypocras, celibat, kruisbessenwijn, meiwijn en witbier. En ontdek hoe verschillende drankjes werden gebruikt als medicijn.

Het boekje is tachtig pagiina’s en de cover is een ouderwets schrift.

Leuk!

 

Charlotte van Zummeren

Punch, kandeel en clairet
Historische drankjes om zelf te maken
Auteur: Mariëlla Beukers | Prijs: € 12.50 (via Geschiedeniswinkel  )

 


Rubriek(en):
Recensies
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl