Villa Don Maximiano | zus steekt grote broer naar de kroon

Don Maximiano heeft een kleine zus: Villa Don Maximiano. En deze zus schrijft haar eigen geschiedenis vanaf haar release in 2016. Villa Don Maximiano is de tweede wijn van de Don Maximiano Founders Reserve, en dat is een wijn met geschiedenis.

From the best land, the best wine’. Deze uitspraak van oprichter Don Maximiano Errazuriz geldt nog steeds voor de producten van deze Chileense premium wijnproducent. Eduardo Chadwick is van de vijfde generatie en de naam Errazuriz staat nu garant voor een brede range wijnen, in totaal meer dan vijfendertig. Errázuriz heeft wijngaarden in drie verschillende gebieden in Chili.

Don Maximiano, de overgrootvader van Eduardo stichtte in 1871 de eerste wijngaard in Panquehue.  Van deze wijngaarden, de Don Maximiano Estate, komen de absolute topwijnen van Chili, zoals de Founders Reserve en het zusje Villa. Maar eerst even terug.

Berlin tasting 2004

Naast de Don Maximiano Founders Reserve maakt Errazuriz ook de Icons Vinedo Chadwick and Sena. De icoon wijnen van Errazuriz zijn beroemd geworden tijdens de zogenaamde Berlin tasting 2004. De jaartallen 2000 en 2001 van Vinedo Chadwick en Sena versloegen in hooggekwalificeerde jury’s van gerenommeerde wijnschrijvers en wijninkopers iconen als Chateau Lafite, Chateau Latour, Chateau Margaux, Tignanello, Sassicaia, Solaia en Guado al Tasso. ‘Vinedo Chadwick 2000 and Sena 2001 were placed first and second respectively in what Jancis Robinson recognized for the Chilean wine industry,now known simply as the Berlin Tasting’.

Don Maximiano Founders Reserve 2001 belandde op de negende plaats achter Vinedo Chadwick 2001. Dit was een resultaat voor Errazuriz dat klinkt als een klok en wat tot op de dag van vandaag waar ook ter wereld indruk maakt.

Don Maximiano Founders Reserve

We wanted to create an Icon wine’, vertelde Chadwick bij een ontmoeting. De Don Maximiano Founders Reserve is bewust opgestart als icoonwijn. ‘We define it as a wine with an image, a symbol, a name, a face and a terroir’. Het eerste oogstjaar was 1984, een wijn die nog steeds perfect op dronk is, zo weten we uit eerdere proeverijen.

De Founders Reserve bestaat uit hoofdzakelijk cabernet sauvignon aangevuld met o.a. petit verdot en malbec. De samenstelling is ieder jaar iets anders. Don Maximiano is een geconcentreerde wijn met balans, lengte, intensiteit en complexiteit. 2015 heeft door zijn grotere aandeel carmenère wat meer soepelheid, terwijl 2011 bijvoorbeeld warmer is met meer finesse. Welk jaar dan ook, Don Maximiano is onovertroffen.

En deze wijn heeft nu een tweede wijn.

Villa Don Maximiano

De druiven voor de Villa komen van dezelfde estate als de Founders Reserve: de Don Maximiano Estate. Het zijn wel andere parcels, en niet – zoals je dat wel in andere wijnstreken ziet – de druiven die het niet gehaald hebben voor de eerste wijn. Het terroir is alluviaal met kiezels en dat geeft verfijning.

De naam komt van de huizen die in 1870, zijn gebouwd voor de werkers op de wijngaarden. 1870! Dat is bijna 150 jaar geleden. Errazuriz is een bedrijf met geschiedenis.

De druiven – cabernet sauvignon en franc, petit verdot en malbec – ondergaan daarna een lange maceratie gevolgd door fermentatie op RVS. Het rijpen duurt 22 maanden op Frans barriques, zowel nieuwe als gebruikte.

Het resultaat is een delicate, verfijnde en elegante wijn. Een wijn waarvoor je een reverence zou willen maken omdat de stijlvolle klasse je vanuit het glas tegemoet walst. Het jaar 2016 was het eerste jaar van deze wijn en deze kreeg al gelijk 91 punten van Robert Parker en deze wijnschrijver is niet de meest makkelijke met het toekennen van punt. Mind you!

Waar de Founders Reserve 2015, het huidige jaar op de markt, een krachtige kerel met spierballen is die graag een pas-de-deux doet met gegrild vlees en rijke gerechten, staat de Villa voor zachtheid en danst ze op een gracieuze manier. De Villa is een wijn die tot mijmeren stemt, terwijl de Founders Reserve je krachtig tot de dagelijkse orde roept. De Villa is minder kostbaar dan de Founders Reserve (44,50 t.o.v. 76,80) en biedt een eigen fijnzinnige stijl.

Het is een zusje met een eigen karakter. Broer en zus zijn aan elkaar gewaagd, dat is duidelijk.

 

ChvZ

 

Wijnkring Villa Don Maximiano


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl