Vina Tabalí

De Atacama woestijn in het noorden van Chili is één van de droogste zo niet dé droogste plek op aarde. Er valt letterlijk niet of nauwelijks regen. Op zeventig kilometer van deze vlakte ligt de wijnregio Limari Valley, zo’n 400 kilometer ten oorden van Santiago. Felipe Müller, managing director én wijnmaker van Viňa Tabalí is in Nederland, één van de eerste wijnbedrijven in Limari. Bij Restaurant Het Bosch Bosch in Amsterdam geeft hij een presentatie aan enkele journalisten en een groep restaurateurs.

Limari Valley

In de 16e eeuw werden in deze noordelijke vallei al wijndruiven aangeplant. Dat is naderhand in ongerede geraakt, later gebruikte men de grond voor tafeldruiven. Oprichter Guillermo Luksic nam als eerste in 1993 het initiatief om weer wijngaarden aan te leggen. Luksic zou nu terroirist worden genoemd. Hij zag de cool climate potenties van het gebied en herkende het unieke terroir. De Limari Vallei begint op 5 kilometer afstand van de zee. De grond is alluviaal met véél kalksteen en dat is uniek in Chili.

Luksic kon natuurlijk wél gebruik maken van de nieuwe technologieën. Er is maar weinig regenval in Limari, zo’n 80 mm per jaar. Druppelirrigatie voorziet de druiven van water. Müller licht toe ‘we hebben drie wijngaarden. Tabalí Vineyard en El Espinal Vineyard. Alle twee dicht bij de winery. En de Talinay vineyard, waar de gelijknamige wijnen vandaan komen, aan het westelijke puntje van de Limari Vallei.’ Hij vervolgt ‘In Limari hebben we 200 hectares en voor de cabernet sauvignon en carmenère hebben we nog 80 hectares in Maipo en Cachapoal.’ En ‘Limari is ongelofelijk breed. Het loopt door tot aan de Andes, waar we overigens op grote hoogte ook een wijngaard hebben.’ Over het klimaat ‘onze wijnen hebben cool climate karakteristieken. Peper, kruidig, veel zwart fruit. Maar niet de groene tonen, die je nog wel eens tegenkomt’.

Over Limari Vallei raakt de eloquente Müller niet uitgesproken ‘Het is een echt cool climate gebied met veel mineraliteit in de bodem. Een andere lokale weersgesteldheid is de zogenaamde camancha. Dat is een mist die ’s ochtends laag bij de grond hangt en waaruit geen regen komt. Dit bevordert de aroma’s in de druiven. Het is ook een schitterend gezicht als de mist verdwijnt en de zon erdoor komt.’

Achtergrond

Felipe Müller werd in 2014 door de belangrijkste Chileense krant El Mercurio uitgeroepen tot beste jonge wijnmaker. Drie keer raden wie de beste senior wijnmaker was? Inderdaad: Aurelio Montes. Volgens El Mercurio horen de wijnen van Tabali bij de beste wijnen van Chili. Dat is een belangrijk gegeven op het curriculum van Felipe (1985). Sinds 2006 werkt hij bij Tabali, daarvoor was De Martino zijn werkgever. In datzelfde jaar 2006 haalde Luksic Tabalí uit de gigant San Pedro Wines, waar Luksic ook eigenaar van was. Een opmerkelijke stap met enig risico, maar het loonde. Gezien de landelijke en internationale erkenning misschien zelfs de enige juiste beslissing. Müller – uit Santiago – moest even wennen aan het gebied en raakte uiteindelijk gepassioneerd van het terroir. Het was Müller die de wijngaard Talinay initieerde op 12 kilometer van de kust. De andere twee wijngaarden liggen 29 kilometer van de zee. Hij laat foto’s zien van een schitterend glooiend landschap ‘De grond is letterlijk gevormd door aardbevingen.’ Felipe is sinds de ‘onafhankelijkheid’ zowel managing director als chief winemaker.

De wijnen

Vinites is de importeur van Tabali. De volgende wijnen zitten in het assortiment, erachter staan de consumenten adviesprijzen:

 

Sauvignon Blanc Gran Reserva ‘Pedregoso’€ 9,35
Viognier Gran Reserva ‘Pedregoso’€ 9,35
Cabernet Sauvignon Gran Reserva ‘Pedregoso’€ 10,80
Carmenere Gran Reserva ‘Pedregoso’€ 10,80
Sauvignon Blanc Reserva Especial ‘Vetas Blancas’€ 12,60
Chardonnay Reserva Especial ‘Vetas Blancas’€ 13,70
Pinot Noir Reserva Especial ‘Vetas Blancas’€ 15,75
Syrah Reserva Especial ‘Vetas Blancas’€ 15,75
Chardonnay ‘Talinay’€ 19,45
Pinot Noir ‘Talinay’€ 20,90
Talud€ 19,45

 

De cabernet sauvignon en carmenere zijn stevige jongens maar met genoeg fruit om de stevigheid in toom te houden. De witte wijnen zijn fris en fruitig met een oplopende graad aan mineraliteit en complexiteit. Echte cool climate wijnen en dat geldt ook voor de pinot noirs: fruitig en met dat kenmerkende ‘droogje’ van het druivenras. Met alcoholgehaltes rond de 13 procent.

Adios!

Limari trekt tegenwoordig meer wijnmakers en wineries aan. Tabalí en Müller – en uiteraard Luksic – hebben een vooruitziende blik. De wijnen van Tabalï laten precies zien waar de Lamari Valley voor staat: cool climate met veel finesse en lengte.

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen · Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl