Verbunt voorjaarsproeverij 2015

Als veulens in de wei bij Verbunt Wijnkopers

Peter van Houtert kleinVerbunt Wijnkopers biedt naast een uitstekende portfolio het voordeel dat het bedrijf kantoor houdt op het landgoed van mede-vennoot Salentein. Naast een dependance in Tilburg natuurlijk, de town of origine van Verbunt. Het landgoed en de panden op landgoed Salentein zijn state of the art en ongelofelijk goed onderhouden. Het geeft extra cachet aan de proeverij. De lunch wordt als immer perfect verzorgd door restaurant Salentein. Dit jaar staat er buiten een parillada waar Angus beef op gegrild wordt. En het weer werkt wederom boven verwachting mee.

Als eerste feliciteren we Peter van Houtert met de aanwinst Errazuriz. Hij verklaart daar ‘ontzettend blij’ mee te zijn en hij voegt er enigszins cryptisch aan toe ‘nooit je oude schoenen wegdoen voordat je nieuwe hebt’. Bij de entree werden de gasten al onthaald met een glaasje cava van Clos Amador, een mooi product dat via de Wijnkring verhandeld wordt. De pers wordt speciaal ontvangen door marketing manager Marjolein van der Meir en dan kan het feest beginnen.

Errazuriz

Dit Chileense huis is zoals gezegd nieuw bij Verbunt. Hiervoor zat het bij de andere Tilburgse importeur Jean Arnaud. Regional Director Jonathan Stevens antwoordt desgevraagd dat Errazuriz gewoon heel blij was met de mogelijkheden die Verbunt biedt. Stevens leidt hierna de masterclass en hij begint met de geschiedenis.

label ErrazurizDon Maximiano, de overgrootvader van de huidige eigenaar Eduardo Chadwick, stichtte in 1871 de eerste wijngaard van Chili in Panquehue. Van deze wijngaarden, de Don Maximiano Estate, komen de absolute topwijnen van Chili zoals de Founders Reserve en de Sena, tot 2005 een joint venture met Robert Mondavi uit Californië. Sindsdien is Sena 100% in handen van Chadwick. Een andere icoonwijn is de Chadwick, deze komt van Vinedo Chadwick in de Maipo Valley. Don Maximiano was ook de eerste die op 100 kilometer van Santiago wingerds aanplantte in de Valle de Aconcagua.

Eduardo Chadwick stamt af Don Maximiano. In 1985 neemt hij de wijngaarden van zijn moeder over. Hij omringt zich met ervaren vakmensen voor de wijnbouw en wijnbereiding. De prachtige oude bodega bij Panquehue krijgt een opknapbeurt, moderne persen en roestvrijstalen gistingsvaten vervangen de oude glorie. Hij besluit hier de mooiste rode wijnen van Chili te gaan maken. Net als zijn voorvader Don Maximiano heeft Eduardo het volgende adagium in zijn vaandel staan: ‘Van de beste grond, de beste wijn!’. In Valle de Aconcagua plantte hij nog dichter bij de oceaan dan zijn grootvader. Op de El Manzanar Estate, gelegen op 14 km afstand van de Oceaan, staan sinds 2005 sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, merlot en shiraz.

Op La Escultura Estate, gelegen in de Casablanca Valley, 40 km van de oceaan zijn chardonnay, suavignon blanc, pinot noir aangeplant. Manzanar en La Escultura profiteren het meest van Humboldt Current, ideaal voor cool climate rassen. De Max II tot en met VI wijngaarden, meer of minder in de buurt van de Rio Aconcagua, herbergen de Bordeaux rassen en Max III is zelfs een Certified Organic Vineyard. Hiervan komen fraai gelabelde wijnen sauvignon blanc, pinot noir, cabernet sauvignon en een late harvest sauvignon blanc.

Berlin Tasting

Stevens legt uit dat Errazuriz met de modernste technieken werkt – infraroodstralen op de wijngaarden, optische selecties – om met het beste van het beste te komen. Dat heeft effect gehad want op de prestigieuze Berlin tasting van 2004 onder prestigieuze proevers eindigen de topwijnen van Errazuriz hoger dan Chateau Latour, Solaia en Margaux. Deze tastings werden nog in zestien hoofdsteden herhaald, ook in Amsterdam. In totaal proefden 1400 wijnexperts bij 22 tastings en bij twintig van deze gelegenheden stonden de Chileense wijnen in de top 3. Dat is natuurlijk een prachtig resultaat. Chadwick heeft met deze proeverij Errazuriz èn Chili op de wijnwereldkaart gezet.

De proeverij

Errazuriz maakt wel 45 wijnen, een gedeelte daarvan is in Nederland verkrijgbaar. Welke springen er op deze maandag uit? De Single Vineyard Sauvignon Blanc uit Manzanar, de Max Reserve Carmenere 2012 en de Single Vineyard Carmenere 2008. De cabernets sauvignons van resp. Don Max 2008 en Max Reserve 2012 bereiken supermooie rijpheid met soepele tannines. De Errazuriz proeverij was in de Argentina Art zaal en er hingen echt schitterende werken aan de muur. De voorjaarsproeverij was in de grote zaal met diverse vertegenwoordigers o.a. Hugues Romagnan van Pol Roger en Pedro Leite van Graham’s. Jurgen Honing stond hier bij Errazuriz achter de tafel.

verbunt 001Clos Amador, Ogier, Ramon Bilbao, Kendall Jackson, Markus Molitor, Yalumba, Marchesi di Barolo en Salentein natuurlijk, een topper op de Nederlandse markt. Bij de kelderschatten een paar mooie rosé’s van Sainte Roseline. Mooie producten her en der verspreid. In totaal stonden er meer dan 200 wijnen ter tafel. Bij het vertrek werd nog een mooie felgekleurde champagne emmer met tulpen overhandigd. Zoals gezegd, een feestelijke dag. En je krijgt ook zoiets van.. het komt wel goed met de wijn in Nederland.

Charlotte van Zummeren

www.verbunt.nl

www.wijnkring.nl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl