Wijnkoperij Okhuysen

De proefkaravaan | 1: Wijnkoperij Okhuysen

Yealands dOra Okh 065 klDe blaadjes vallen en de proeverijen volgen elkaar in rap tempo op. Het laatste weekend van oktober is een drukke bedoening voor de vineuze proever. Met pen, fototoestel en glas in de hand begint Winebusiness.nl op zaterdag aan een rondgang langs vaderlandse importeurs in het Hollandse polderland die drie dagen zal duren. De start is in Haarlem en dit is een proeverij voor professionals en consumenten. Buiten op de Küppersweg staat een mobiel espresso tentje wat bijzonder populair is bij het bezoekende publiek.

Op het terrasje zitten mensen in hemdsmouwen. Dit is geen grap, en dat op 24 oktober.

Yealands dOra Okh 067Binnen staan traditiegetrouw vele flessen in rode papieren wijnzakken. In deze tombola kan een gelukkige die 36 flessen heeft aangekocht zomaar een fles Petrus uit de rode zak trekken. Al verder lopend stuiten we snel daarna op Pierre Damidot van Champagne Devaux. Dit huis ligt in het meest zuidelijk gelegen champagnegebied Côtes de Bar. Ze verbouwen alleen pinot noir en chardonnay en de blend van praktisch al hun champagnes bestaat daar ook uit. Devaux heeft betaalbare producten tussen de € 36,40 en € 57,50. De Cuvée D en Cuvée D rosé zijn chique en niet te versmaden. De vollere Blanc de Noirs van enkel pinot noir is voor de liefhebber een eindstation; aromatisch, fijne mousse, vol en fruitig.

Yealands dOra Okh 068Even verderop schudden we hand van de immer vrolijke Ruud Maasdam die het met zijn 21 hectare tellende wijngoed in Marlborough het ongelofelijk goed doet. Zijn pinot noir Paladin is een crack van een Nieuw Zeelandse pinot, terwijl zijn sauvignon subtiel weg wandelt van het peperige en stuivende Nieuw Zeelandse karakter. Een gematigd glas dus. Verder loopt Maasdam aardig in de pas met zijn pinot gris, chardonnay en ook riesling. Dit zijn karakteristieke producten van de betreffende druif.

Een echte Okhuysen topper is Domaine Bachelet-Monnot en Jean-François Bachelot staat achter de tafel. Zijn instappers – A.O.C. Bourgogne rood en wit – zijn opvallend goed van kwaliteit. De prijs van € 17,80 doet vermoeden dat de wijnen gedeklasseerd zijn en dit klopt. De witte Bourgogne komt in feite van Meursault gronden en de rode druiven groeien in de Maranges, maar dus niet in betreffende appellation. De witte en rode Santenay en de Puligny’s zijn traktaties. In positieve zin valt de Meursault op, een frisse wijn met verdieping en zeker geen boterbabbelaar.

Tegenover Bachelet staat Lidewij van Wilgen met Mas des Dames. Ze stelt haar amant Olivier Serres Cousiné voor. Een arts zo vertelt Lidewij, maar gezegend met een uitstekend palatum. Mas des Dames doet het tot Lidewij’s genoegen steeds beter. Xavier Kat die op dat moment ook bij de stand staat, vertelt dat de actiewijn van Lidewij met een label van Kamagurka, binnen drie dagen was uitverkocht. Deze staat dan ook niet ter tafel. Wél zijn alle andere producten aanwezig: Le Blanc, de rosé, La Fille, La Dame en La Diva. Mooie wijnen met gracieuze namen en een oplopende graad van complexiteit.

Eenmaal weer buiten werpen we een korte blik op de eerder verstrekte consumptiebon. Het blijkt een bon te zijn voor een gratis amuse bij Duin- en Kruitberg. Niet kwijtraken dus. Morgen deel 2 van de proefkaravaan.

(Prijzen zoals op de proeverij. Actuele prijzen: www.okhuysen.nl )


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl