Whisky op wijnvaten | Loch Lomond Single Cask 51,5% Ventisquero, Phebus, Negro & Faustino

Met de donkere dagen in het verschiet, laat Winebusiness.nl ook het licht schijnen op andere mooie en wat sterkere producten. Dat kan port zijn of cognac, maar ook whisky. Vandaag de Loch Lomond Single Cask Ventisquero Grey Chardonnay Barrel Finish. Deze whisky is zo verfijnd en delicaat dat het bijna niet te geloven is. Deze unieke Loch Lomond single cask botteling is speciaal uitgebracht voor het 100-jarig jubileum van De Monnik Dranken, DMD. Wijnmaker Vinã Ventisquero uit Chili is één van de wijnhuizen van De Monnik Dranken. Op verzoek van DMD heeft Ventisquero een eikenhouten Grey Chardonnay wijnvat naar Schotland laten verschepen. Deze chardonnay is een echt cool-climate-product met een (tegenwoordig) matig alcoholgehalte van 12,5 en lichte rijping op eikenhouten vaten. De Loch Lomond Single Cask heeft zijn laatste rijping gehad in een van die barriques. Dit heeft gezorgd voor een elegant afronding van de whisky, het is een ontzettend zacht en delicaat product geworden. De whisky heeft duidelijk minerale tonen en licht citrus in het palatum. De aanwezige hazelnoot is direct te herleiden tot het chardonnay-barrique. De whisky heeft ook wit fruit. Het opvallende blijft de zachtheid.

Het is een pareltje van een whisky. Een dameswhisky, zoals je het ook kunt hebben over feminiene wijnen, waar mannen ook gewoon van houden.

Er is maar één single cask of barrique gebruikt, daar zijn 339 flessen whisky van gemaakt. Deze zijn alleen in Nederland verkrijgbaar. Als je echt iets speciaals wilt drinken, dan is dat deze Loch Lomond Single Cask Ventisquero Grey Chardonnay Barrel Finish.

Drie andere wijnproducenten van DMD uit Spanje, Italië en Argentinië hebben op verzoek ook een barrique gestuurd naar Loch Lomond, dat zijn resp. Phebus, Negro en Faustino. Van de rijping op deze rode wijn barriques zijn meer stoerdere whisky’s tot stand gekomen.

Phebus stuurde een barrique van de Phebus Malbec Reservado 2016. Phebus is echte malbecproducent en de krachtige Reservado is daar een prototype van. De whisky is daardoor ook krachtig en een tikkeltje scherp. Een lekkere bite en aroma’s van donkere vruchten en een lange afdronk met subtiele tannines van de malbec druiven. Een krachtpatser deze Loch Lomond Single Cask 51,5% Phebus Malbec.

Negro uit Piemont gaf een barrique  aan tante post van de Barolo Serralunga d’Alba 2013. Barolo is een bijzondere karaktervolle wijn met aardse tonen en een flirtation met leer en koffie. Dat geeft het barrique ook mee aan de Loch Lomond Single Cask 51,5% Negro Barolo. Kruidigheid en aardse tonen van de nebbiolo druiven.

De bekend wijnproducent Faustino uit de Rioja stuurde een barrique van de Gran Reserva 2005. Vanille, noten, lichte caramel en ook hier zachtheid en een klein prikkeltje op de tong. In de Gran Reserva zitten naast tempranillo ook graciano en mazuelo. Graciano is een hele elegante druif, mazuelo zorgt voor veel fruit en dat is terug te vinden in de whisky. Een zeer chique product de Loch Lomond Single Cask 51,5% Faustino Gran Reserva.

Rustig nippen is het devies, de whisky heeft een ruim alcoholpercentage van 51,5%.

Info over verkrijgbaarheid: info@monnik-dranken.nl

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl