Italië blijft een heerlijk land met tal van verlokkingen als architectuur, cultuur en wijn. Een van de meest verleidelijke wijnstreken is Toscane. En in Toscane zitten tal van wijnbedrijven. De winery waar we dit artikel een bezoek aan brengen is Villa Trasqua. Een wijnbedrijf midden in het Chianti Classicogebied met een nuchter Twents tintje. Villa Trasqua is van de familie Hulsbergen die uit Ootmarsum komt. Zo komt de onbewogen Tukkerse mentaliteit in Italië terecht. Zoon Alan heeft nu de teugels in handen.
Toscane
Toscane is een waanzinnig populair vakantieland én wijngebied. Het is één van de grootse wijngebieden in Italië en het heeft een schitterend glooiend landschap met cipressen en wijde vergezichten. Toscane, overigens ook het meest beboste gebied van Italië, ligt tussen de Apennijnen en de Tyrheense Zee en heeft een zeer gevarieerd heuvel- en bergachtig landschap. Slechts 10% van Toscane is vlak. Verder is een kwart van Toscane bergachtig en is meer dan de helft is met heuvels bedekt. Het landschap van Val d’Orcia ten zuiden van Siena staat sinds 2004 op de Werelderfgoederenlijst van de Unesco.
Florence is uiteraard druk en dat zal ook nooit veranderen, maar Toscane blijft verder een oase van rust. Die oase van rust blijkt tevens ook een unique selling point te zijn. Toscane is qua grootte ongeveer twee derde van Nederland. Je zit wat in de auto om alles te af te rijden. Daarbij hoef je dus geen drukke wegen te verwachten en het landschap biedt prachtige vergezichten. Heuvelachtig groen afgewisseld met laantjes geflankeerd door cipressen. Eindeloze vloeiende landschappen onderbroken door groepjes pijnbomen met hun kenmerkende naar boven toe uitwaaiende takken. Een genot om naar te kijken. En je komt geen mens tegen. En dan na een paar uur rijden door deze fascinerende natuur arriveer je bij Villa Trasqua bij Castellina in het hart van het Chianti Classico gebied.
Villa Trasqua
Villa Trasqua is een winery met een ongelofelijk lange geschiedenis. Al op 4 februari in het jaar 1001 verschijnt de naam Trasqua voor het eerst. Het is de landconcessie die de gravin Ava, dochter van de Lombardische Zenobi en weduwe van de adellijke Ildebrando heer van Staggia, toevertrouwt aan het benedictijnenklooster van Abbadia Isola. In elke akte en juridisch document is de naam Trasqua sindsdien verbonden met de wijnbouw. Terra lavorativa et vignata (werkland en wijnstok) wordt bijvoorbeeld in die oude documenten genoemd, waarvan sortes et rebus (land en dingen) ervoor zorgen dat hier geweldige wijn wordt gemaakt. Zoals toen gebruikelijk was ging wijnbouw hand in hand met andere agrarische activiteiten. Pas sinds 1965 legt Villa Trasqua zich uitsluitend toe op de wijnbouw.
Trasqua is gezegend met een spectaculair amfitheater van wijngaarden dat zich uitstrekt langs de zuidelijke grens van Castellina in het hart van het Chianti Classico-gebied. Trasqua is een gebied met een uitzonderlijke biodiversiteit waar sinds de Etruskische tijd ongerepte bossen, olijfgaarden, gecultiveerde velden en witte wegen naast de wijngaarden bestaan.
Twente in Toscane
Vandaag de dag is in totaal 120 hectare van het huidige landgoed in bezit van de Twentse familie Hulsbergen die het landgoed in 2001 heeft gekocht. De hele familie – dus ook vader en moeder en broers Sven en Mark – is betrokken bij Trasqua. Ouders, broers en echtgenotes wonen gedeeltelijk in Villa Trasqua en houden zo goed contact met het wel en wee daar. Daarnaast is de band met Twente niet verdwenen. Vader en moeder hebben nu weer Ootmarsum als thuisbasis, terwijl Alan op en neer pendelt tussen Trasqua, Zwitserland en Ootmarsum.
Hulsbergen pakte Trasqua destijds voortvarend op. Wijngaarden en kelder werden grondig vernieuwd en de wijnen zouden voortaan als Villa Trasqua op de markt komen. Nu, na pakweg 25 jaar, is de naamsbekendheid goed.
Wat zeker heeft bijgedragen, is het mooie logo van de gordone doppio op de labels van de flessen. Het logo slaat op het snoeisysteem double gordon waar de wijnstok twee zijtakken heeft, in de vorm van een T (van Trasqua).
Villa Trasqua exporteert over de gehele wereld en het aantal landen breidt alleen maar uit. Alan Hulsbergen is dan ook een tevreden man.
Biologisch!
Het landgoed heeft 120 hectares waarvan 54 beplant met wijnstokken. Villa Trasqua heeft vanaf 2012 gekozen voor 100% biologisch wijnbouw. De oenoloog Franco Bernabei, een vooraanstaand expert op het gebied van sangiovese en Chianti Classico pakt dit heel serieus op. Zo gebruiken ze alleen maar inheemse of eigen gisten, geen industriële. Met geologische analyses zijn de wijngaarden in secties verdeeld, die op basis van bodemtypes en microklimaten, beplant worden met de meest geschikte druivensoort. Dit wordt ook wel parcellair genoemd. De Gran Selezione van Villa Trasqua, Nerento is een single vineyard.
De wijnen
Het assortiment is opgebouwd uit een aantal series:
- de Tricolore-range, heel toegankelijke eigentijdse wijnen in wit, rosé en rood;
- de Chianti Classico’s, inclusief een Riserva en een Gran Selezione
- 2 super Tuscans
- Bernabei maakt ook een Passito di Toscane, een dessertwijn van ingedroogde sangiovese.
We lichten er hier een paar uit.
Trastella I.G.T. Bianco di Toscane is gemaakt van vermentino. Een easy-drinking frisse en pittig-sappige witte wijn. Veel fruit, floraal, citrus en bloemig. € 9,50
Traluna I.G.T. Rosso di Toscane: 100% sangiovese. De rosso’s di Toscane zijn toegankelijk. Fruitig, sappig, zachte tannines en een vleugje rook. € 9,50
Villa Trasqua Chianti Classico: achter op het label zie je bij deze wijn dat die Bio is. Fruitig, kruidig en delicaat. Wel stevig met veel structuur. Iets bij eten doet de wijn goed. € 14,95
Villa Trasqua Fanatico Chianti Classico Riserva: een wijn die tenminste 24 maanden op grote vaten van Slavonisch eikenhout heeft gerijpt en daarna nog minstens 12 maanden op fles. Aangename kruidigheid, krachtig en intens met een vleugje vanille. Ook dit is een eetwijn. € 21, 75
Villa Trasqua Nerento Chianti Classico Gran Selezione: als een wijn de kwalificatie gran selezione draagt, komt de wijn van een enkele wijngaard. Houtopvoeding is niet vereist, maar dat heeft deze wel gekregen. Tenminste 30 maanden op groot Slavonisch eikenhout en 12 maanden op fles. Dit is een hele sappige wijn met rijpe kersen, rood en zwarte fruit, met een vleugje vanille, gebrande koffie, zwarte peper en zoethout. € 32,50
ChvZ
Wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Info over een winkel in de buurt? Stuur even een mailtje naar importeur De Monnik Dranken: info@monnik-dranken.nl