Wijnen uit Oekraïne, Armenië en Georgië
Na een rustige wijnweek zonder al te veel activiteiten, werden we maandag 11 mei verwacht in Casa 400 te Amsterdam voor een proeverij van Oekraïnse, Armeense en Georgische wijnen. Landen van herkomst waar je niet snel aan denkt. Bij binnenkomst liepen we Paul Robert Blom tegen het lijf, met recht de ‘Oostblok’ wijnspecialist van Nederland, die te vroeg was gearriveerd en had meegeholpen de wijnen in te schenken. Blom loopt al lang rond in de Nederlandse wijnwereld.
Ergens had hij gehoopt een punt achter zijn actieve loopbaan te kunnen zetten. Door onvoorziene omstandigheden blijft hij nog even aan het werk en kan daardoor in de komende herfst nog de vijftig jaar aantikken. Geen probleem, hij heeft nog steeds plezier in Schermer.
Ondertussen proefden we de prima mousserende wijnen uit de Oekraïne van de Shabo winery. Het zijn wijnen gemaakt met de methode charmat en vooral de Brut beviel goed. Georgië is het grootste en meest veelzijdige wijnland en was present met ruim negentig wijnen. Het land is vooral bekend om zijn saperavi druif en de versie die in amfora wordt opgevoed, was hier ruim aanwezig. Qua smaak zijn deze wijnen sherry- dan wel vin jaune-achtig. Dat is even wennen als je daar niet op voorbereid bent. De ook aanwezige Gijs van Bilsen – die overigens al begin januari voor zichzelf is begonnen – vertelt dat het blad Forbes een lijst heeft gemaakt met wijnen die je móet proeven en dat de amfora wijn uit Georgië daarin staan.
Melman Communications organiseerde deze proeverij en Ghislaine Melman deelt mee dat ze voor de Vinexpo nog twee proeverijen op de agenda heeft staan. Castilla y Léon op 26 mei in Casa 400 en Hongaarse wijnen op 1 juni bij de ambassade van Hongarije, Hogeweg 15 in Den Haag. Daarna proeven we een paar wijnen van de mtsvane druif uit Geörgië en met name die van winery Koncho uit 2013 met een alcoholpercentage van 14,5 procent was het meest Westers van karakter in de zin rond en aangenaam.
Niet alle wijnen sprongen eruit en voor sommigen moet je meer tijd nemen bijvoorbeeld bij een diner, maar duidelijk werd wel dat dit alle drie wijnlanden zijn met een eigen stijl. We spraken nog even met Bernard Nauta die sinds kort Saperavi Wine Agency van Theo Jansen heeft overgenomen. Saperavi is agent en expert voor wat betreft deze drie landen. Het is geen makkelijke klus om in Nederland een plek voor deze drie landen te vinden. Een land als Nieuw Zeeland, dat bij iedereen bekend is als wijn producerend land, heeft in 2013 een Nederlands marktaandeel van drietiende procent. En overige Europese landen na bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal hebben in totaal 2 procent, maar in dit kleine marktaandeel zit Oostenrijk dan ook nog bij. Ergo: een uitdaging om deze wijnen aan de Nederlandse man/vrouw te brengen.
Topper van de dag was een Armeense clairet-achtige rosé van het wijnbedrijf Golden Armas. Gemaakt van de karmrahutdruif en met een alcoholpercentage van 13,5 procent. Rijk, vol en licht vettig, een mooie rosé of licht rode wijn bekroond met een bronzen Decanter medaille. Nadeel is wel dat het label grotendeels niet te lezen is voor westerlingen die niet bekend zijn met het kartvelisch alfabet. En dat gold voor de meeste wijnen. Willen ze hier echt een kans maken, dan zouden ze de labels in ieder geval moeten aanpassen zodat het land van herkomst te lezen is.
Charlotte van Zummeren
Foto’s: Ghislaine Melman en Paul Blom met een fles Armas rosé, Bernard Nauta heeft de Shabo Brut in handen