Wijndomein St. Martinus | Fair’n Green

Wijndomein St. Martinus streeft naar voortdurende verduurzaming binnen het wijndomein en ambieert dit voor de gehele Nederlandse wijnbouwsector. Om de daad bij het woord te voegen zijn zij de eerste Nederlandse wijngaard die het Fair’n Green-certificaat heeft behaald: hét keurmerk voor holistische duurzaamheid in landbouw en voeding.

Vandaag kwamen de eerste flessen wijn met het Fair ‘N Green-logo van de band, als bekroning op het behaalde certificaat. Met deze certificering zet Wijndomein St. Martinus zich de komende jaren in voor voortdurende verbetering van haar duurzaamheidsprincipes.
De FAIR’N GREEN-organisatie maakt zich hard voor een economische cultuur waarin economische, ecologische en sociale aspecten gelijkwaardig worden behandeld. Wijndomein St. Martinus sluit zich hier met overtuiging bij aan. Zij geloven dat de verantwoordelijkheid voor duurzame ontwikkeling primair bij de bedrijven zelf ligt en niet bij de consumenten. Zo dragen ze graag bij aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

Duurzame wijnbouw met voortdurende verbetering       
FAIR’N GREEN is een certificeringsstandaard speciaal ontwikkeld voor de wijnbouw. De status quo wordt vastgelegd aan de hand van een criteriacatalogus die in de huidige versie bestaat uit meer dan 220 criteria in 28 categorieën, verdeeld over de pijlers bedrijfsvoering, milieu, maatschappij en waardeketen.

Het behalen van de certificering is geen eindpunt, maar het begin van een continu verbetertraject.  Na certificering ontvangen bedrijven voortdurend advies om blijvende verbeteringen te garanderen. Dit betekent dat eenmalige inspanningen niet volstaan en dat ze zich blijvend moeten inzetten voor milieuvriendelijke, sociale en economische verbeteringen.

Meer dan 170 bedrijven uit 11 landen zijn al gecertificeerd of zijn bezig met het certificeringsproces. Daarnaast zijn ook de eerste bedrijven uit upstream en downstream gebieden van de wijnwaardeketen, zoals etikettendrukkerijen of de gespecialiseerde wijnhandel, gecertificeerd als Certified Partners.

Duurzame toekomstvisie bij St. Martinus    
Wijndomein St. Martinus heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Met de uitbreiding van hun wijngaarden en de introductie van duurzame technologieën zetten ze grote stappen richting een duurzame toekomst. De wijnkelder is energieneutraal ontworpen en ligt ondergronds, waardoor de temperatuur continu blijft en er minder energie nodig is om de wijnvergisting te sturen.

Daarnaast wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van zwaartekracht in plaats van pompen, wat het proces nog duurzamer maakt. Water wordt meerdere keren hergebruikt, en door de inzet van aardwarmte en LED-verlichting blijft het energieverbruik minimaal. Als partner van het Regionaal Voedselsysteem Limburg zetten ze zich ook in voor sociale duurzaamheid door voedzame streekproducten van eigen bodem in de markt te zetten.

De grootste uitdagingen liggen in de aanpassing aan klimaatverandering en de transitie naar resistente druivenrassen. Tegen 2040 zullen alle klassieke druivenrassen plaatsmaken voor nieuwe, ziektebestendige varianten. Daarnaast streeft St. Martinus ernaar het verbruik van energie en grondstoffen per product verder te reduceren. Een concreet voorbeeld is de recente botteling van mousserende wijn zonder capsules en het gebruik van duurzame natuurlijke kurken. Om hun duurzame ambities verder te versterken, streeft St. Martinus ernaar een positieve invloed uit te oefenen op haar partners binnen de huidige waardeketen. Door samenwerking hopen ze hen te inspireren om ook gecertificeerd te worden.

Bron: pb

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl