Vorst Loire heeft enorme impact

De wijngaarden van de Loire Vallei zijn afgelopen april geteisterd door late vorst. In sommige gebieden daalde het kwik zelfs tot -6 C. Eind mei heeft InterLoire een vergadering ingelast met alle Val de Loire wijnprofessionals om de balans op te maken en te beslissen welke maatregelen genomen moeten worden.

Variërende verliezen

Een gemiddelde jaaroogst van de Loire Vallei is ongeveer 1,9 miljoen hl. Het technische team van InterLoire meldt dat de totale verloren oogst ongeveer geschat kan worden tussen de 20 en 30%. Er zitten echter grote verschillen tussen diverse wijngaarden en gebieden. De zwaarst getroffen gebieden zijn Touraine, Nantais en Sarthe, waar sommige wijnboeren maar liefst 80% van hun oogst zijn verloren.

Verkoop blijft stabiel

Als gevolg van de marktrente en lage oogst in de Loire Vallei de afgelopen jaren, is de wijnvoorraad van de Loire op dit moment historisch laag. InterLoire voorman Gérard Vinet noemt de situatie ernstig en introduceert een ‘gezamenlijke strategie’ om de verkoop te regulieren. Dit houdt in dat in 2016 een beroep wordt gedaan op de uitstekende 2015 oogst. In 2017 zullen de appellations die minder zwaar getroffen zijn zoals Cabernet d’Anjou, Rosé-d’Anjou, Crémant-de-Loire en Vouvray met oogsten van 100,000 hl en meer, in staat zijn om de vraag voldoende aan te vullen. Bernard Jacob, vicepresident van InterLoire, heeft verzekerd dat de prijzen als gevolg van dit alles, niet zullen stijgen waardoor de markt stabiel zal blijven.

Om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen, hebben verschillende stichtingen hulp aangeboden. Zo hebben FranceAgriMer en de verschillende provincies aangeboden om onderzoek en verstrekking van beschermingsmiddelen tegen vorst te financieren. De bonden hebben ondertussen overheidsinstanties en verzekeringen benaderd voor werkeloosheidsuitkeringen en financiële concessies voor 2017 voor de getroffen werknemers.

Bron: persbericht Pitch


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl