Wachenheim

Schloss Wachenheim

 

germany 016klein‘Onze exportdirecteur is helaas ziek geworden, maar wij zullen de honneurs waarnemen’, zeggen de dames die ons verwelkomen. Winebusiness.nl staat op het imposante fabrieksterrein van Sektkellerei Schloss Wachenheim SSK in Trier. ‘Als u daar links kijkt ziet u het rangeerterrein van de treinen’. SSK is namelijk groot en niet een klein beetje, maar gigantisch groot. ‘De wijnen komen van geheel Europa, het kunnen wijnen van airen zijn of trebiano en ook nog andere soorten, dat hangt ervan af’.

 

Het bedrijf maakt wereldwijd in verschillende vestigingen en voor verschillende merken ruim 250 miljoen flessen.

 

Trier

In Trier worden jaarlijks honderd miljoen flessen geproduceerd dus daar is heel wat wijn voor nodig en een paar vrachtwagens is dan niet afdoende. In de productiehallen worden verschillende sekts gemaakt en ook verscheidene gede-alcoholiseerde wijnen en sekten. De sekt wordt met de methode charmat gemaakt, in afgesloten tanks van 20 meter hoog. ‘Ik breng u even met de lift naar boven dan kunt u zien hoe hoog het is’. ‘Niet iedereen houdt van de hoogte, want je kunt zo naar beneden kijken’, inderdaad niet de leukste locatie voor iemand die behept is met vertigo. Imposant is het wel. In verschillende hallen staan 200 druktanks die een capaciteit hebben van 52 miljoen liter.

 

‘We hebben één van de meest technologische productielijnen ter wereld met een capaciteit van 38.000 flessen per uur’. De hal is zowel in de hoogte, de breedte en de lengte indrukwekkend omvangrijk. ‘We hebben eigenlijk nog mazzel dat niet alle bottellijnen nu aan het werk zijn, want dan konden we elkaar niet verstaan’. Het is een gerinkel en gekinkel van de bovenste plank en efficiency van de medewerkers valt op. Iets anders kun je ook eigenlijk niet verwachten van een bedrijf dat in Duitsland 330 employees heeft en daarbuiten 600. Faber is een van de grote merken in Trier met een productie van bijna 17 miljoen flessen, het grootste gedeelte wordt in Duitsland geconsumeerd. Daarnaast worden er nog laag-alcoholische fruitdranken gemaakt onder het merk Bar Royal.

 

De-alcoholiseer colon

SWW in Trier is vooral befaamd om zijn gede-alcoholiseerde producten. ‘Het ziet eruit als een cognac of armagnac colon, alleen doet het juist het tegenovergestelde’. In een glazen colon worden wijnen verhit tot 33 graden, en dat is gelijk de basis van het succes. Bij hogere hittes verdwijnt de smaak en komt de alcohol vrij en die wordt opgevangen in aparte glazen tanks. ‘Glas werkt het schoonst en het is ook nog een leuk gezicht’. Dat kun je wel stellen, het is bijzonder leuk om ernaar te kijken. Het is zomaar voor te stellen dat hele kinderklassen   zich eraan staan te vergapen. SWW is succesvol met zijn gede-alcohiseerde producten, er worden zo’n 11 miljoen flessen geëxporteerd. Het komt steeds vaker voor dat mensen vanwege het autorijden, zwangerschap of ziekte geen alcohol willen drinken en dan heeft een wijnproduct gewoon meer smaak. Ook in Nederland neemt de populariteit van wijnen zonder alcohol, Faber, en sekt zonder alcohol, Light Live, toe.

 

Het slot in Wachenheim

germany 028klein‘Hier is het groot, maar in Wachenheim is het totaal anders’, bereid Petra ons al voor. In Wachenheim staat namelijk het eeuwenoude gelijknamige slot waar sekts met de methode traditionelle worden gemaakt. In Duitsland staat dan Fläschengärung op de fles. Het slot is inderdaad indrukwekkend ‘we maken hier 2,5 miljoen flessen waarvan 1 miljoen met de methode traditionelle,de overige met de transvasiermethode’. Bij de laatste methode wordt wijn in een tank gestort, gefilterd en gebotteld in de verkoopflessen. ‘De transvasiermethode gebruiken we nog het meeste voor andere merken en voor afwijkende maten’. Schloss Wachenheim maakt 12 mono-cepages sekt en sommigen zijn zelfs verfijnd tot Cremant niveau, dat wil zeggen dat ze nog langer op de lees hebben gelegen. Het is bijzonder om mousserende wijnen te proeven, met de karakteristieken van het cepage. Deze karakteristieken zijn goed t emerken bij bijvoorbeeld riesling, pinot blanc, chardonnay en de blanc de noirs. Al deze wijnen zijn overigens gemaakt met druiven van Duitse bodem, in tegenstelling tot de vestiging in Trier. André Koopman bij Groupe LFE is bijzonder in zijn knopjes bij deze producent ‘Het potentieel is ongelofelijk’. Ook wij zijn onder de indruk. Nooit geweten dat sekt zo’n giga markt is en dat de producten zo’n hoge kwaliteit hebben.

 

Importeur: www.groupelfe.com

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl