Ventisquero chardonnay | Van Clásico, via Reserva en Grey tot Tara

Ventisquero Wine Estates – hierna Ventisquero – is van Don Gonzalo Vial, een wijnpionier uit Rancagua. In 1998 legde hij de basis voor Ventisquero. Ventisquero bezit eigen wijngaarden in Chili´s belangrijkste wijnbouwgebieden: Coastal Maipo, Colchagua-Apalta, Casablanca, Leyda en Huasco (Atacama). Met name dat laatste is opvallend.

De wijnen van Ventisquero zijn overzichtelijk verdeeld in ranges, in dit artikel bespreken we chardonnays uit vier ranges. Het begint bij de Clásico’s, meestal blends van wijnen uit Chili´s beste wijngebieden zoals Casablanca, Maipo en Colchagua. De Reserva’s zijn complexere wijnen met meer intensiteit en structuur, telkens uit een specifiek wijngebied.

De wijnen uit de Grey-serie (vernoemd naar één van Chili´s befaamde gletsjers), zijn elk afkomstig uit een specifiek perceel in een wijngaard; het zijn terroirwijnen. Van de druiven van de bijzondere wijngaarden langs de Huasco in de Atacamawoestijn worden de Tara wijnen gemaakt, wijnen met een heel bijzonder verhaal.

Duurzaam

Sinds 2011 zijn alle wijngaarden van Ventisquero getooid met het label Gecertificeerd duurzame Chileense wijn. Het was voor het eerst dat zo’n certificering werd gegeven aan een Chileense wijnproducent. Sinds 2013 is het programma uitgebreid tot de wijnmakerij én maatschappelijk verantwoord ondernemen, al het goede komt in drieën tenslotte. Ventisquero heeft laten zien dat alle aspecten van haar bedrijfsvoering (wijnbouw, wijnmaken en sociale verantwoordelijkheid) duurzaam zijn.

4 Chardonnays

Het barst wereldwijd van de chardonnays, waardoor er inmiddels ook echte chardonnay haters zijn. Maar die hebben vast niet de chardonnays van Ventisquero geproefd. In Nederland staan vier chardonnays van Ventisquero in de schappen van de betere wijnwinkel, deze zijn oplopend in kwaliteit. De Clásico chardonnay komt van zandige kleigrond uit Central Valley. Het is een easy-drinking chardonnay, fruitig met licht vanille én met mooie zuren. Het zijn de zuren die een chardonnay doen stralen, anders wordt de wijn snel te log. CAP € 6,95

De Reserva chardonnay komt van zandige kleigrond uit Casablanca. Een elegante chardonnay met veel tropisch fruit en een elegante structuur met een vleugje vanille en caramel. CAP € 9,95

De Grey chardonnay is een cool-climate-wijn afkomstig uit perceel 7.1 in de Tapihue-wijngaard in Casablanca. Op een hoogte van 280-390 m op slechts 25 km van de oceaan liggen de wijngaarden, mede door de dagelijkse mist, in een koele omgeving met een terroir van graniet met leem. Zelfs in de warmste maanden komt de temperatuur hier zelden boven de 25⁰C. 80% van de wijn rust 12 maanden op Franse barriques. Vol en rond van smaak met een heerlijke frisheid. Een zachte afdronk met vooral tropisch fruit en vanille. CAP € 16,95

Tara is het hele bijzonder project van Felipe Tosso, de chef wijnmaker van Ventisquero. Aan de zuidrand van de Atacama woestijn, het droogste gebied op aarde, werden twee kleine wijngaarden aangeplant: de 3,66 ha metende Nicolasa-wijngaard in 2010 en de bijna 10 ha metende Loncomilla-wijngaard.

Een op het eerste gezicht onwaarschijnlijke plek voor wijnbouw. Het regent jaarlijks maar 2 tot 5 aaneengesloten dagen in Atacama en voor de rest helemaal niet. Maar…. elke dag komt er vanuit de nabijgelegen oceaan een dichte mist opzetten: pas als die mist in de middag optrekt kan de zon gaan schijnen en wordt het zelfs in de zomer zelden warmer dan 27⁰C. Het terroir is zand op een ondergrond van kalk.

De Tara wijnen zijn in kleine oplages met de hand gemaakt. Ongeklaard en ongefilterd, de wijn is licht troebelig, en puur natuur: de Tara Chardonnay is gefermenteerd met inheemse gisten en 30% rijpt 24 maanden op gebruikte Franse barriques (228 l).

De wijn is zowel mineralig als zilt en fruitig, je proeft het terroir, de oceaan en wit fruit. De wijn heeft balans, complexiteit, lengte, elegantie en intensiteit. Het is een chardonnay in Chablis-stijl. Met deze wijn heb je niet alleen iets bijzonders in je glas, maar ook een verhaal om te vertellen.   CAP € 37,95

Kortom, je kunt met de chardonnay van Ventisquero alle kanten op, van easy drinking tot het ultieme bijzondere genieten.

 

ChvZ

 

De Monnik Dranken is de importeur van Ventisquero. Info over de verkrijgbaarheid in de buurt? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl