Puglia | Tator Primitivo

De Tator Primitivo heeft een indrukwekkend design. De wijn heeft een zwartwit getekend label van twee tegen elkaar liggende handen. Tator is een God uit het zuiden van Italië is, die net als primitivo onlosmakelijk verbonden is met de regio.

Op het label staat dat de wijn gebotteld is in Monte Porzio Catone en dat is een wijnstad in Lazio. In Lazio staat ook de winery Poggio le Volpi, waarmee het raadsel wie de wijn maakt is opgelost. Want als je op internet gaat rondneuzen, vind je bij deze wijn overal de toevoeging Poggio le Volpi, terwijl dit niet op het etiket van 2017 staat

En de druiven komen dus uit Puglia.

Puglia?

Puglia is een wijnstreek in Zuidoost-Italië die uitloopt in de hak van Italië . Het is een lang stuk land gelegen tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Griekenland ligt iets verder, net onder Albanië. Puglia – de naam komt van a= puvli= gebrek aan regen – heeft veel meegekregen van Griekenland in zowel bouw als historie. Puglia is de meest oostelijke regio van Italië met een aantal schitterende stadjes zoals Lecce, Fasano en Trani. De streek heeft vier miljoen inwoners en vijf provincies.

En in Puglia wordt wijn gemaakt.

Puglia is namelijk één van de belangrijkste wijnproducenten van Italië. Het aantal hectares is 13% van het landelijk totaal en het aantal liters wijn is circa 30% van het geheel. Daarmee loop Puglia in de pas met Sicilië ná Veneto.

De druiven

De belangrijjkste rode druivenrassen zijn primitovo, negroamaro en nero di troia. Primitivo, met hetzelfde DNA als zinfandel, betekent de eerste in het lokale dialect, want het de druif is een vroege rijper. Er zijn ruim 11.000 hectares in vnl. Gioa del Colle en Manduria.

Even verder kijken in Puglia

Puglia laat zich niet alleen voorstaan op de wijnen, de streek heeft prachtige oude stadjes. Het landschap is grotendeels vlak. De stadjes Trani, Lecce en Fasano barstten van de oude pracht en praal. Waarbij Alberobello opvalt door de trulli: de merkwaardige, witgekalkte huisjes met een rond, conisch dakje, gemaakt van natuurstenen grijze dakpannen. In de vorige eeuw hebben deze huisjes een heuse revival meegemaakt, waardoor ze nu razend populair zijn onder toeristen, hoewel niet echt aangepast aan deze tijd. Ze werden destijds – zo rond 1500 – gebouwd zonder cement omdat ze makkelijk afbreekbaar waren in geval van oorlog of zoals sommigen beweren belastingheffing. Puglia is lang niet zo toeristisch als sommige andere delen van Italië. Dit gecombineerd met de goede wijnen, maakt het een reisbestemming op zich.

Terug naar Tator Primitivo

Tator is dus een God uit het zuiden van Italië die net als de Primitivo druif onlosmakelijk verbonden is met Puglia. De wijn is gemaakt volgens de regels van de Apulia Massari. Dat zijn de regels van het zuiden van het land die zich niet strikt laten omschrijven. De druiven hebben waarschijnlijk lang gerijpt en zijn een weinig ingedroogd, waardoor de smaak zeer geconcentreerd is. Het is een zeer krachtige en fruitige wijn met een volronde balans. Een eetwijn bij uitstek, maar mits goed gekoeld ook als glas op zich fantastisch.

Het leuke aan deze wijn is, afgezien van het label, dat je er wat bij kunt vertellen. Puglia is niet de meest gangbare wijnstreek die we in Nederlandse wijnwinkels vinden.

Tator Primitivo is een heerlijke wijn mét een verhaal.

 

Charlotte van Zummeren

 

Tator Primitivo is nu in de aanbieding voor € 14,99 i.p.v. € 17,95: Wijnkring Tator

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl