Recensie | Trek: Eten onderweg toen en nu

Er is nu een culinair boek op de markt waarbij de titel gelijk pakt: Trek: Eten onderweg – toen en nu. Op de cover een zwartwit foto van een stel dat picknickt op een geruit kleed bij hun kever. Veel mensen vragen zich weleens af hoe er vroeger werd gegeten en hoe dat dan op reis ging, dus een hartstikke leuk onderwerp en een hartstikke goed idee.

Want reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al?

Trek heeft 12 hoofdstukken en in ieder hoofdstuk onderzoekt Kleyn letterlijk, figuurlijk en empirisch hoe er bijvoorbeeld gegeten wordt op een koggeschip, in de lucht, bij de marine, in het leger op een missie, maar ook hoe je koosjer op reis gaat en wat pelgrims op reis eten. Charlotte Kleyn loopt dan ook een stuk van die pelgrimstocht, eet ook een dag lang het proviand van een soldaat op missie. Ook onderzoekt ze bijvoorbeeld hoe er eeuwen geleden op schepen naar het toilet gegaan kon worden. En dat is niet alles.

Ze bezoekt musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en overdadige diners op stoomschepen, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar en laat zich daar verbazen door de grootschalige aanpak. Ieder hoofdstuk sluit ze af met recepten die aansluiten bij dat betreffende hoofdstuk.

Trek is zeer informatief en beantwoordt de culinaire geschiedenishonger van de lezer meer dan grondig. Misschien zelfs te grondig. De compact volgeschreven pagina’s zouden tot meer lezen noden met illustraties ertussen en een wat luchtiger stijl. Witregels tussen alinea’s zijn er niet of nauwelijks. Dat maakt dat de tekst soms zwaar op de maag valt. Terwijl de onderwerpen zo fascinerend zijn en leuk gevonden. Kleyn heeft veel onderzoek gedaan en schrijft daarover in de ik-vorm, wat een klein beetje stoort.

Dit is uiteraard maar een mening.

Hier de mening van Joël Broekaert, culinair journalist: ‘Charlotte Kleyn combineert een leesbare, vrolijke schrijfstijl met enthousiaste nieuwsgierigheid en gedegen academisch onderzoek in een heel aantrekkelijk culinair-historisch kookboek over eten op reis.

Trek is gewoon hartstikke leuk.

Charlotte van Zummeren

 

Trek – Charlotte Kleyn
Nijgh & Van Ditmar
Soft cover
208 pagina’s (191 pagina’s zonder dankwoord, bronnen etc.)
€ 25,–


Rubriek(en):
Recensies

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl