Wijn | Bij het witte goud

Bij het voorjaar horen asperges, een heerlijk lentegerecht. Een groente met bijnamen: het witte goud en de koningin van de groenten. Asperges zijn ongelofelijk lekker en gezond. En wijnen daarbij uitzoeken is een feestje. Gelukkig zijn er wijnimporteurs die daarbij helpen.
Vinify heeft een aspergepakket met 3 bijpassende wijnen, die worden hieronder besproken. Klik op de link van Vinify om gelijk bij het asperge wijnpakket uit te komen. Vinify heeft een online receptenboekje gemaakt met bijpassende gerechten voor bij de wijn. Tot 15 mei wordt het receptenboekje fysiek bij een bestelling meegestuurd.

Asperges

Er zijn 3 soorten asperge; witte, groene en paarse. In Nederland worden voornamelijk witte asperges geteeld. Witte asperges groeien in de grond zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht. De groene en (in NL zeldzame) paarse asperges groeien boven de grond. Witte asperges moet je dus goed schillen, van groene en paarse asperges hoef je alleen het onderste stukje af te snijden.

Asperges zijn erg gezond, de groente barst namelijk van het asparagine die goed is voor de bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen en die bij het verlaten van het lichaam de kenmerkende geur levert die iedereen zich zal herinneren. Asperges zitten ook boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur. Asperges werken bloedzuiverend en kan als vocht afdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Asperges kortom is een superfood, caloriearm en barstens van de vitamines.

Schoon

Voor en in het oogstseizoen mogen er geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen in minimale hoeveelheden, alleen wanneer het echt nodig is en het gebruikte middel komt niet direct in aanraking met de asperge. Asperges zijn dus een schone groente.

Wijn erbij?

Asperges bevatten veel vocht en hebben een kenmerkende frisse, zachte smaak. Wijnen erbij kunnen dan het beste fruitig zijn met en minerale touch. Deze drie wijnen zijn alle drie frisfruitig en mineralig.

Jean Geiler Pinot Blanc € 9,25 Pinot Blanc hoort zowat spreekwoordelijk bij asperges. Frisfruitig en sappig. Jean Geiler maakt een pinot balnc met veel lengte en verdieping. Echt een eetwijn. Als je van dit type wijn houdt, is er geen betere te vinden: geurig en delicaat wit fruit met perzik. Levendig en sappig met veel tropisch fruit.

Domaine de Ménard Cuvée Marine € 7,25 Deze wijn van colombard, gros manseng en sauvignon blanc komt uit de Gascogne en is vernoemd naar het fossiele terroir waar de druiven op groeien. Fris, licht tintelend en ziltig. Een doordrinker!

Cecilia Beretta Lugana € 14,75 Het Garda meer is niet alleen populair bij vakantiegangers, in de omgeving wordt ook heerlijke witte wijn gemaakt die uitstekend bij asperges past. Door het weer is de bodem kleiachtig en dat geeft aromatische wijnen met een frisse smaak. Deze Cecilia Beretta van trebbiano is rijk, droog, aromatisch, fris en sappig. Verleidelijk!

Deze drie wijnen zitten in het Aspergepakket met 20% korting voor € 25,–. Als je de flessen los bestelt is er met de code LENTE20 ook 20% korting.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl