Wijnimport blijft dalen

Wijnimport in Nederland blijft dalen

glazen wijnUit nieuwe cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) blijkt dat de wijnimport in Nederland over het jaar 2014 met 1% is gedaald. De totale import van wijn daalde in 2013 al en zet ook in 2014 door. De daling in 2014 is wel minder dan in 2013. De KVNW wijdt deze ontwikkeling onder andere aan het accijnsbeleid van de overheid waardoor er steeds meer wijn in het buitenland wordt gekocht en accijnsfraude toeneemt.

Accijnsverhoging

In 2013 werd het accijnstarief voor stille wijn verhoogd met ruim 18%, in 2014 kwam daar nogmaals 5,75% bovenop. Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW: “De huidige accijnsverschillen tussen landen werkt fraude in de hand. Met name bij directe levering vanuit Duitsland is dit voelbaar. Daarom werken we nauw samen met de Douane om deze handel de kop in te drukken. We blijven tevens vechten voor harmonisatie van de tarieven”. Uit onderzoek van de KVNW bleek vorige jaar dat ongeveer 30% van de consumenten wijn in het buitenland koopt. Het percentage daarvan dat in Duitsland koopt steeg in 2014 van 28% naar ruim 40%. De KVNW heeft sinds begin 2014 een samenwerkingsovereenkomst met de Douane.

Wijnconsumptie daalt licht

De gemiddelde wijnconsumptie in Nederland is als gevolg van dit importcijfer eveneens gedaald. Uit cijfers van de KVNW en het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat iedere Nederlander in 2014 gemiddeld 20,3 liter wijn per jaar dronk. Dit bedroeg in 2012 nog 21,8 liter. In andere Europese landen ligt de gemiddelde wijnconsumptie veel hoger. De Belgen drinken gemiddeld 27,3 liter, de Denen 35,1 liter en de Fransen 45,7 liter. Uit onderzoek dat Trendbox in 2014 voor de KVNW deed, kwam naar voren dat wijndrinkers in het algemeen meer vertrouwen hebben in herstel van de economische situatie.
Van Houtert: ‘De verwachting is dat wijn onverminderd populair blijft in Nederland en consumenten steeds gemotiveerder wijn gaan drinken’.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl